netfreaks.gr | internet crossroad


image Ομολογώ ότι τον τελευταίο καιρό έχω “πέσει” πάνω σε πολλά online εργαλεία που επιτρέπουν την διαμόρφωση κειμένων, δημιουργία λίστας [ με αλφαβιτική ή άλλη σειρά ] και άλλα… text tools.

Καμία απ’αυτές δεν θα τις χαρακτήριζα τέλεια, αλλά το Text Fixer παρόλο που δεν ξεχωρίζει για τον σχεδιασμό του, ούτε προσφέρει κάτι το εξαιρετικό επιλέχθηκε γιατί κάνει αυτά που υπόσχεται απλά και γρήγορα! Ποιους ενδιαφέρει; Μπορεί στην σελίδα να αναφέρεται ότι απευθύνεται σε Web developers & Webmasters αλλά προσωπικά πιστεύω ότι το κοινό για ένα τέτοιο εργαλείο είναι μεγαλύτερο. Ας δούμε τι μπορεί να κάνει:

 • Αφαίρεση line breaks [ br ] ή και paragraph breaks [ p ]
 • Capitalization: Με δυνατότητες μετατροπής κάθε πρώτου γραμμάτος κάθε παραγράφου σε κεφαλαίο ή κάθε πρώτου γράμματος σε κεφαλαίο! Extra: Δυνατότητα να γίνουν μικρά όλα τα γράμματα των λέξεων μίας παραγράφου εκτός απ’το πρώτο! [ π.χ. lAME gOoD dAY = Lame good day ]
 • Αφαίρεση περιττού κενού χώρου [ πατήσαμε πολλές φορές το space eh? ] ή ακόμα και κενών που προήλθε απ’το “Tab”
 • Mετατροπή ολόκληρου κειμένου σε κεφαλαία ή μικρά [ Uppercase/Lowercase text ]

Αυτά τα εργαλεία θεωρώ εγώ σημαντικά, υπάρχουν και άλλα που προσφέρει το Text Fixer κυρίως σχετικά με HTML formatting με το “Μake HTML code readable” να είναι ποοολύ χρήσιμο αν βρεθείτε μπροστά σε κώδικα που μοιάζει να έχει περάσει από δεκάδες “συμπιέσεις”.


Download Day Τι καλύτερο από τον συνδιασμό της έλευσης της 3ης έκδοσης του Firefox με ένα παγκόσμιο ρεκόρ ανακτήσεων σε 24 ώρες; Πάμε να το κάνουμε πραγματικότητα!

Δηλώστε κι εσείς συμμετοχή [ pledge ] ότι θα κατεβάσετε τον Firefox 3 όταν βγει [ και φυσικά κατεβάστε τον ] για να κερδίσει ο αγαπημένος μας browser μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness! Με την συμμετοχή σας δείχνετε και την αφωσίωση όλων μας, ως Ελλήνων στον Firefox αφού υπάρχουν στατιστικά για όλες τις χώρες με ανάλογο χρωματισμό… Έλα να το δούμε το κιτρινάκι

Θέλετε να κάνετε το κάτι παραπάνω; Υπάρχουν οδηγίες και για αυτό: Προωθήστε την κίνηση σε Social networks, βάλτε banners στις σελίδες σας, οργανώστε ένα Firefox Download Party ή απλά ακολουθήστε τον αντίστοιχο χρήστη στο twitter για νέα και updates!

Ήδη μερικοί απ’τους αγαπημένους μου bloggers συμμετέχουν [ Nikos, Papo, Magica κ.α. ] οπότε… αν αγαπάτε το κόκκινο panda … [ βλ. “σχετικά” ] πάρτε μέρος!


image Η viral καμπάνια της Vodafone που την γνωρίσαμε με τον τίτλο Livefeeds επέστρεψε για το τρίτο και τελευταίο επεισόδιο! Livefeeds 3 λοιπόν, μόνο που αυτή την φορά θα δείτε μία μικρή έκπληξη της Vodafone που δεν έχει σχέση με υπηρεσία* – όπως στα προηγούμενα -. Μόνο αυτό θα πω… Τίποτα παραπάνω… γιατί αλλιώς θα “χαλάσω” την έκπληξη!

