netfreaks.gr | internet crossroad


image Μερικές φορές μπορώ να πω ότι γεμίζω χαρτάκια, κομμάτια από χαρτιά, όλα γεμάτα με σημειώσεις, to-do lists κ.α. πολλά κατά την διάρκεια της ημέρας. “Λύσεις” για να οργανωθεί κάποιος υπάρχουν πολλές [GTD @ Wikipedia ] αλλά πιστεύω ότι κάτι τόσο ευέλικτο και compact όπως το Pocketmod δεν θα έβρισκα!

Κι όμως, υπάρχει! Το σύστημα βασίζεται στον έξυπνο τρόπο δημιουργίας ενός μικρού booklet μέσα από μία σελίδα Α4 [βλ. εικόνα] και αυτό να περιέχει τις “templates” που ταιριάζουν στις δικές σας ανάγκες! Η μικρή αυτή εφαρμογή τρέχει σε flash και σας δίνει χώρο για 6 μικρεεεές σελίδες + το “εξώφυλλο” στο οποίο μπορείτε -εάν θέλετε- να προσθέσετε τα στοιχεία σας.

Τα widgets [όπως αναφέρονται στο site] ή templates όπως τα λέω εγώ είναι πολλά. Θα προσπαθήσω να τα παρουσιάσω σε μια μικρή λίστα:

  • Οδηγοί συγγραφής: απλές γραμμές, πίνακες, story boards, μέχρι και σελίδες για σύνθεση μουσικής -δεν θυμάμαι πως λέγονται…!-
  • Ημερολόγια: ημέρας, εβδομάδας, μήνα, έτους, σύνοψη ραντεβού και deadline plotter
  • Organizers: απλή λίστα, task list, shopping list, επαφές, σελίδα καταγραφής εξόδων και… σελίδα παρακολούθησης δίαιτας!

Από εκεί και πέρα έχουμε RSS pages [δυνατότητα εκτύπωσης του τελευταίου άρθρου κάποιου επιθυμητού feed -προσωπικά το θεωρώ ανούσιο λόγω χώρου-], Reference pages, [με μετατροπές και διάφορα άλλα...] παιχνίδια [!!] όπως τρίλιζα, sudoku και μερικά άλλα. Όπως και δυνατότητα -στην τελευταία κατηγορία- εκτύπωσης διάφορων σελίδων όπως “in case of emergency” page, τον folding guide για το pocketmod σε περισσότερο αναλυτική μορφή αλλά και μια εβδομαδιαία λίστα με τα Benjamin Franklin’s 13 virtues

Make your pocketmod, print and go!  raspberry .


Όχι ok, δεν νομίζω να ήμουν και ο μόνος που τα έλεγε αλλά στις 27/01 έγραφα για τις νέες “ιδέες” της Microsoft που προσπαθεί να μας πείσει για την μετάβαση στα Vista με πρόσχημα την ασφάλεια. Και τώρα διαβάζω ένα άρθρο του PCworld.com που λέει εν ολίγοις ότι η αυξανόμενη αύξηση της βάσης χρηστών του νέου λειτουργικού προσελκύει hackers [crackers και λοιπούς] που ανακαλύπτουν σιγά σιγά τα κενά ασφαλείας των Vista.

Και έτσι η Microsoft αναγκάστηκε να διανείμει 3 νέα patches που είναι flagged ως “critical” κάτι που σημαίνει σοβαρό κενό ασφάλειας! We’ll see…

[Vista’s Growing Popularity Draws Hackers’ Malice]


image Ναι!! Πλέον υπάρχει νομικό δεδικασμένο στην Ε.Ε. για την προστασία των στοιχείων κάθε χρήστη απέναντι στις ορέξεις κάθε RIAAς, Μαρίας και άλλων δυνάμεων  raspberry

Χάρη στην Ισπανική Telefonica που ζήτησε απ’το Ευρώπαϊκό δικαστήριο την εφαρμογή του νόμου απέναντι στις προαναφερθείσες δυνάμεις δεν θα γίνουμε Αμέρικα!

Συγκεκριμένα, ο νόμος αναφέρει ότι οι ISPs υποχρεούνται να δώσουν στοιχεία σε τρίτους μόνο όταν υπάρχουν κατηγορίες για εγκληματικές πράξεις, μόνο που η διανομή μουσικών ή άλλων αρχείων είναι θέμα αστικού δικαίου, όπως τόνισε το δικαστήριο [civil issue -?-]

Μεγάλη “νίκη”… να δω αντιδράσεις απ’το άλλο μέτωπο θέλω!! Και χαμόγελα από εσάς!

