netfreaks.gr | internet crossroad


image Αν και με το “expirimental” πάνω του, το Automatic Save Folder δείχνει ικανό να γίνει ένα πολύ δημοφιλές addon για τον αγαπημένο μου browser. Μόλις στην έκδοση 0.9.2 έχει ήδη αγγίξει τα 30.000 downloads και φιγουράρει με 5 αστεράκια βάσει των 38 μέχρι τώρα reviews. Θα βγει απ’ την πειραματική “καραντίνα” μόλις ελεγχθεί ενδελεχώς απ’ τους editors του mozilla.org.

Αν και το όνομα του κάτι πάει να πει, νομίζω ότι χρειάζεται εξήγηση για το τι κάνει και πως μπορεί να βοηθήσει, ειδικά άτομα σαν εμένα που τα κάνω χάλια με τα downloads μου και κάθε λίγο αφιερώνω αρκετό χρόνο σε αναδιοργάνωση! Το Automatic Save Folder επιτρέπει την δημιουργία φίλτρων μέσα από ένα φιλικό interface για την αυτόματη αποθήκευση είτε συγκεκριμένων τύπων αρχείων, είτε αρχείων προερχόμενων από ιστοσελίδες που εμείς προσδιορίζουμε, στους δικούς τους φακέλους!

Τέρμα πια το ψάξιμο για το που θα σωθεί η κάθε εικόνα, το τάδε installation file ή ένα βίντεο [ νόμιμο ε; ] που κατεβάζουμε μέσω Firefox! Σημαντική προϋπόθεση για να δουλέψει αυτό το Addon είναι να γυρίσουμε το Setting “Downloads” στο tab “Main” των ρυθμίσεων του Firefox στην επιλογή “Always ask me where to save files”. [ ή στην αντίστοιχη Ελληνική επιλογή, 3ή απ’ το τέλος ] Υπάρχουν ακόμα και κάποιες άλλες παράμετροι που ίσως να φαίνεται ότι το extension δεν δουλεύει, αλλά όλα εξηγούνται απ’ τον δημιουργό πατώντας στο “Informations” button ώστε να βρούμε αν υπάρχει κάποιο conflict με τις ρυθμίσεις του Firefox για συγκεκριμένους τύπους αρχείων.

Για ακόμη πιο περίπλοκα φίλτρα υπάρχει υποστήριξη για Regular Expressions και όσοι έχουν ασχοληθεί με αυτά θα την καταβρούν. Όσοι δεν έχετε ιδέα πάλι, μην ανησυχείτε καθώς περιλαμβάνεται ένα απλό help file για να σας μυήσει στην μαγεία των Regexp!

Τα options δεν τελειώνουν εδώ για το Automatic Save Folder καθώς πρόσφατα προστέθηκε η δυνατότητα να εμφανίζονται “επιλογές” κατά την αποθήκευση αρχείου, που περιλαμβάνουν λίστα των 2 τελευταίων destination folders αλλά και link για προσθήκη Φίλτρου εκείνη την στιγμή. Τέλος, αρκετά χρήσιμο βρήκα το setting για να θέσω τοποθεσία/φάκελο για όλα τα υπόλοιπα αρχεία για τα οποία δεν υπάρχει φίλτρο. [ and that’s my desktop smile  ]


image Πέρασε κιόλας μία εβδομάδα “αποχής”! Ας όψεται η πολύ δουλειά που έχει πέσει [ that’s good! ] και δεν μου αφήνει πολύ ελεύθερο χρόνο. Στο θέμα των δύο thumb drivers είναι το θέμα μου όμως, τα πράγματα είναι δύσκολα… μεγάλο δίλημμα!

Μπορεί να είναι τελείως διαφορετικά, σε design, χρησιμότητα και δυνατότητες, αλλά μπορώ να πω ότι τα θέλω και τα δύο!

Στην αριστερή γωνία του ρινγκ έχουμε το βαρύ όπλο της OCZ που δημιουργεί νέα δεδομένα στον χώρο. Ο λόγος για το OCZ Throttle eSATA που απ’ το όνομα και μόνο καταλαβαίνεις τι παίζει: eSata interface! Ένας μικρός eSata “δίσκος” με Flash memory στα χέρια μας. Ακούγεται υπέροχο! Έρχεται σε μέγεθος των 8, 16 ή 32GB μαζί με plug-n-play δυνατότητες αλλά και μία miniUSB port στο πίσω μέρος του για 100% “συμβατότητα”  wink Όσο για ταχύτητες; 90MB/s @ reading και 30MB/s @ writingsurprised Η τιμή βέβαια κρίνεται τσουχτερή ξεκινώντας περίπου απ’ τα 30€ για τα 8GB, 60€ για τα 16 και τέλος 80€ για τα 32GB. eSata είναι αυτό. Πιο συμφέρον βρίσκω το μεγαλύτερο μοντέλο από πλευράς κόστους / GB.