Καταπληκτική δουλεία μπορώ να πω, ιδιαίτερα στο κομμάτι του web development & interaction απ’την Ogilvy αλλά περισσότερο μου άρεσε – όπως πάντα – η σκηνοθετική δουλειά του Κωνσταντίνου Πιλάβιου [ και φυσικά θα πρέπει να αναφερθώ και στους συνεργάτες του μέσα απ’την MovieTeller Films ] που σε ορισμένες σκήνες δείχνει το ταλέντο του σε όλο του το μεγαλείο. [ τι ποσοστό είπαμε παίρνω;  rolleyes ]

Τέλος, αφού δείτε το Livefeeds 3 μπορείτε να κάνετε μια βόλτα απ’την σελίδα του project στο Facebook που περιλαμβάνει ενδιαφέρον υλικό [ φωτογραφίες & video ] από τα γυρίσματα!

*: Τζάμπα χάρηκα, fake! :p


image Μπορώ να πω ότι ήθελα εδώ και καιρό να κάνω μία μικρή παρουσίαση του OpenDNS αλλά είτε θέματα επικαιρότητας, είτε θέματα αμνησίας [ προσωρινής ] με απέτρεπαν!

Πριν πω περισσότερα για το OpenDNS νομίζω αξίζει να αναφέρω δύο λόγια για το τι εστί Domain Name System [ DNS ]. Μπορεί πολλοί να το ξέρετε, το πως λειτουργεί και σε τι χρησιμεύει αλλά θα “χαραμίσω” μερικά bytes για να κάνω μία επεξήγηση όσο πιο απλά γίνεται. DNS λοιπόν είναι ένας “μεταφραστής” των διευθύνσεων IP σε ονόματα χώρου [ domains ] ή ακόμα και γενικότερα σε hostnames. Όπως καταλαβαίνεται είναι θεμέλιος λίθος αυτού που σήμερα ονομάζουμε World Wide Web καθώς επιτρέπει την συσχέτιση αριθμών που θα ήταν δύσκολο να απομνημονευτούν σε λέξεις, συνθέσεις λέξεων και γενικότερα σε ονόματα χώρου! Εξυπηρετητές αυτής της υπηρεσίας/πρωτοκόλου ονομάζονται οι Nameservers. Αυτοί αναλαμβάνουν την διαδικασία “μετάφρασης”, είτε πρόκειται για κάποιο μηχάνημα που φιλοξενεί μερικά sites, είτε για ολόκληρους ISPs που αναλαμβάνουν να “σερβίρουν” στους πελάτες τους το “μεταφρασμένο” σε ονόματα διαδίκτυο.

Θα “πιαστώ” απ’τις τελευταίες μου λέξεις για να τονίσω το πόσο χρήσιμη υπηρεσία είναι το OpenDNS. Στην Ελλάδα, οι ISPs έχουν στις περισσότερες των περιπτώσεων άθλιους nameservers που είτε είναι out-dated [ κρατούν δηλαδή αρχείο “μεταφράσεων” που στην ουσία έχει αλλάξει ], είτε αργούν να αφωμιόσουν τις αλλαγές που πραγματοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο με αποτέλεσμα η πλοήγηση στο διαδίκτυο να είναι θέμα τύχης. – για το αν θα βλέπουμε αυτό που πραγματικά υπάρχει πίσω από ένα domain!

Κι εδώ έρχεται το OpenDNS που προσφέρει την “εναλλακτική” διαθέτοντας δύο nameservers που θα αντικαταστήσουν αυτούς που μας παρέχει ο ISP μας. Αποτέλεσμα; Καλύτερη και ασφαλέστερη πλοήγηση χάριν στο δίκτυο του OpenDNS [ super cache! ], άμεση ενημέρωση για τυχόν αλλαγές [ π.χ. μεταφορά ενός site σε νέο server ] αλλά και πολλά πρόσθετα καλούδια μέσα απ’το dashboard για τους εγεγραμένους χρήστες! Ναι, όλα αυτά είναι δωρεάν – όπως και η εγγραφή – και περαν απ’την απλή χρήση των nameservers μπορείτε όχι μόνο να παρακολουθείτε τα στατιστικά σας αλλά και να “φιλτράρετε” σελίδες βάσει περιεχομένου.

