netfreaks.gr | internet crossroad

21 Dec 08

Το 2009 δείχνει ακόμα πιο ευοίωνο για τα netbooks


image Η αρχή έγινε το 2007 απ’ την Asus με το λιλιπούτειο eeePC 700 που έκλεψε τις καρδιές αρκετών και εγκαινίασε την νέα αγορά των netbooks. Προηγουμένως αυτά ήταν γνωστά ως subnotebooks & ως προϊόντα ήταν ελάχιστα στον αριθμό.

Το 2008 είχαμε την έκρηξη αυτής της αγοράς με πάνω από 10 εταιρίες να λανσάρουν μοντέλα. Οι επιλογές είναι πλέον πάρα πολλές… όπως και οι πωλήσεις! Πάνω από 5.5 εκκατομύρια netbooks έφυγαν απ’ τα ράφια των καταστημάτων μόνο στο τελευταίο τρίμηνο του 2008! Κάποιες εταιρίες ακολούθησαν νωρίς νωρίς την Αsus, άλλες “περίμεναν” για να εκτιμήσουν την αγορά, αλλά αυτό τελικά δεν έχει και πολύ σημασία στην προτίμηση των καταναλωτών, αρκεί να ανακάλυπταν αυτό που θα τους “ξετρελάνει”. Έτσι η Asus, έχει πλέον ένα μερίδιο της τάξης του 30% στην δεύτερη θέση πίσω από την Acer που κατέχει το 38%! Μήπως ο κατακλυσμός της αγοράς με πολλά διαφορετικά μοντέλα έκανε κακό στην Asus; Πιστεύω πως ναι, καθώς πολλοί καταναλωτές “βραχυκύκλωσαν” απ’ τις επιλογές που σε πολλές περιπτώσεις είχαν ελάχιστες διαφορές.

Πραγματικά “παράξενη” για μένα μια τέτοια κατάταξη. Όπως φυσικά και οι επόμενες θέσεις που κατέχονται από την HP, με 5,8% παρά την αποτυχία του πρώτου της μοντέλου [ το μοναδικό mainstream netbook που δεν είχε Atom CPU ] και την MSI με 5,7% αντίστοιχα που κατ’ εμέ έχει καταπληκτικά προϊόντα αλλά έβγαλε μόνη της ματάκια της κυρίως λόγω της καθυστερημένης έλευσης των 6Cells Wind, με αποτέλεσμα πολύ κερδοσκόποι να πουλάνε τα 3Cells μοντέλα σε υψηλές τιμές. Το MSI Wind είναι και το περισσότερο re-branded netbook, με πάνω από 5 κλώνους.

Και το 2009 δείχνει ακόμα περισσότερο ως η χρονιά τους βάσει στις εξελίξεις που οδηγούν η Intel αλλά και η NVIDIA!

Φυσικά και η Intel θα οδηγεί τις εξελίξεις. Ένας αξιόπιστος επεξεργαστής σαν τον Atom δύσκολα μπορεί να βρει αντικαταστάτη που να προσφέρει καλύτερες επιδόσεις & διαχείριση ενέργειας! Εχθρός του καλού όμως, είναι το καλύτερο. Όχι, δεν εννοώ τον Dual-Core Atom γιατί αυτός προορίζεται για Dekstop συστήματα. Αλλά το μέλλον του Atom, o “Pineview” [ ο τωρινός έχει κωδική ονομασία Diamondville ] έχει να προσφέρει πάρα πολλά στην κατηγορία! Με ενσωματωμένο DDR2 memory controller, πυρήνα υποσυστήματος γραφικών και HyperThreading δείχνει αρκετά δελεαστικός.

Όμως την έκπληξη έκανε η NVIDIA, παρουσιάζοντας πρόσφατα μια νέα πλατφόρμα που ενσωματώνει σε ένα μικροσκοπικό motherboard τον Intel Atom & την mobile κάρτα γραφικών 9400Μ καταναλώνοντας μόλις 18watt! Φυσικά η ION platform δεν θα έχει χρήση μόνο σε netbooks αλλά όπως παρουσιάζει και η ίδια η εταιρία θα χρησιμοποιηθεί σε nettops, regular notebooks, αλλά και all-in-one desktops!

Δεν ξέρω βέβαια κατά πόσο το όφελος για τα netbooks είναι το 3D gaming – λόγω μεγέθους πάντα – αλλά σίγουρα το κέρδος είναι τεράστιο στην αναπαραγωγή βίντεο & στην μέγιστη χρήση της δύναμης του Atom!

Στο παιχνίδι τέλος, προσπαθεί να εισέλθει και η VIA που ανακοίνωσε μια παρόμοια πλατφόρμα ονόματι Trinity, αλλά θεωρώ πως δύσκολα θα πείσει κατασκευαστές σαν την HP να την εμπιστευτούν ξανά, άσχετα αν υπόσχεται Vista support, DX10 γραφικά & HD video.

Σου άρεσε το θέμα; Πάρε το RSS feed για να διαβάζεις παρόμοια άρθρα!

Socialize


Κανένα Σχόλιο

Comments are closed.

Η γνώμη σου

Ενημέρωση για νέα σχόλια


Copyright © 2006-2024 netfreaks.gr • All Rights Reserved • Powered by Wordpress • Design by Gerasimos Tsiamalos • seamless Hosting by Cityhost