UPDATE: Διαβάζοντας τα comments του apostoli αλλά και το άρθρο απ’τo theregister.co.uk τα πράγματα είναι όντως κάπως περίεργα. Πρώτον: Όντως η απόφαση δεν είναι δεσμευτική για την εθνική νομοθεσία κάποιου κράτους-μέλους αλλά δεν ξέρουμε αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν νομική βάση η απόφαση. [όντως ένας δικηγόρος θα βοηθούσε]

Δεύτερον: Διαβάζοντας το άρθρο στην theregister νομίζω πως εκεί το βλέπουν σαν νίκη του αντίπαλου στρατοπέδου! Προφασιζόμενοι την νομοθεσία στην Αγγλιά. Μα η Αγγλία πάντοτε έκανε του κεφαλιού της σε διάφορα θέματα σχετικά με την Ε.Ε., και είναι λογικό να έχει ήδη θεσπίσει νόμο “υπέρ” των δισκογραφικών.

Tα λεγόμενα στο άρθρο όμως της BPI δεν τα βρίσκω σύμφωνα με την πρόσφατη είδηση για προστασία της IP ως προσωπικό δεδομένο αφού αναφέρουν ότι παρακολουθόντας IPs “ύποπτων” χρηστών και την κίνηση τους σε BitTorrent θα ενημερώνουν τους ISPs για να πάρουν δράση [ειδοποίηση, προσωρινή διακοπή, οριστική διακοπή]. Όμως αυτό δεν είναι παράνομο; Δράση του κάθε οργανισμού ως υποκατάστατο “αστυνομίας” και καταγγελίες σε providers?

Κάτι αντίστοιχο συζητήθηκε και στην Ελλάδα -κάτω απ’το τραπέζι- με την διαφορά ότι μιλούσε για διακοπή δυνατότητας προβολής “παράνομου” ιστότοπου [filtering δηλ.!] και μελλοντικά για διακοπή υπηρεσιών προς ιδιώτες… [το άρθρο εδώ]

[via] [η απόφαση σε pdf]


image Μερικές φορές η εμφάνιση δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο! Και μιλάω βέβαια για την παρουσίαση του media-convert.com που δείχνει να έχει μείνει μερικά χρόνια πίσω σ’ότι έχει να κάνει με το design.

But, who cares? Κάνει την δουλειά του άψογα -δοκιμασμένο-! Υποστηρίζει την online μετατροπή αρχείων κειμένου, εικόνας, ήχου, βίντεο & archives [συμπιεσμένης μορφής] προσφέροντας σας εκατοντάδες επιλογές! Η διαφορά του με τα πολλά παρόμοια sites -σε επίπεδο υπηρεσιών όπως την παρατήρησα εγώ- είναι:

  • Δεν απαιτεί εγγραφή
  • Είναι γρήγορο στο processing των αρχείων
  • Υποστηρίζει αρχεία μέχρι 150mb
  • Δεν σας ζητάει τάχα μου το e-mail σας για να σας παραδώσει το link για το επεξεργασμένο αρχείο αργότερα! Δίνει direct links αμέσως -συμπιεσμένο σε zip ή με την κανονική του κατάληξη-

Φυσικά, λόγω της λίγο φτωχής σχεδίασης του υστερεί και σε θέμα χρηστικότητας [ειδικά οι διαφημίσεις του adsense είναι παραblended μέσα στην φόρμα] οπότε θέλει μερικά λεπτά για να το δουλέψετε σωστά! Με την επιλογή του αρχείου γίνεται μια προσπάθεια αυτόματης αναγνώρισης του τύπου του έτσι ώστε στις επιλογές μετατροπής να βγουν οι αναγκαίες μόνο [image to image, video to video κ.ο.κ.]

Enjoy!


image Για το meebo δεν έτυχε να μιλήσω μέχρι στιγμής. Ένα πραγματικά χρήσιμο εργαλείο αφού σας επιτρέπει να κάνετε login από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου στον αγαπημένο σας Instant Messenger. Υποστηρίζει το msn -windows live-, google talk, yahoo, ICQ, Jabber & AIM [δεν νομίζω να είστε πολλοί με AOL βέβαια... ] και δημιουργεί έναν εικονικό web messenger που έχει τις βασικές -αλλά απαραίτητες- δυνατότητες για instant messaging.

