16 Mar 09
All-in-one PC? Thanks, but no thanks
Στην φωτογραφική σύνθεση πάνω απ’ τα γραφόμενα μου δεν υπάρχουν παρά μόνο η “αφρόκρεμα” των all-in-one υπολογιστών, πάντα με χαρακτηριστικό των εταιριών που τα κατασκευάζουν. Γιατί το πόσο καλά είναι, γενικώς σαν PC form-factor αλλά και ειδικότερα το καθένα από πλευράς χαρακτηριστικών αλλά και καινοτομιών είναι ένα άλλο ερώτημα…
Για την ιστορία: Στην φωτογραφία [ αριστερά προς δεξιά ] απεικονίζονται το Sony VAIO JS1, BenQ nStation i91, Levono IdeaCentre 600, Dell Studio One 19 & HP Touchsmart IQ506 με τα links για το κάθε ένα να οδηγούν σε reviews ή άρθρα από διάφορα ξένα blogs.
OK, θα μπορούσα να αναλώσω όλο το άρθρο στο ότι μοιάζουν με ένα iMac κ.τ.λ. γιατί έχει βάση αυτό και έπαιξε ρόλο στον τίτλο του άρθρου. Δεν είμαι Apple fanboy, αλλά θαυμάζω την Apple, ειδικά για το iMac! Αυτή το ξεκίνησε, το 1998 με ένα powerPC – τότε – χωμένο μέσα σε μία CRT οθόνη όταν οι υπόλοιποι κοιμούνταν και το συνέχισε όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα μετά την μετάβαση της σε Intel αρχιτεκτονική, κάνοντας το iMac την “desktop ναυαρχίδα” της όσον αφορά τους απλούς χρήστες.
Το θέμα είναι ότι η Apple πέτυχε και οι υπόλοιποι προσπαθούν & πειραματίζονται, ξεχνώντας έναν πολύ σημαντικό παράγοντα…
Κι αυτός είναι – καταρχήν – το λειτουργικό MacOS που από κάθε άποψη είναι ένα plus, ιδιαίτερα όταν έχουμε να κάνουμε με ένα all-in-one υπολογιστή που αποτελεί out of the box λύση για τον χρήστη. Κάτι τέτοιο δεν μπορούμε να πούμε ότι γίνεται με τους νέους ανταγωνιστές στον χώρο των all-in-one desktops καθώς τα λειτουργικά συστήματα της Microsoft δεν είναι απλά “μη αποδεκτά” για τέτοιου είδους χρήση αλλά στο τέλος, καταντούν “εχθροί” πολλών features που θέλει να εφαρμόσει ο κατασκευαστής. [ Τρανό παράδειγμα η ψευδο-touchscreen της HP και τα προβλήματα με τα Vista ]
Επιπλέον, η εταιρία με σήμα το μηλαράκι, αγκάλιαζε πάντα θερμά κάθε της προϊόν και δεν το άφηνε στην τύχη του. Τι εννοώ με αυτό: Όταν κάποιος χρήστης αγοράσει ένα iMac, ξέρει τι έχει ακριβώς στα χέρια του, τις επιλογές του, το service του [ Ελλάδα excluded ] και μπορεί χωρίς κόπο να συνδυάσει την αγορά του με διάφορα gadgets ή άλλο hardware της μαμάς εταιρίας!
