netfreaks.gr | internet crossroad

19 Sep 08

Πρώτες εντυπώσεις από το Dropbox


image Εδώ και μία εβδομάδα περίπου που έλαβα το πολυπόθητο invite, δοκιμάζω το Dropbox, μια υπηρεσία που προσφέρει συγχρονισμό των δεδομένων που επιθυμούμε σε πολλαπλούς υπολογιστές αλλά και πρόσβαση σε αυτά μέσω web interface.

Υπάρχουν πολλές εταιρίες που προσφέρουν παραπλήσιες υπηρεσίες αλλά μερικά στοιχεία είναι που έκαναν το Dropbox να διαφέρει και στα 2 χρόνια προετοιμασίας του να λάβει συνολικά $1.5 εκατομμύριο ως χρηματοδότηση. [ με τα πρώτα χρήματα για το start-up να προέρχονται απ’ το διάσημο Y Combinator ]

Το δωρεάν πακέτο που προσφέρεται αυτή την στιγμή αγγίζει τα 2GB χώρου που βρίσκονται στο S3 του Amazon και σύντομα θα λανσαριστούν πακέτα επί πληρωμή που θα διαφέρουν μόνο στον διαθέσιμο χώρο αλλά όχι στα features!

Τα βασικά περί Dropbox

image
Εφόσον κατεβάσουμε την εφαρμογή [ all major platforms supported!!! Win, MacOs, Linux! ]  και κάνουμε την εγκατάσταση της – κατά την οποία κάνουμε και το registration εφόσον χρειάζεται – αυτόματα έχουμε τον φάκελο του Dropbox στα My Documents που περιλαμβάνει 2 “βασικούς” φακέλους που ονομάζονται “Photos” & “Public” καθώς και 1-2 βοηθητικά αρχεία κειμένου. Ο λόγος ύπαρξης τους ίσως σας παραξενεύει αλλά έχουν συγκεκριμένο σκοπό! Πρώτα απ’ όλα ο φάκελος Photos είναι self-described νομίζω, εκεί μπορείτε να βάζετε τις φωτογραφίες σας [ όχι ότι “απαγορεύεται να μπουν αλλού, αλλά εφόσον βρίσκονται εκεί έχουμε δυνατότητα εμφάνισης thumbs μέσα απ’ το web interface ] και ο φάκελος Public απ’ την άλλη χρησιμεύει για να βάζετε αρχεία που έχετε σκοπό να “μοιραστείτε” με όποιον θέλετε. Και πάλι όχι, δεν θα είναι ορατά στον οποιονδήποτε, αλλά μπορείτε με 2 κλικ να δώσετε σε κάποιον το “Public URL” κάποιου αρχείου ώστε να το ανακτήσει. Simple!

Ο συγχρονισμός των αρχείων μπορώ να πω ότι είναι ταχύτατος [ μέσα σε 1-2 δευτερόλεπτα ενημερώνεται το κάθε Dropbox μετά από κάποια κίνηση - εάν υποθέσουμε ότι συγχρονίζετε αρχεία σε πολλούς υπολογιστές ταυτόχρονα - ] χάρη στην τεχνολογία της υπηρεσίας που είναι “bandwidth savvy” και σε κάθε συγχρονισμό ελέγχει την διαφορά μεταξύ των αρχείων [ binary difference ] και εφόσον χρειάζεται ανεβάζει το κομμάτι που λείπει και μόνο!  Επίσης, εύκολα μπορεί κάποιος να δει την κατάσταση συγχρονισμού των αρχείων του είτε μέσω του Tray icon [ “up to date” ], είτε μέσω των πράσινων ticks που εμφανίζονται σε κάθε φάκελο. Για να ολοκληρώσω με τα βασικά θέλω να αναφέρω κάτι πολύ σημαντικό: Ο τρόπος λειτουργίας του Dropbox επιτρέπει την ταυτόχρονη ύπαρξη δεδομένων σε όποιον υπολογιστή έχει γίνει “linked” με τον λογαριασμό μας αλλά και την ύπαρξη αυτών στο storage της υπηρεσίας! Αυτό νομίζω ότι είναι πολύ βασικό…

Αλλά ας προχωρήσω στα ενδότερα…  tongue rolleye


Special, unique, beautiful features!

