netfreaks.gr | internet crossroad

26 Nov 11

Codeacademy: διαδραστική εκμάθηση προγραμματισμούΕάν ψάχνεις να κάνεις τα πρώτα σου βήματα στον προγραμματισμό και βρίσκεις βαρετά τα βιβλία, τα tutorials και γενικότερα τους παραδοσιακούς τρόπους εκμάθησης τότε το Codeacademy είναι αυτό που χρειάζεσαι για να προχωρήσεις βήμα βήμα, με εύκολα και κατανοητά “μαθήματα”.

Το Codeacademy είναι ένα νέο startup που μετράει μερικούς μήνες ζωής και όχι μόνο κατάφερε να γίνει αρκετά δημοφιλές, αλλά έλαβε και $2.5 εκ. χρηματοδότηση ώστε να αναπτυχθεί γρήγορα και με γερές βάσεις. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει από άλλες πλατφόρμες είναι ο απλός και διασκεδαστικός τρόπος που εξελίσσεται κάθε μάθημα με την βοήθεια μιας εικονικής κονσόλας μέσα από τον browser.

Κάθε μάθημα περιλαμβάνει διάφορες ασκήσεις οι οποίες παρέχουν αρκετές πληροφορίες για το τι πρέπει να κάνεις και γιατί, δίνοντας σου όμως ελευθερία να κάνεις λάθη και να μάθεις μέσα από αυτά. Για κάθε βήμα που κάνεις, ξεκλειδώνεις κι ένα achievement badge το οποίο προστίθεται στο προφίλ σου, και – υποθέτω – μελλοντικά θα μπορεί να είναι δημόσια προσβάσιμο, αφού αναφέρεται ότι θα υπάρχουν social elements όπως προσθήκη φίλων κ.α.

Βέβαια, η αναφορά σε “προγραμματισμό” δεν είναι 100% αληθής, αφού για την ώρα διαθέσιμα είναι μόνο μαθήματα [ courses ] σε Javascript η οποία είναι μία scripting language με τις δικές της ιδιαιτερότητες και όχι τόσο ιδανική για κάποιον που δεν έχει υπόβαθρο στον προγραμματισμό. Παρόλα αυτά, η έξυπνη σχεδίαση και εκτέλεση των μαθημάτων τα κάνει να είναι κατανοητά και μπορείς άνετα να “τερματίσεις” τα σχετικά με την Javascript μαθήματα μέχρι να ενσωματωθούν πολλά ακόμη από διάφορες γλώσσες [ από PHP και Ruby μέχρι Objective-C, C++ και Erlang ] που αναμένονται σύντομα.

Προσωπικά δεν θεωρώ ότι το Codeacademy θα μπορούσε να υποκαταστήσει 100% τους παραδοσιακούς τρόπους εκμάθησης, αλλά είναι ένα ακόμη εργαλείο για σένα που θες να μάθεις. Μου θυμίζει αρκετά το αγαπημένο μου Treehouse, κυρίως στο θέμα του προφίλ και των επιτευγμάτων, αλλά και λόγω ότι και τα δύο είναι ιδιαίτερες πλατφόρμες. [ η σημαντική τους διαφορά είναι ότι το Treehouse δεν είναι δωρεάν βέβαια, και δουλεύει με videos + quizzes :) ]

Σου άρεσε το θέμα; Πάρε το RSS feed για να διαβάζεις παρόμοια άρθρα!

Socialize


2 Σχόλια

 • Κωνσταντίνος 06/03/2012 at 18:37

  Ολοκλήρωσα το intro (‘Getting Started with Programming’) και τώρα θα κάνω το project (‘FizzBuzz’). Από αυτά μου μου άρεσε. Ωστόσο πρώτα θέλω μια από τις πιο traditional γλώσσες, παρά μια scripting, άρα δεν βλέπω να δοκιμάζω τα παρά πέρα (αλλά μπορεί να το κάνω, καθώς, όπως έιπα, μου άρεσε ο τρόπος που δουλεύει).

  Το σημαντικότερο, όμως, όπως έιπες -> είναι δωρεάν (αν και υπάρχουν και δωρεάν ebooks, τέλος πάντων). [Επίσης υπάρχουν και τα badges]

  • netfreak 06/03/2012 at 21:32

   Αρκετά ενδιαφέρον το άρθρο που παρέθεσες, πόσο μάλλον όταν είναι γνώμη κάποιας που είναι “ed-tech advocate”, αλλά βρήκα τον εαυτό μου να αποδοκιμάζει κάποιες απ’ τις απόψεις της πάνω στο Codeacademy.

   Απ’ το tweet και μόνο που δείχνει την βρίσκω λίγο υπερβολική στο πως κριτικάρει μία πλατφόρμα. Γιατί την δεδομένη στιγμή – ή τότε που το έγραψε, ακόμα πιο πίσω – δεν μπορεί κανένας να κρίνει αν το Codeacademy – ή ανάλογες προσπάθειες “δουλεύουν”, δηλαδή αν μπορούν να εκπαιδεύσουν έναν χρήστη σωστά στην χρήση μίας γλώσσας προγραμματισμού. Μπορεί να κριθεί μόνο ως πλατφόρμα που παρουσιάζει κάτι το εναλλακτικό στον τρόπο εκμάθησης και είναι πολύ νωρίς για να κρίνει κάποιος αν δουλεύει αυτός ο τρόπος ή όχι. [ hint: η τελευταία της παράγραφος ]

   Αρκετά απ’ τα σχόλια του άρθρου με καλύπτουν – κι απ’ τις 2 “πλευρές”. Thanks for sharing!

Η γνώμη σου

Ενημέρωση για νέα σχόλια


Copyright © 2006-2024 netfreaks.gr • All Rights Reserved • Powered by Wordpress • Design by Gerasimos Tsiamalos • seamless Hosting by Cityhost