Επιπλέον, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα meebo ID και να συνδέεστε όχι μόνο με την μία στα networks που επιλέξετε -και δώσετε στοιχεία φυσικά- αλλά και να ταυτόχρονα σε πάνω από δύο λογαριασμούς της ίδιας υπηρεσίας! Cool!  cool smirk 


image Ξέρω ότι ως λαός είμαστε ακόμα λίγο διστακτικοί στο θέμα με τις online αγορές αλλά είπα να σας παρουσιάσω δύο ξένα sites/communities που δίνουν κουπόνια από διάφορα on-line e-shops ανά τον κόσμο για να ψωνίζετε κερδίζοντας! Το πρώτο, το retailmenot είναι ένα ελαφρύ site που δίνει την δυνατότητα αναζήτησης κουπονιών είτε βάσει του domain του e-shop, είτε εισάγοντας κάποια λέξη-κλειδή κάτι που μας δίνει και εναλλακτικές λύσεις.  cheese Μέχρι και κουπόνι του e-shop.gr βρήκα -με success rate 100%!- σε σημείο να μου φανεί λίγο περίεργο. Για τα shops τύπου amazon, pixmania κ.α. δεν τίθεται θέμα ότι υπάρχει πλειάδα κουπονιών που είτε είναι promo για συγκεκριμένα προϊόντα, είτε αφορούν γενικές εκπτώσεις!

image Δευτέρο “εύρημα” είναι το fatwallet όπου πέρα απ’την μηχανή αναζήτησης του για κουπόνια υποστηρίζεται από ένα σχετικά δυνατό community που μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε κάποια καλή ευκαιρία. Επίσης όταν διαλέξουμε κάποιον retailer [π.χ. Buy.com] εκτός απ’τα κουπόνια και τις προσφορές του μπορούμε να δούμε και ratings για διάφορες υπηρεσίες όπως pricing, delivery κ.α.

Γενικά στο internet εάν ψάξουμε μπορούμε να βγούμε κερδισμένοι πριν από κάποια αγορά μας. Υπάρχουν πολλά μεγάλα -ξένα- e-shops που στέλνουν στην Ελλάδα τα προϊόντα τους αλλά φυσικά εάν δεν έχουμε κάποια γνώση περί του retailer καλό θα ήταν να διαβάσουμε τους όρους και κάποιες συχνές ερωτήσεις, αλλά και να κάνουμε μια μικρή έρευνα για την αξοιοπιστία του!

Happy shopping!


image Από σήμερα είμαι κι εγώ ένα απ’αυτους που ΔΕΝ θέλουν να εκπροσωπούνται απ’την Ε.Ε.Χ.Ι., [την αναγνωρίζω απλά σαν ονομα “εεχι” κι όχι σαν ένωση] δεν θέλω να με εκπροσωπεί κάποιος που μου την σπάει τόσο ώστε να σκέφτομαι να ρίξω το τηλεκοντρόλ στην TV όταν τον βλέπω. Τα επί του θέματος μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ, στο blog της magica.

Κάντε τον κόπο να διαβάσετε τα comments για να καταλάβετε γιατί τέτοια αντίδραση προς την Ε.Ε.Χ.Ι.! Πήγε ο “εκπρόσωπος” [ποιους εκπροσωπεί; ε;] να μιλήσει για την συμφωνία Microsoft-Ελληνικού δημοσίου στην Ελληνική Βουλή και δεν ήξερε τι να πει! Για μένα απλά ήταν ευκαιρία να εκφράσω την διαφωνία μου προς την Ε.Ε.Χ.Ι., τον τρόπο λειτουργίας της και κατά πόσο εκπροσωπεί τους Έλληνες χρήστες.