Διάβασε την συνέχεια »


Ήθελα εδώ και καιρό – σχεδόν απ’ την ημέρα αγοράς – να αναβαθμίσω την μπαταρία 3Cells που ήρθε μαζί με το Advent 4211. Καθώς έδινε μέγιστο 3 ώρες και συνήθως 2-2:30, δεν ήταν αποδεκτό για τέτοια “mobile” συσκευή.

Στην πρώτη έρευνα αγοράς είχα γράψει τα συμπεράσματα μου σε σχετικό άρθρο. Παραδόξως, δεν ακολούθησα την συμβουλή μου [ ! ] αφού πριν λίγες μέρες το BatteryBud έδινε σε καλύτερη τιμή [ 56€ μαζί με τα μεταφορικά ] μπαταρία 6 κελιών με χωρητικότητα 4400mAh εν αντιθέσει με την αρχική μου “επιλογή”, το UKbattery.net που πλέον δεν δίνει 4800mAh μπαταρίες, αλλά στα 4400 και 11 ευρώ ακριβότερα – συνολικά. Και τα δύο καταστήματα ήταν “δοκιμασμένα” [ πολύ ψάξιμο ] οπότε δεν είχα πρόβλημα αμφιβολιών.

Η παραγγελία έγινε στις 21 Απριλίου και η μπαταρία έφθασε στο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ 14 μέρες μετά. Άργησε λίγο μπορώ να πω και επιπλέον το BatteryBud δεν έχει τόσο καλό support σχετικά με on-going orders, τουλάχιστον στην δική μου περίπτωση με άφησαν στο “σκοτάδι” και χρειάστηκαν 2 e-mails για να απαντήσουν.

Anyway, το πακέτο έφθασε, πολύ καλή συσκευασία, όχι από πλευράς ομορφιάς, αλλά προστασίας του περιεχομένου.

Διάβασε την συνέχεια »


Σχεδόν πριν ένα χρόνο είχα δημοσιεύσει το άρθρο “E-shop sucks!” όντας αγανακτισμένος απ’ το service & after-sales support του E-shop.gr. Πριν μερικές μέρες έλαβα e-mail από το e-shop.gr σχετικά με το άρθρο μου!

Το “παράπονο” [ όπως αναφερόταν ] ήταν σχετικά με την παραποίηση λογοτύπου που είχα κάνει. Εν ολίγοις μου αναφέρθηκε ότι δέχονται την καλοπροαίρετη κριτική αλλά δυστυχώς κάποιοι [ including me? ] “εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες που τους παρέχουν τα forum για να βγάλουν “βρώμα” για επιχειρήσεις που προσπαθούν να λειτουργήσουν έντιμα..”. Άκουσα ακόμη και ότι το ποσοστό των δυσαρεστημένων πελατών είναι λιγότερο από 1% και ότι το άρθρο μου δίνει κακή εικόνα για την εταιρία!

Μου ζητήθηκε να αφαιρέσω το γραφικό – το αντικατέστησα, θα δείτε αν πάτε στο άρθρο – αλλά και να αναλογιστώ την ευθύνη μου στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης!!! Αν είναι δυνατόν…

Η απάντηση μου ήταν άμεση και τολμώ να πω επιθετική. Ανέφερα στην εν λόγω Κυρία / εκπρόσωπο του E-shop.gr, ότι η κριτική μου ήταν το λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω. Βάσει των οπτικών αποδείξεων θα μπορούσα να έχω προσφύγει στον συνήγορο του καταναλωτή, αλλά δεν ήθελα να υποστώ περαιτέρω ταλαιπωρία για ένα προϊόν αξίας 40€ – 50€, αντιθέτως όφειλα μέσω του blog μου να ενημερώσω και να θέσω το θέμα σε όλους εσάς που με διαβάζετε.

Διάβασε την συνέχεια »


image
Το Flickr είναι μία τεράστια συλλογή από φωτογραφίες. Δεδομένο. Αλλά πως πάμε από αναζήτηση; Μέτρια και γι’ αυτό υπάρχουν δημιουργίες όπως το FlickrStorm ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση.