Η διαδικασία “εγκατάστασης” [ σε εισαγωγικά γιατί δεν είναι ακριβώς εγκατάσταση ] των OpenDNS nameservers στον υπολογιστή μας ή ακόμα και σε όλοκληρο το τοπικό μας δίκτυο είναι υπόθεση 2 λεπτών και δεν απαιτεί καμία άλλη ενέργεια. Για χρήση όμως των πρόσθετων υπηρεσιών μέσω λογαριασμού με ύπαρξη δυναμικής IP θα πρέπει να γίνει εγκατάσταση μίας μικρής εφαρμογής που θα ενημερώνει το OpenDNS για αλλαγές στην IP σας ώστε να συσχετίζει την νέα με το δίκτυο σας και να προσφέρει αξιόπιστα στατιστικά & άλλες υπηρεσίες!

Give it a try wink


image Το Pin Project του msfree.gr [ πάντα σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας “Πάνος Μυλωνάς” ] συνεχίζει ακάθεκτο την πορεία του και μέσα απ’το comment που άφησε ο Κώστας Εφήμερος στο αρχικό entry που είχα παρουσιάσει το project μας υπόσχεται πολύ όμορφα πράγματα.

Τέτοια γουστάρω να βλέπω στο Ελληνικό διαδίκτυο… χρήσιμες υπηρεσίες από ανθρώπους που δεν έχουν ως αυτοσκοπό το κέρδος αλλά να βοηθήσουν το σύνολο! Αλλά καλύτερα να σας μεταφέρω τι έγραψε ο ίδιος ο Κώστας:

“Παιδιά καλησπέρα. Εδώ Κώστας Εφήμερος από το msfree.gr 1-2.. με ακούτε;

1. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη. Τη χρειαζόμαστε πολύ.
2. Όλοι οι χάρτες της Ελλάδας είναι αναρτημένοι, ενώ σύντομα πληροφορούμαστε ότι η google θα “χαρτογραφήσει” τους δρόμους της Αττικής και θα μπορείς να κάνεις αναζήτηση ακόμα και με όνομα οδού.
3. Ήδη ετοιμάζουμε free πακέτο για όλα τα gps, μαζί με πακέτο φωνητικών ειδοποίσεων και οδηγιών, αλλά προσπαθούμε να βρούμε την ισορροπία ώστε να μην “ταράζουμε” τους οδηγούς με 50 επισημάνσεις κάθε 100 μέτρα. Οι εθελοντές του ΙΟΑΣ αξιολογούν την επικινδυνότητα και θα βγάλουμε πακέτο που θα έχει μόνο επιβεβαιωμένα και μόνο πολύ επικύνδινα σημεία. Φυσικά πάντα δωρεάν στη λογική της προσπάθειάς μας.
4. Όχι δεν έχουμε σχέση με τα internet cafe, και όχι δεν είμαστε μέλος του δικτύου Contra. Συνεργαστήκαμε με τα παιδιά του contra… μας πούλησαν κανονικά και φυσικά συνεχίζουμε όπως πάντα
5. Ετοιμάζουμε και άλλες αναβαθμίσεις για πεζούς, ποδηλάτες και ΑΜΕΑ… μείνετε συνδεμένοι”

Υπόσχονται πολλά και πιστεύω ότι θα τα υλοποίησουν. Εύχομαι πραγματικά να βοηθήσουν για την καλύτερη ασφάλεια όλων των πολιτών. Eσύ θα βοηθήσεις;  wink
Y.Γ.: Ζητώ συγνώμη μετά από μήνες που λανθασμένα υπέθεσα ιδιοκτησία του msfree.gr απ’το Contra!


image Ομολογώ ότι είναι παράξενος ο τίτλος που διάλεξα για αυτά που θα πω, αλλά ήταν μια στιγμή “έμπνευσης” οπότε…. μην τον παρεξηγήσετε!