Γιατί τα μισείς φιλαράκι; Έχεις να προτείνεις κάτι;
Η ουσία είναι ότι δεν τα μισώ. Έχουν βέβαια, το μεγάλο μειονέκτημα [ τεράστιο για μένα ] της δυνατότητας αναβάθμισης που με κάνει να τα κοιτάω με μισό μάτι. Από εκεί και πέρα, ορισμένα δεν προσφέρουν ουδεμία καινοτομία [ Dell, BenQ, Sony ] παρά μόνο ένα μεγάλο κενό στο πορτοφόλι μας – ειδικά για την Sony αυτό! Και πέραν της αναβάθμισης, mind me, αλλά δεν θέλω αν χαλάσει η οθόνη μου να πρέπει να πάει όλος ο υπολογιστής για service… [ ούτε να σκέφτομαι τα καμένα pixels σαν χαμένα λεφτά! ]
Απ’ την άλλη, η πρόταση της Levono, για παράδειγμα είναι πολύ καλή και προσφέρει κάτι το εντυπωσιακό, έστω κι αν αυτό είναι απλά το τηλεκτροντόλ! Είναι “air-mouse”, ασύρματο χειριστήριο για games με accelerometer αλλά και ασύρματο τηλέφωνο για VoIP κλήσεις! Μετά; ΟΚ, ωραίο design αλλά και πάλι, όχι αρκετό για να εντυπωσιάσει…
Επίτηδες δεν ανέφερα απ’ την αρχή τις all-in-one λύσεις των “μαέστρων” των netbooks, ASUS & MSI γιατί νομίζω ότι ανήκουν σε διαφορετική – ειδικά από πλευράς features & κόστους – υποκατηγορία. Το Neton της MSI δεν μου γεμίζει το μάτι, εν αντιθέσει με τις προσπάθειες της ASUS που βρίσκουν υλοποίηση σε προϊόντα όπως το Eee Top ET1602 που δείχνει αρκετά καλό για τα λεφτά του, αλλά και πάλι, ο συνδυασμός του με τα Windows XP το “μειώνει” αρκετά.
Τέλος, θεωρώ γελοίες τις προσπάθειες των τμημάτων marketing να παρουσιάσουν αυτού του είδους τους υπολογιστές ως “bedroom TV replacements” [ ρε δεν θέλω! ] ή ακόμα χειρότερα ως “Kitchen PCs”! Τους φορητούς υπολογιστές τι τους έχουμε δηλαδή; Λειτουργούν μόνο εκτός οικοδομικού τετραγώνου;
Για τέτοιες λύσεις υπάρχουν τα net-tops που παρουσιάζονται τον τελευταίο καιρό κατά δεκάδες και εκτός απ’ την χαμηλή κατανάλωση, – μην ξεχνάμε την Atom αρχιτεκτονική – σιγά-σιγά αποκτούν περισσότερα & καλύτερα components που σε συνδυασμό με το μικρό τους μέγεθος με κάνουν να τα βλέπω ως ιδανικά για έναν μικρό χώρο ή ακόμα και για χώρους εργασίας! [ low-budget/needs workstations ]
Εσείς θα δίνατε 1000-1400€ για ένα All-in-one PC;
Σου άρεσε το θέμα; Πάρε το RSS feed για να διαβάζεις παρόμοια άρθρα!
2 Σχόλια
Η γνώμη σου
εγω σε καμια περιπτωση δεν θα εδινα τοσα χρηματα
δεν καταλαβαινω τι θες να πεις στο αρθρο…
εσυ θα εδινες τα αρκετα περισοτερα χρηματα που ζηταει η Apple;
Δεν κατάλαβες; Χαζομάρα μου και πίστευα ότι είχα δομήσει καλά τις σκέψεις μου! :p
Anyway, Τα χρήματα που ζητάει η Apple είναι στα ίδια επίπεδα στα entry-level iMac [~1000+ ] αλλά δυστυχώς φτάνουν μέχρι και τα 2000€ για τα κορυφαία μοντέλα της σειράς… Αν ξεκινούσα τώρα στον κόσμο των υπολογιστών, νομίζω ότι θα τα έδινα, και με το κάτι παραπάνω.
Είναι ανάλογα τις ανάγκες του χρήστη… ο χρήστης Βίκτωρας δεν θα μπορούσε να συμβιβαστεί – τώρα – με ένα τέτοιο μηχάνημα, όποιος κι αν το έβγαζε.