Με την δύναμη του Flickr API αλλά και της AJAX το FlickrStorm δείχνει αρκετά καλό & γρήγορο για αναζητήσεις φωτογραφιών. Προσωπικά, θεωρώ σημαντικότερο όλων των features του, την δυνατότητα αναζήτησης βάσει Licence, κάτι που επισπεύδει ακόμα περισσότερο το “φιλτράρισμα” των αποτελεσμάτων.

Πέραν αυτού, μου άρεσε πολύ η παρουσίαση των αποτελεσμάτων, αποτελούμενα αποκλειστικά από την μικρογραφία της κάθε φωτογραφίας. Πατώντας επάνω σε κάποια που με ενδιαφέρει βλέπω μεγαλύτερο μέγεθος, και μερικά χρήσιμα info & links: άνοιγμα στο Flickr, προσθήκη στο Tray, direct download αλλά και στα δεξιά τον δημιουργό, το εικονίδιο του licence και σύνδεσμο για επικοινωνία μαζί του!

Μιας και είπα Tray… Να μην πω 2 λόγια και για το δεύτερο σημαντικότερο feature? Το Tray λειτουργεί σαν “καλάθι” με τις επιλογές των φωτογραφιών που κάνουμε. Πατώντας στο εικονίδιο για ανάκτηση, ανοίγει ένα νέο παράθυρο που κάνει listing των επιλογών μας για να τις κατεβάσουμε [ με δυνατότητα αλλαγής μεγέθους παρακαλώ ] αλλά και μοναδικό link ώστε να μοιράσουμε κάπου το “εικονικό” μας Flickr Photo Set που δημιουργήσαμε στο FlickrStorm. Cool!  cool hmm

Τέλος, υπάρχει και History [ με αντίστοιχο εικονίδιο ] για να μην χαθούμε και να ξέρουμε ποιες φωτογραφίες ανοίξαμε…

Μια μικρή, γρήγορη και πλήρης web app βασισμένη στο Flickr για να κάνει τις αναζητήσεις μας ευκολότερες.  wink


Ξεφυλλίζοντας το τελευταίο PC World [ όπως κάνω πάντα ] έπεσα κατά τύχη στο μονόστηλο του συντάκτη Δημήτρη Καρέτσου, ονόματι Reset που μιλάει σχετικά με Hosting. Για να ακριβολογώ ο τίτλος είναι “Hosting για γέλια”. Δεν περίμενα να διαβάσω κάτι τέτοιο από έναν συντάκτη σε περιοδικό τεχνολογίας [ + τηλεοπτικό παρουσιαστή ] ώστε να με αναγκάσει να γράψω. Θα μου πεις γιατί να γράψεις, γιατί δεν στέλνεις ένα e-mail στον συντάκτη ή και στο περιοδικό;

Έχω συνεργαστεί [ δημιουργία διαγωνισμού ] με το PCW – προ της εξαγοράς του – σε θέματα Hosting και το ίδιο έχει αναφέρει το netfreaks.gr σε ανύποπτο χρόνο μετά από καιρό στις σελίδες του. Αλλά αυτό δεν λέει κάτι. Στις σχετικές δημοσιεύσεις θα δεις ότι κριτικάρω δημόσια όταν διαβάζω κάτι όταν θεωρώ πως έχει σημασία. Και ιδιαίτερα στον τομέα του Web hosting, είμαι “ευαίσθητος”.

Δεν μπορώ να αναδημοσιεύσω ολόκληρο το μονόστηλο του συντάκτη, όποτε ας δούμε επιγραμματικά τι αναφέρει. Στην ουσία είναι η “περιπέτεια” του, στην αναζήτηση web hosting. Όμως απ’ τις πρώτες κιόλας γραμμές υπάρχουν υπερβολές και αναλήθειες που συνεχίζουν μέχρι τέλους: Αποφάσισε αρχικά να πορευτεί με την Forthnet [ ποτέ ένας ISP δεν παρείχε hosting ποιότητας σε end user ] και του φάνηκε λίγο το 1GB αποθηκευτικού χώρου, αλλά του άρεσε το unlimited data transfer!

Έχω ξαναπεί ότι δεν υπάρχει η λέξη UNLIMITED στο διαδίκτυο, τελεία. Δεν ισχύει αυτό! Πέραν αυτού, το 1GB αποθηκευτικού χώρου είναι υπερβολικό και στις περισσότερες των περιπτώσεων θα χρειαστούν χιλιάδες εικόνες ή άλλα αρχεία και μία αλόγιστη χρήση της βάσης δεδομένων για να γεμίσει. Πρέπει να ξέρουμε αν αναζητάμε web hosting ή αποθηκευτικό χώρο στο cloud εν τέλει. [ να είμαι και μέσα στο trend του σύννεφου ε;  cheese ]

Και συνεχίζει… Φεύγοντας από Forthnet.