Χμ, είμαι ενθουσιασμένος μάλλον! Να τα πάρω ένα ένα – όσα μου έκαναν τόση εντύπωση -

  • Revisions! Ακριβώς, έχουμε στην διάθεση μας παλαιότερες “εκδόσεις” κάποιου αρχείου τις οποίες μπορούμε να επαναφέρουμε!
  • No filesize limit: αρκετά χρήσιμο για μεγάλα αρχεία, περιορισμός υφίσταται μόνο στο upload μέσω web interface που είναι στα 350mb [ αυτό είναι feature από μόνο του... ]
  • Delete, Purge, Undelete: Τι; Έτσι απλά θα ξεφορτωθείτε τα αρχεία σας; Λειτουργίες που συναντάμε σε mail servers θα βρούμε και στο Dropbox ώστε να μην χάσουμε καταλάθος κάποιο σημαντικό αρχείο.
  • Κρυπτογράφηση στην αποστολή δεδομένων με AES-256.
  • Δυνατότητα ετεροχρονισμένου συγχρονισμού – τι είπα τώρα;  rolleyes Δηλαδή εάν ένας linked υπολογιστής είναι offline, θα λάβει τις ενημερώσεις του μόλις συνδεθεί!
  • Έξυπνο, γρήγορο και όμορφο web interface: Το ότι είναι όμορφο ίσως έχει λίγη σημασία, όμως τα άλλα δύο επίθετα που ανέφερα έχουν μεγάλη! Δεν χρειάζεται να κάνουμε παντού install την εφαρμογή για να κατεβάσουμε αρχεία ή ακόμα και να ανεβάσουμε! Μπορούμε να κάνουμε πλήρη διαχείρηση των αρχείων μας απ’ τον αγαπημένο μας browser…
  • Και τέλος, συνεχίζοντας απ’ το προηγούμενο: εύκολο sharing επιλεγμένων αρχείων/φακέλων με συγκεκριμένα πρόσωπα!

Αναμενόμενα features & Συμπέρασμα

Αν νομίζετε ότι το Dropbox που μόλις βγήκε από private beta θα επαναπαυθεί στους 200.000+ χρήστες που ήδη δοκίμασαν τις υπηρεσίες του γελιέστε! Σύμφωνα με επίσημα χείλη ήδη ετοιμάζονται πολλά νέα features που είμαι βέβαιος ότι θα ξεχωρίσουν ακόμα περισσότερο. Για την ιστορία τα σημαντικότερα από αυτά είναι: Ενσωμάτωση οποιοδήποτε φακέλου στους διαμοιραζόμενους χωρίς την ανάγκη ύπαρξης αυτού στον My Dropbox folder. Χρήση του δικού σας S3 account εφόσον το επιθυμείτε. Bulk actions, δηλαδή μαζικές κινήσεις [ purge, delete, move e.t.c. ] αλλά και αναζήτηση μέσω του web interface!

Αυτά είναι μερικά απ’ τα επερχόμενα features που μου έμειναν στο μυαλό, σίγουρα συνολικά είναι πολλά περισσότερα…
Το Dropbox βγάζει ασπροπρόσωπους μέχρι στιγμής τους εμπνευστές του, με ταχεία αποδοχή από πολλούς ανθρώπους αλλά και από μένα [ who are you again?  raspberry ] που ήδη μου έχει χρησιμεύσει στο να έχω κοινά αρχεία στο σπίτι και στην δουλειά και να τα διαχειρίζομαι πανεύκολα! Take your data for a walk!

Σου άρεσε το θέμα; Πάρε το RSS feed για να διαβάζεις παρόμοια άρθρα!

Socialize


Κανένα Σχόλιο

Comments are closed.

Η γνώμη σου

Ενημέρωση για νέα σχόλια


Copyright © 2006-2024 netfreaks.gr • All Rights Reserved • Powered by Wordpress • Design by Gerasimos Tsiamalos • seamless Hosting by Cityhost