Πριν μερικές μέρες λοιπόν, έλαβα ένα e-mail μέσα απ’την φόρμα επικοινωνίας του blog και όταν επέστρεψα απ’το γραφείο έκατσα να την διαβάσω. Αποστολέας ήταν “η ομάδα της MyPoco Toolbar”, ενός site κάτι σαν καταλόγου που προσφέρει εξελληνισμένη μπάρα με “σημαντικές” [ υποκειμενικό ] ιστοσελίδες διαθέσιμη για IE & Firefox. Δυστυχώς – ή ευτυχώς; – δεν είναι αυτό το ζουμί της ιστορίας!

Αν και δεν είναι του στυλ μου τέτοιου είδους “add-ons”, είχα υποχρέωση να δοκιμάσω την toolbar για να δω τι παίζει. Δεν μπορώ να πω, ενδιαφέρον κατάλογος, ειδικά για κάποιον αρχάριο χρήστη του διαδικτύου αλλά εμένα το μάτι μου έπεσε στο component RSS! Τι το ήθελα ε;

Ανάμεσα σε skai, pathfinder, myphone κ.α. βλέπω τον μαγικό τίτλο: “Pestaola blog”. Να τονίσω ότι “το καλύτερο Ελληνικό blog” είναι το μοναδικό blog στα RSS της toolbar... Kαι η αφαίρεση των feeds δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. [ πάντα για τον αρχάριο χρήστη ] Λέω “εντάξει μωρέ, καμία συνεργασία θα είναι”, αλλά το μυαλό μου που μπορείτε ελεύθερα να το χαρακτηρίσετε “διαβολικό” είπε να το ψάξει λίγο παραπάνω. Κι έτσι επικοινώνησα με την εταιρία που παράγει την toolbar για webmasters/communities κ.τ.λ. ώστε να κάνω μια ευγενική ερώτηση: “Το RSS component σας πως “αντιμετωπίζει” την σχέση χρηστών της κάθε toolbar με το user-count που αποδίδει το feedburner?” [ δεν έγινε ακριβώς έτσι, αλλά να συντομεύω ε; ] Για να πάρω την υπέροχη απάντηση:

“Please notice that such statistics are based on the number of subscribers and every different IP is an additional subscriber.
This means that 1000 installations = 1000 more subscribers.”

Και μετά είναι απλά μαθηματικά: Μαζί με το feed του “καλύτερου ελληνικού blog” δίνεται και το feed των νέων απ’το site του MyPoco.

 • subscribers @ MyPoco news: 3140
 • subscribers @ Pestaola: 4668
 • sum: 4668 minus 3140 = 1528 *real* subscribers

Νot bad at all.. but i like the f*cking truth :D

Υ.Γ.: Ζητώ συγνώμη απ’το MyPoco που ήταν η αφορμή ενός τέτοιου άρθρου… sorry guys! + ευχαριστώ για την προσθήκη και τα καλά σας λόγια.
Υ.Γ.2: Αν θέλετε να πείτε ότι “ζηλεύω”… ελεύθερα. Όσοι με ξέρουν γνωρίζουν πραγματικά γιατί “επιτίθομαι” σε προκλητικούς και μόνο ανθρώπους


image Τι κι αν ανακοίνωσε ο Τριαντάφυλλοπουλος ότι αύριο [ στις 3 κιόλας ] θα βγει στον αέρα το zougla? Ήταν πανεύκολο να βρεθεί το “υπό παραγωγή” site που τοοοόσος ντόρος έχει γίνει γύρω απ’το όνομα του.

Αν και τελικά, βλέποντας το site, δεν μπόρεσα να καταλάβω γιατί τόσος ντόρος. Ένα πολύ απλό CMS που θυμίζει κάτι σε portal…! Με Lifestyle ειδήσεις, αθλητικά.. και παράξενα! Ω μα τι πρωτοτυπία!