Διάβασε την συνέχεια »


Και πάνω που έκανα εδώ και 1 μήνα σημειώσεις και όνειρα για upgrade στο PC, σου ‘ρχέται ένα “καψιματάκι” να σε πάει όχι μόνο πίσω, αλλά σε ξενερώνει. Ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω τι βραχυκύκλωμα ήταν αυτό που μου κόστισε το Thermaltake τροφοδοτικό, έναν Seagate δίσκο [ που μάλλον θα καταφέρουμε να ανακτήσουμε ], το DVD Recorder και πιθανότατα τα ηχεία μου ή την onboard κάρτα ήχου  shut eye

Κόστος γύρω στα 160€ για ανταλλακτικά, ψυχικό κόστος ανεκτίμητο… Και πάντα ο Νόμος του Μέρφι με καταριέται τα failures να συμβαίνουν σε αργίες [ Πρωτομαγιά ] που ακολουθούνται από Σαββατοκύριακα! Τέτοια γκαντεμιά πια;

Ευτυχώς οι σημαντικοί δίσκοι έμειναν ανέπαφοι, αν και ο Seagate FreeAgent είχε – και έχει – τα σημαντικότερα μου αρχεία σε backup… ουφ!

Έτσι μάλλον πάω πίσω 2-3 μήνες στο στήσιμο νέου PC, κυρίως λόγω budget…

Το σχετικό άρθρο με τις σκέψεις μου δεν θα αργήσει, open mind of course και θέλω οπωσδήποτε γνώμες!  raspberry


image
Θυμάμαι πολύ καλά ότι το πρώτο μου blog entry ήταν μια παρουσίαση του Ubuntu! Πάνε χρόνια από τότε, στο διάστημα που μεσολάβησε “έχασα” αρκετό απ’ το ενδιαφέρον μου γι’ αυτό το εξαιρετικό distro, μέχρι που ήθελα να αξιοποιήσω περισσότερο το Advent κι έτσι ήρθε στο μυαλό μου το Ubuntu.

Αρχικά, και ενώ είμασταν ακόμα στην έκδοση 8.10, πειραματίστηκα με το re-branded Ubuntu Netbook Remix distro, που ονομάζεται EasyPeasy. Η έκδοση ήταν η 1.1, το install πήγε μια χαρά, αλλά δεν βρήκα να προσθέτει κάτι το εξαιρετικό απ’ το official!

Και πάνω που “ψαχνόμουν”, ανακοινώθηκε η έκδοση 9.0.4 του Ubuntu φυσικά με το Netbook Remix interface άμεσα διαθέσιμο. Δεν έχασα καθόλου χρόνο και δημιούργησα το boot USB stick για το installation…

Αναφέρω το Ubuntu Netbook Remix ως “interface” γιατί αν και το κατεβάζουμε από “διαφορετικό location” είναι απλά ένα περαιτέρω desktop mode που μπορεί να εγκατασταθεί και μετέπειτα πάνω σε καθαρό Ubuntu installation. [ “sudo apt-get install ubuntu-netbook-remix” ]

Διάβασε την συνέχεια »


Όλο και σε κάποιο downloads sharing site θα έχετε πέσει που πρέπει να περιμένουμε από 15 δεύτερα έως και λεπτά μερικές φορές κάτι που είναι σπαστικό και ορισμένες φορές “αντι-παραγωγικό”, όπως αναφέρει και “το ίδιο” το SkipScreen, καθώς τα “download sessions” μερικές φορές λήγουν πολύ γρήγορα…

Το SkipScreen είναι – φυσικά – ένα Firefox addon που δείχνει αρκετά καλό ως λύση και συνεχώς βελτιώνεται. Δουλεύει με τα γνωστότερα και μεγαλύτερα sites τέτοιου τύπου [ Rapidshare, megaupload, sendspace κ.τ.λ. ] αλλά και πολλά περισσότερα που ίσως φανούν πλέον χρήσιμα!  smirk

Έχοντας δοκιμάσει αρκετές τεχνικές στο παρελθόν [ το Ultrex δεν βοήθησε ποτέ ], μπορώ να πω ότι ειδικά στην δοκιμή μου σε rapidshare & megaupload, δούλεψε όπως πρέπει! Οπότε, γιατί να μην δουλέψει και για σας;  wink


Copyright © 2006-2024 netfreaks.gr • All Rights Reserved • Powered by Wordpress • Design by Gerasimos Tsiamalos • seamless Hosting by Cityhost