29 Jan 11
All about historio.us ( interview inside )
Φαντάσου να μπορείς να αναζητάς τα bookmarks σου, σαν να έψαχνες στο Google. Όχι πια λίστες με συνδέσμους, αλλά μία πραγματικά προσωπική σου μηχανή αναζήτησης που περιλαμβάνει ό,τι έχεις αποθηκεύσει και θες να το ξαναβρείς στα γρήγορα.
Αυτό ακριβώς είναι το historious! Δεν πρόκειται για το κλασσικό online bookmarking service, ούτε όμως κάτι που θα σου πάρει χρόνο να το μάθεις. Με την χρήση ενός απλού bookmarklet [ ή ενός μικρού extension για τον Chrome ], μπορείς να ξεκινήσεις σε λίγα δευτερόλεπτα να κάνεις historify όποια σελίδα θέλεις.
Επιπροσθέτως, μπορείς να κάνεις import τα bookmarks σου από σχεδόν οποιοδήποτε άλλο service ή browser [ αρκεί να τα κάνουν export στο σωστό format ] και είσαι έτοιμος για να ψάξεις ανάμεσα σε όλη την προσωπική σου βάση χρήσιμων σελίδων.
Και αυτό είναι το μυστικό του historious, η αναζήτηση, η βάση όλης της υπηρεσίας. Μόνο που δεν ψάχνει απλά σε τίτλους bookmarks και tags [ που φυσικά υποστηρίζονται ] αλλά έχοντας κάνει index το περιεχόμενο των σελίδων που έχεις αποθηκεύσει, γυρνάει πολύ πιο πλούσια αποτελέσματα! Ιδανικό για εσένα που ξεχνάς πως ήταν ο τίτλος εκείνου του tutorial, αλλά θυμάσαι περίπου τι ανέφερε. Μεγάλο plus και η δυνατότητα χρήσης search operators, ακριβώς όπως σε μια κανονική μηχανή αναζήτησης με σκοπό το καλύτερο φιλτράρισμα.
To interface του historious [ σε search engine mode ] θυμίζει αρκετά αυτό το Google, κάτι που.. μ’ αρέσει! Γιατί υλοποιεί τον ίδιο απλό τρόπο παρουσίασης και επικεντρώνεται στην ουσία, το περιεχόμενο. Υπάρχει ακόμα και το κουμπί “I’m feeling lucky” που κάνει αυτό ακριβώς που φαντάζεσαι.
Το ίδιο απλές είναι και οι σελίδες αποτελεσμάτων. Δίπλα από κάθε αποτέλεσμα υπάρχουν χρήσιμοι σύνδεσμοι για διάφορα tasks, όπως π.χ. η επισκόπηση της cached έκδοση της σελίδας, κάτι που σημαίνει ότι μπορείς να δεις το bookmark που έχεις αποθηκεύσει ακόμα κι αν η σελίδα δεν υπάρχει πλέον, ή το “publish” link που σου επιτρέπει να ορίζεις κάθε bookmark ως public για αναζήτηση από οποιονδήποτε μέσω του προσωπικού σου URL [ username.historio.us ].
Υπάρχουν πολλά ακόμα ενδιαφέροντα features, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι αποκλειστικά για τους premium χρήστες. Φυσικά και η βασική έκδοση του historious, με όλα όσα ανέφερα παραπάνω είναι δωρεάν και περιλαμβάνει 300 “historified sites” με δυνατότητα να φθάσουν τα 2000 [ προσκαλώντας φίλους και γνωστούς μέσω προσωπικού link ]. Όμως υπάρχει η δυνατότητα upgrade με την συνδρομή να κοστίζει μόλις $2.97 / μήνα [ ή αλλιώς 2.18€ ] ή το ετήσιο πακέτο με 20% έκπτωση στα 14.65€!
Η συνδρομή, εκτός από unlimited “historified sites”, σου δίνει την δυνατότητα να προσθέτεις tags κατά την προσθήκη σελίδων μέσω του bookmarklet, “read it later” feature ώστε να ξέρεις τι έχεις διαβάσει και τι όχι, καθώς και RSS Feeds για τα historified sites σου.
Προσωπικά πιστεύω ότι θέλει αρκετά “κότσια” για να ξεκινήσει κάποιος μια υπηρεσία επί πληρωμή σε ένα τέτοιο ανταγωνιστικό περιβάλλον, αλλά απ’ την μία, το ποσό είναι πολύ μικρό για κάποιον που θα βρει χρήσιμη την υπηρεσία, ενώ απ΄ την άλλη, η υπηρεσία εξασφαλίζει την επιβίωση της μέσα από ένα ξεκάθαρο business model. [ ήμουν πιο επιφυλακτικός όταν έμαθα για το historious από το Webz ]
Για το τέλος άφησα την συνέντευξη που πήρα από τον άνθρωπο πίσω από το historious, τον Σταύρο Κοροκυθάκη. Έχοντας την βάση του στο Λονδίνο, απ’ όπου πήρε πρόσφατα το μεταπτυχιακό του από το University College London στο Machine Learning και έχοντας ήδη αποφοιτήσει από το Πολυτεχνείο Κρήτης, ασχολείται με το software development μέσω της Stochastic Technologies.
Η συνέντευξη είναι μικρή και περιεκτική, μια περιγραφή από τον Σταύρο για την ιστορία, το παρόν και το μέλλον της υπηρεσίας και τον ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό!