By the way, τα Έλληνικα domains που πουλάει στην τιμή των 54€ είναι για να βοηθήσει την ανάπτυξη του internet στην Ελλάδα; [& 100€ περίπου / 2 χρόνια για τις διεθνείς καταλήξεις...] ωραία “μάχη”..


image
Υπάρχουν φορές που κάποιο καινούργιο παιχνίδι κάνει την εμφάνιση του -ή και από τα previews ακόμα- και μας αγχώνει το αν ο υπολογιστής μας θα μπορεί να το “σηκώσει” και να παίξουμε απολαμβάνοντας όσο το δυνατόν καλύτερα γραφικά και features χωρίς να χρειαστεί να σκεφτούμε αναβάθμιση… [banned word :p]

Το “Can you run it?” είναι ένα online tool που αναλαμβάνει να αναλύσει τις δυνατότητες του υπολογιστή σας [εγκαθιστώντας on the fly ένα μικρό component*] και συγκρίνοντας την σύνθεση του με τα minimum/recommended requirements του παιχνιδιού που επιλέξατε σας ενημερώνει για τυχόν ασυμβατότητες, πεπαλαιωμένους drivers [Για παράδειγμα με ενημερώνει ότι υπάρχουν ενημερωμένοι drivers για την GPU μου] ή και ελλείψεις που έχετε ώστε να παίξετε το παιχνίδι.

Στο screenshot που παραθέτω έκανα την δοκιμή με το περίφημο Crysis οπού και έπιασα τα minimum χαρακτηριστικά αλλά “κόπηκα” στα recommended διότι η αγαπημένη μου ATI HD3870 διαθέτει μόλις 512MB μνήμης, ενώ το παιχνίδι προτείνει 640.

*: Το component είναι πιστοποιημένο -και πατενταρισμένο- ότι δεν καταχωρεί κάπου προσωπικά σας στοιχεία αλλά είναι και απολύτως ασφαλές.


image Διαβάζοντας ένα άρθρο στο arstechnica που έχει τον πετυχημένο τίτλο “Microsoft: Vista’s not as insecure as XP. Please buy it!” δεν μπορούσα παρά να έχω ανάμικτες -και συγκρουόμενες- αντιδράσεις: γέλιου και νεύρων!

Οι τρόποι που προσπαθεί η MS να πείσει τους πάντες να φύγουν απ’τα XP [για τα οποία ήδη έχει βγάλει ημ/νία λήξης...] και να μετακομίσουν στα Vista δεν έχουν τελειωμό. Τώρα το γυρίσανε στο security και με μια σύγκριση μεταξύ των δύο λειτουργικών βγάζουν “επικερδή” μια μεταπήδηση στα Vista και για τους ιδιώτες και για τις επιχειρήσεις. Μα είναι λογικό τα Vista να έχουν λιγότερα security holes απ’την στιγμή που το development τους κράτησε χρόνια -άσχετα αν τελικά βγήκαν βεβιασμένα- αλλά και είναι στην αγορά για πολύ μικρό διάστημα σε γενικές γραμμές ώστε να αποκαλυφθούν κενά ασφαλείας σε μερικά από τα νέα τους features που δεν υπήρχαν ούτε σαν σκέψη στον προκατοχό τους.

Ναι, τα Vista είναι πολύ καλύτερο λειτουργικό απ’τον προκατοχό τους, αλλά ως εκεί. Μπορεί η MS να εφευρίσκει δεκάδες ιδέες για να κερδίσει κι άλλους χρήστες των Vista αλλά με το να “εκβιάζεις” την πελατειακή σου βάση θα έλεγα ότι σκάβεις τον λάκκο σου.

Και εν τέλει, γιατί να πάω στα Vista όταν ΗΔΗ έχουν βγει φήμες για νέα Windows που μπορεί να τα δούμε ακόμα και το 2009?! Για να κάνω πλουσιότερη την Microsoft με μία ακόμη αναβάθμιση που ποιος ξέρει πόσο θα κοστίσει; No thanks, δεν θα πάρω…  mad


image Πρώτα απ’όλα να τονίσω ότι δεν είμαι fanboy της Apple. Αν και λατρεύω αρκετά απ’τα προϊόντα της, Θα ήθελα να τα είχα όλα, και αν μου το επιτρέψει το μέλλον, θα κάνω το switch πανεύκολα. Αλλά το θέμα μας σήμερα είναι ο Steve Jobs, ο CEO της Apple που αμοίβεται [μετά την επιστροφή του] με $1. Ok, είναι “συμβολικό” ως ποσό γιατί πλέον διαθέτει εκκατομύρια μετοχές της εταιρίας που ίδρυσε μαζί με τον Wozniak πριν από σχεδόν 30 χρόνια [edited :$ ].

