netfreaks.gr | internet crossroad

22 Feb 10

Tablets, Slates or… Pads


image
Το νέο “trend” της χρονιάς που διανύουμε είναι τα Tablets. Αδιαμφισβήτητα μονοπωλούν και θα μονοπωλήσουν για καιρό ακόμα την επικαιρότητα.

Είναι αυτή η χρονιά τους; Μάλλον όχι, η επόμενη φαντάζει ως ιδανικότερη καθώς θα έχουν κυκλοφορήσει αρκετές συσκευές και η αγορά θα μπορεί να τα υποδεχθεί κατάλληλα. Όπως έγινε με τα netbooks. Περίπου. Σε μικρότερη κλίμακα φυσικά γιατί εδώ δεν μιλάμε για ένα small factor design προϊόντων μιας υπάρχουσας κατηγορίας [ όσο επαναστατικό κι αν ήταν ], αλλά για την αναγέννηση μιας κατηγορίας από τις στάχτες της!

Τα Tablets υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια όμως το μεν hardware ήταν πάντα ένα κλικ πίσω, το δε UI/OS/Software ήταν σχεδόν άχρηστο αφού δεν αξιοποιούσε τις δυνατότητες ενός τέτοιου μηχανήματος. Φυσικά και θα υπάρξει κατακλυσμός από νέες συσκευές, φαντάσου ότι ήδη υπάρχει μία λίστα με σχεδόν 50 tablets, slates or pads!

Πρωταγωνιστής της νέας αυτής μικρής επανάστασης είναι το iPad της Apple. Επειδή βγήκε πρώτο στον “αέρα” και θέτει βάσεις για τους επερχόμενους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το iPad θα κατακτήσει την αγορά. Ήδη μία μικρή έρευνα της Retrevo παρουσιάζει ανησυχητικά αποτελέσματα, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό του δείγματος, μετά την παρουσίαση του iPad, δεν φαίνεται να σκέφτεται την απόκτηση του. Οκ, το δείγμα δεν είναι αυτό που θα λέγαμε ικανοποιητικό και είναι νωρίς για τέτοιες κρίσεις, αλλά δείχνει μία άλφα τάση.

Προσωπικά αυτό που με ενοχλεί περισσότερο με το iPad [ εκτός από την επιλογή του iPhone OS ] είναι το κέρδος που προσπαθεί να ξεζουμίσει η Apple. Ένα ποσοστό [ χωρίς να υπολογιστούν οι μεσάζοντες ] που αγγίζει το 40%! Υποψιάζομαι [ όπως πολλοί ] ότι η πολιτική αυτή αποσκοπεί σε μελλοντικές προσφορές ώστε να χτυπηθεί ο ανταγωνισμός, όμως ήδη ανακοινώνονται προϊόντα με πολύ καλά features.

Στο παιχνίδι μπαίνει σύντομα η Asus, η HP με την Microsoft, ενώ η MSI έχει ανακοινώσει το δικό της tablet, ναι μεν στα ~$500, αλλά με Tegra2 chipset, Android [ aka multitasking ] και υποστήριξη video στα 1080p! Αλλά και άλλες εταιρίες όπως η Archos και η Lenovo ετοιμάζουν τις προτάσεις τους, με κάπως διαφορετικές βλέψεις.

Το σημαντικό της υπόθεσης είναι φυσικά το UI και κατά πόσο θα είναι *φιλικό* ώστε ο χρήστης να απολαμβάνει την εμπειρία του με το κάθε Tablet. Εκεί για την ώρα υπερτερεί το iPad και πολλοί ανταγωνιστές θα “κλέψουν” λίγη από την αίγλη του iPhoneOS για τα δικά τους interfaces.

Για το τέλος άφησα την αδυναμία μου. Ένα tablet που θα έδινα τα πάντα για να έχω στα χέρια μου κάποια στιγμή και να δοκιμάσω. Ο λόγος για το Adam της Notion Ink [ τρίτο από τα αριστερά στην εικόνα του άρθρου ] ένα πραγματικό ανταγωνιστή του iPad με πολλά υποσχόμενα features.