The Interview
Πως γεννήθηκε η ιδέα του historio.us; Τι σε ώθησε στην δημιουργία του;
Ήμουν στο Λονδίνο και μιλούσα στο Skype με έναν ξάδερφό μου, ο οποίος με ρώτησε αν είχα το link για ένα άρθρο που του είχα στείλει για gaming addictions. ´Εψαχνε να το βρει στο Google αλλά του βγαίναν διάφορα άσχετα, εγώ ευτυχώς θυμόμουν το site στο οποίο ήταν το άρθρο. Τότε σκέφτηκα ότι θα έπρεπε να μπορεί να βρεί το άρθρο, μιας και θυμόταν αρκετή πληροφορία για να το περιγράψει αλλά όχι για να το βρει σε όλο το internet.
Συνειδητοποίησα ότι όλα τα συστήματα bookmarking μέχρι τότε είχαν δύο βασικά μειονεκτήματα: Το να κάνεις bookmark κάτι δεν ήταν πολύ απλό (έπρεπε να βάλεις πληροφορία όπως τίτλο, περιγραφή, tags, κτλ, οπότε κατέληγες να κάνεις bookmark μόνο αρκετά σημαντικά πράγματα και όχι ο,τιδήποτε σου φαινόταν καλό), και μετά για να βρεις κάτι έπρεπε να ψάχνεις όλη τη λίστα με τα bookmarks για να δεις αν σου θυμίζει κάτι κάποιος τίτλος.
Σκέφτηκα ότι θα ήταν πολύ καλύτερα αν μπορούσες απλώς να βάλεις όλα τα bookmarks σου σε μια μηχανή αναζήτησης και να τα ψάχνεις με οποιοδήποτε όρο, και σε 4 μέρες είχα έτοιμο το historious. Από τότε μπήκαν πολύ περισσότερα features, αλλά κυρίως έχει παραμείνει το ίδιο γιατί θέλω να είναι απλό και λειτουργικό.
Υπάρχουν αρκετοί ανταγωνιστές στον χώρο του social bookmarking, ποιο κατά την γνώμη σου είναι το feature του historious που το κάνει να ξεχωρίζει;
Το κύριο feature του historious είναι ότι είναι απλό στη χρήση και δε χώνεται στα πόδια σου. Δε νομίζω ότι θα μπορέσω να χρησιμοποιήσω άλλη υπηρεσία ξανά, μιας και είναι όλες τόσο δύσχρηστες που δεν έκανα καθόλου bookmarking πριν να φτιάξω το historious.
Πως επηρέασε ο πανικός με το delicious την υπηρεσία;
Μόλις έμαθε ο κόσμος ότι κλείνει το delicious, αρκετοί χρήστες έσπευσαν να γραφτούν στο historious και να μεταφέρουν τα bookmarks τους, με αποτέλεσμα το site να γίνει πιο αργό και να παίρνει ώρα η εισαγωγή δεδομένων. Αυτό ήταν και το μόνο θέμα, αλλά το καλό ήταν ότι αυξήθηκαν τα έσοδα κατά πολύ εκείνη τη μέρα
Το εγχείρημα σου μπορεί να θεωρηθεί bootstrapped, βασίστηκες δηλαδή σε δικά σου κεφάλαια, ορίζοντας όμως από την αρχή πακέτα επί πληρωμή, πόσο δύσκολο ήταν αυτό το μονοπάτι; Υπάρχει ανταπόκριση από τους χρήστες;
Το κεφάλαιο του historious ήταν περίπου 20 ευρώ, δηλαδή το domain name και ένα VPS. Από την αρχή υπήρχε ανταπόκριση από τους χρήστες, οπότε δε χρειάστηκαν ποτέ πολλά χρήματα, και η υπηρεσία είναι ήδη αρκετά κερδοφόρα. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι πολλές φορές σκέφτεσαι “αν είχα μεγάλο κεφάλαιο θα μπορούσα να εξελίξω την υπηρεσία με τον Χ ή Υ τρόπο”, αλλά τώρα απλώς πρέπει να το κάνω πιο σταδιακά. Αν η υπηρεσία είναι χρήσιμη και κερδοφόρα, όλα αυτά θα γίνουν στο μέλλον με πολύ πιο υγιή τρόπο.
Θα αναζητήσεις/αναζητάς χρηματοδότηση για να εξελίξεις το historious ή πιστεύεις ότι μπορεί να προχωρήσει μόνο του;
Δεν αναζητώ χρηματοδότηση, γιατί δεν τη χρειάζομαι άμεσα. Περισσότερο από τα χρήματα χρειάζομαι τις επαφές και τις συμβουλές, γι’ αυτό και έκανα αίτηση στο Y Combinator. Απ’ ότι βλέπω, η υπηρεσία πάει αρκετά καλά για να συνεχίσει μόνη της, αν και οι χρήστες δεν έχουν συνηθίσει να πληρώνουν και δυσαρεστούνται όταν μαθαίνουν ότι η υπηρεσία χρεώνει έστω και 1 ευρώ το μήνα.
Συνήθως, όταν ακούν ότι χρειάζεται συνδρομή, λένε “γιατί να μη χρησιμοποιήσω το delicious που είναι και δωρεάν;”, αν και τώρα σταμάτησαν να το λένε…
Υπάρχει πλάνο για νέα features και περαιτέρω εξέλιξη;
Υπάρχει πλάνο για αρκετά νέα features, αν και δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερα μεγάλο στα σχέδια τώρα, μιας και η υπηρεσία δουλεύει αρκετά καλά. Τα περισσότερα νέα features θα βοηθούν στην εισαγωγή και διαχείριση των bookmarks των χρηστών.
Σου άρεσε το θέμα; Πάρε το RSS feed για να διαβάζεις παρόμοια άρθρα!
2 Σχόλια
Η γνώμη σου
Πολύ καλή υπηρεσία, τη συνιστώ ανεπιφύλακτα
Ευχαριστώ φίλε για την πληροφορία. Πόλη καλό