Για τα “τεχνικά” του project έχω να αναφέρω: Table design με χρήση spacers [ πότε είπαμε ότι σταμάτησε αυτό; ], απουσία Search Engine Friendly URLs [έλεος.. τόσο δύσκολο; ] αλλά και styling properties μέσα σε tags παραγράφων ή άλλα. Α! Θα έχει και blog φυσικά… αλλά η εγκατάσταση ενός WordPress κοστίζει [ ξέρετε πόσο πάει η εργατοώρα;! ], Blogspot λοιπόν! [ λέτε να υπάρχει συμφωνία με την Google? ]

Ήλπιζα σε κάτι καλύτερο. Δεν μπορώ να πω συγκεκριμένα τι, αλλά κάτι που θα ήταν αντάξιο του θορύβου από τότε που ξεκίνησε η κατασκευή του. Θα αφήσω τις εικόνες να σας “μιλήσουν”!

Διάβασε την συνέχεια »


image Αν έχετε συνηθίσει την  εμφάνιση του portal της εφημερίδας “Η Ναυτεμπορική” μάλλον πρέπει να αρχίσετε να επισκέπεστε την beta μορφή του νέου site που υλοποίησε η OgilvyOne [ εικαστικό μόνο - αναμένω πληροφορίες για development side ]για λογαριασμό της εφημερίδας.

Και δεν το συνιστώ μόνο για λόγους ικανοποίησης της περιέργιας σας σχετικά με το νέο site αλλά – προσωπικά – το θεωρώ ήδη κλάσεις ανώτερο απ’το υπάρχον κι ας έχει – ακόμα – μερικές ατέλειες! Από πλευράς εμφάνισης είναι πολύ φιλικό προς τον χρήστη και σαφέστατα με καλύτερη δομή σε σχέση με τον προκάτοχο του. Δείχνει πραγματικό portal χωρίς να σε “πνίγει” η ποσότητα των πληροφοριών που προσφέρει.

Ξεχωρίζω περαιτέρω:

 • Τα RSS feeds που δίνονται κατηγοριοποιημένα είτε χωρισμένα σε θεμάτικες ενότητες [ ειδήσεων λογικά - για την ώρα δεν λειτουργεί ]
 • Το βιντεοσκόπιο
 • Audionews – Σημαντικές ειδήσεις αλλά και γενικό “δελτίο ειδήσεων” σε μορφή ήχου! *
 • Tις γενικότερες δυνατότητες προσωποποίησης των αρθρών/ειδήσεων αλλά και τις επιλογές που έχει ο επισκέπτης για κάθε είδους πληροφορία [ υπάρχουσα ή μελλοντική ] σχετικά με αυτό που διαβάζει!

Great work!  cool smile – A! Ξέχασα να αναφέρω την πρόσκληση των δημιουργών για feedback πάνω στο νέο site!

*: Παρατήρησα ότι η υπηρεσία παροχής του περιεχομένου σε μορφή ήχου είναι σε συνεργασία με την innoetics, Ελληνική εταιρία που είναι spin-off [ nice eh? οι ίδιοι το αναφέρουν - pdf warning ] του Ιντιστούτου Επεξεργασίας του Λόγου και ασχολείται αποκλειστικά με τέτοιου είδους τεχνολογίες!


image Πάμε πάλι με το twitter! Δεν φταιώ εγώ, ο βασιλιάς του microblogging είναι συνέχεια γύρω μας. Όχι μόνο λόγω νέων υπηρεσιών σχετικές με αυτό αλλά και από ενδιαφέροντα projects που μπορεί να μην “προσφέρουν” κάτι χειροπιαστό αλλά είναι πραγματικά ιδέες που μπορούν να χαρακτηριστούν έξυπνες!

Ένα απ’αυτά τα projects είναι και το twistori. Το πρώτο βήμα ενός κοινωνικού πειράματος όπως δηλώνουν και οι δημιουργοί του, Amy Hoy & Thomas Fuchs στην σελίδα του. Τι είδους κοινωνικό πείραμα είναι αυτό όμως;

image Πριν απαντήσω σε αυτή την ερώτηση νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον το τι υπάρχει πίσω απ’το twistori αλλά και από που εμπνεύστηκαν το project οι δημιουργοί του!