Βασισμένο σε Tegra2 chipset και με έναν Dual-Core ARM CORTEX -A9 επεξεργαστή το σίγουρο είναι ότι έχει αρκετή δύναμη κάτω απ’ το καπό. Το καινοτόμο της υπόθεσης είναι η καταπληκτική multitouch 10” οθόνη, παραγωγής της Pixel Qi, η οποία επιτρέπει καταπληκτική απεικόνιση τόσο εντός τειχών, τόσο και έξω με τον ήλιο ντάλα πάνω από τα κεφάλια μας! Κατά τα άλλα, 3 USB Ports, 1 HDMI, μία περιστρεφόμενη 3MP camera, WiFi, 3G, Bluetooth, ambient light sensor, proximity sensor, [ ουφ! ], accelerometer και – υποσχόμενη – μόλις… 16 ώρες διάρκεια μπαταρίας!

Για όσους θέλουν να δουν το Adam σε δράση, υπάρχει το hands-on video του Engadget για να γλυκαθούν.

Σας αφήνω με μερικές ερωτήσεις: Τελικά, χωράει ακόμα ένα gadget στο arsenal του καθενός από εμάς; Εσείς θα αγοράζατε κάποιο εφόσον πληρούσε κάποια προσωπικά κριτήρια και η τιμή του δεν ήταν απαγορευτική;

Σου άρεσε το θέμα; Πάρε το RSS feed για να διαβάζεις παρόμοια άρθρα!

Socialize


4 Σχόλια

 • klou 23/02/2010 at 06:23

  Με 300$ αγοράζω ένα Ipad smile

 • netfreak 26/02/2010 at 08:16

  @klou το κόβω χλωμό… Data Entry πακέτα θα βγουν για τα 3G models, οπότε και 2ετές συμβόλαιο να κάνεις για να γλυτώσεις 150-200€ η τιμή του θα είναι πάλι στα 400-450€ wink

  Κωνσταντίνε, συμφωνώ μαζί σου. Πάντως αυτά που ζητάς δεν τα έχει το iPad αλλά το Notion Ink Adam τα έχει :D Και ειδική οθόνη για διάβασμα [ pixel Qi ] υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, και αναπαραγωγή 1080p και HDMI!

  Ξέχασα να το αναφέρω στο άρθρο… όπως και το γεγονός ότι το iPad πάει μέχρι 720p!

 • Κωνσταντίνος 26/02/2010 at 02:50

  Όμορφο και εφετζίδικο το ipad αλλά χωρίς multitasking τι να το κάνεις??
  Προσωπικά θέλω να πάρω ένα, μ’ αρέσουν πολύ σαν concept και διαβλέπω ότι θα καλύψουν ένα τεράστιο εύρος λειτουργιών (απο ebooks, internet μέχρι και HD players ελέω 1080p και HDMI). Περιμένω όμως να κάτσει η σκόνη, να εμφανιστούν οι ανταγωνιστές και να αρχίσει το παιχνίδι των τιμών!!

 • Κωνσταντίνος 28/02/2010 at 07:15

  Ναι του έριξα μια ματιά, τιμή δεν είδα βέβαια. Νομίζω όμως ότι είναι νωρίς να πάρει κάποιος tablet τώρα όσο πλήρες και να φαίνεται. Θα δούνε πολλά τα μάτια μας τους επόμενους μήνες. Όπως και με το eeePC, το πήραν οι πρώτοι και μετά βγήκαν οι ανταγωνιστές με καλύτερες προτάσεις.

Η γνώμη σου

Ενημέρωση για νέα σχόλια


Copyright © 2006-2024 netfreaks.gr • All Rights Reserved • Powered by Wordpress • Design by Gerasimos Tsiamalos • seamless Hosting by Cityhost