Αυτό που με έκανε να γράψω ένα άρθρο για αυτό τον άνθρωπο ήταν τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα της Apple που είδαν το φως της δημοσιότητας και εμφανίζουν έσοδα 9,6 δισσεκατομύρια δολλάρια με το 1,58 απ’αυτά να είναι κέρδη! Και αυτή η πορεία είχε αρχίσει να είναι ανοδική στα οικονομικά της Apple εδώ και χρόνια… κύριως λόγω του επιχειρηματικού δαιμονίου αυτού του ανθρώπου που κάποτε είχε “διωχθεί” απ’την ίδια του την εταιρία.

Την χρονιά που γεννήθηκα (1986) ο Jobs είχε φύγει απ’την Apple, ιδρύοντας την NeXT με την οποία προσπάθησε με το πάθος του να την μεγαλώσει και να βγάλει μέσα απ’αυτήν ότι δεν μπόρεσε απ’την Apple. Τα χρόνια περνούσαν, το WWW είχε γίνει developed μέσα από ένα NeXT workstation και η εταιρία τα πήγαινε αρκετά καλά -αν και δεν είχε το ισχυρό άνοιγμα στον κόσμο όπως η Apple- ενώ την ίδια στιγμή το πρώτο “παιδί” του Jobs όδευε προς χρεωκοπία…

Και φτάνουμε τελικά η Apple να εξαγοράσει την NeXT [!!!] και να χρήσει CEO της τον Steve Jobs μέσα σε λίγο χρόνο. Kαι έτσι το 1998 ξεκινάει μια περίοδο ανάκαμψης με τον Steve Jobs να οραματίζεται το  MacOS X [βασισμένο στο openstep της NeXT] και να το βγάζει στην αγορά το 2001, την Apple να παρουσιάζει τον επαναστατικό iMac, Kαι η συνέχεια περιλαμβάνει ακόμα πιο επαναστατικά προϊόντα όπως το iPod που χάρη στο επιτυχημένο timing του λανσαρισματός του αλλά και της συσχέτισης του σε βάθος χρόνου με την “φορητότητα” στην μουσική έφεραν την Apple ξανά στο προσκήνιο.

image Και ερχόμαστε στο 2006 όπου ο Jobs ανακοινώνει κάτι που σόκαρε πολλούς: ότι πλέον τα Mac computers θα βασίζονται στην πλατφόρμα της Intel κάνοντας ουσιαστικά άνοιγμα στο “ευρύ” κοινό, και λανσάροντας μια ακόμα μεγαλύτερη γκάμα υπολογιστών [φορητών και μη] σε χαμηλότερες τιμές [still.. τσουχτερές] αλλά πάντα με το ασύγκριτο στυλ της Apple. Και έρχομαστε στο iPhone -χωρίς να έχω κάνει καν αναφορά στο iTunes, στην άκρως επιτυχημένη εξαγορά & εξέλιξη της Pixar, στους eMac, στα Apple Stores και σε πολλά άλλα- που βρέθηκε να έχει εκκατομύρια λάτρεις πριν καν παρουσιαστεί… μόνο από τις φήμες έγινε ένα most-desired item κάτι που είχε φυσικά ανάλογο αντίκτυπο στην περαιτέρω κερδοφορία της Apple που γνωρίζουμε σήμερα…

Mένει να παρακολουθήσουμε την συνέχεια της ιστορίας, με το επόμενο επισόδειο να λέγετε Macbook Air και πολλά ακόμα να ακολουθούν.  cool smile

Είναι πραγματικά ένας επιτυχημένος άνθρωπος -το προτιμώ απ’το επιχειρηματίας στην προκειμένη- που έκανε ένα τρομερό comeback και νομίζω πως γενικά η τεχνολογία των υπολογιστών του χρωστάει πολλά. Σίγουρα ό,τι δημιούργησε δεν ήταν one-man show και αξίζουν πολλά kudos [greek word] σε συνεργάτες και υπαλλήλους, αλλά μέσα απ’τις προσπάθειες του είδαμε τον πρώτο Personal Computer, το πρώτο “Desktop” και πολλές άλλες καινοτομίες που άλλαξαν τον τρόπο που βλέπουμε σήμερα τους υπολογιστές και τα gadgets. Thank you Steve.

  1. Σελίδες:
  2. 1
  3. 2
  4. 3

Copyright © 2006-2025 netfreaks.gr • All Rights Reserved • Powered by Wordpress • Design by Gerasimos Tsiamalos • seamless Hosting by Cityhost