Έμπνευση / Έναυσμα αποτελεί το We Feel Fine που αποτελεί αναζήτηση των ανθρώπινων συναισθημάτων  μέσω “ανίχνευσης” αυτών σε blog posts δημιουργεί ένα είδος τέχνης μέσω της τεράστιας βάσης δεδομένων που διαθέτει, παρουσιάζοντας την έκφραση συναισθήματος του καθενός μέσω ενός “τοίχου” [ flash behind ] που έχουν την μορφή γεωμετρικών σχημάτων [ κύκλοι, τετράγωνα ] και πατώντας πάνω σε κάποιο βλέπουμε την πρόταση και από ποιον γράφτηκε.

Στο θέμα μας, δηλαδή το twistori, την θέση των blog posts έχουν tweets που λαμβάνονται μέσα απ’το Summize, την εξελιγμένη μηχανή αναζήτησης συζητήσεων/tweets στο Twitter είτε μέσω μιας λέξης/κλειδί, είτε με χρήση προηγμένης αναζήτησης.

Το interface του twistori είναι πολύ απλό και όμορφο και δίνει την έμφαση στα έξι “συναισθήματα”: love, hate, think, believe, feel, wish! Με επιλογή ενός εξ αυτών ξεκινάνε να ανεβαίνουν real time εκφράσεις του επιλεγμένου συναισθήματα… Φυσικά εδώ δεν έχουμε “υπογραφή” αυτών καθότι δεν συνοδεύονται από κάποιον “ιδιοκτήτη”/συγγραφέα!

Τέχνη; Εσείς θα το κρίνετε αυτό. Σίγουρα πάντως ένα ενδιαφέρον πείραμα αν συνεχιστεί και δεν μείνει στο “πρώτο βήμα”!


image Πως θα μπορούσε να λείπει το spam από μια υπηρεσία που περιλαμβάνει ανταλλαγές μηνυμάτων; Δυστυχώς είναι γεγονός ότι το spamming ακολουθεί κάθε τι στο internet και ορισμένες φορές “καταστρέφει” όμορφες υπηρεσίες αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.

Όσα εργαλεία κι αν έχουμε στην διάθεση μας, οι spammers τα κουτσοκαταφέρνουν. Προσωπικά, λανβάνω πάνω από 5-10 spam e-mails την ημέρα και βλέπω ενοχλητικά μηνύματα ή “τύπους” σε διάφορες υπηρεσίες να προσπαθουν να “διαφημίσουν” κάτι. Το ίδιο συμβαίνει και με το twitter τελευταία. Σύμφωνα με το news.com οι developers του Twitter δεν μένουν στάσιμοι αλλάζοντας την παλαιά τακτική τους που “πάγωναν” τους λογαριασμούς όσων παραβίαζαν τους όρους χρήσης και προχωρούν σε κάτι πιο δραστικό: Delete. Yeap, διαγραφή όσων twitter accounts παραβιάζουν το ToS της υπηρεσίας και γενικότερα όσων αναφέρονται από πολλούς χρήστες ως spamming accounts.

Πέρα των ενεργειών και εργαλείων που χρησιμοποιούν στα Twitter HQ για την καταπολέμηση του spam, μπορούμε κι εμείς να αναγνωρίσουμε τυχόν spammy accounts που μας ακολουθούν στο twitter χάρην στο Twitter Twerp Scan, ένα απλό, προσωπικό project του Carlo που χρησιμοποιεί το API του Twitter για να αναλύσει τον λογαριασμό μας και να παρουσιάσει τα στοιχεία αυτών που μας ακολουθούν. Βασικός παράγοντας για να χαρακτηρίσει έναν λογαριασμό ως spammy [ και να μας προτείνει να τον κάνουμε block ] είναι ο λόγος [ ratio ] followers to following που μπορεί να ρυθμιστεί και από μας ως προς το ποιος είναι στην “κόκκινη” ζώνη πριν αρχίσει το scan!

 1. Σελίδες:
 2. 1
 3. 2
 4. 3

Copyright © 2006-2024 netfreaks.gr • All Rights Reserved • Powered by Wordpress • Design by Gerasimos Tsiamalos • seamless Hosting by Cityhost