netfreaks.gr | internet crossroad

31 Aug 09

ΕΕΤΤ: Χάρτες Ευρυζωνικότητας + M-Lab tools


image
Η ΕΕΤΤ το ονόμασε “Γεωγραφικό Σύστημα Ευρυζωνικότητας”, ένα σημαντικό εργαλείο, που θα μπορούσε να υλοποιηθεί καλύτερα, τουλάχιστον σε ορισμένα σημεία όπου φαίνεται προχειρότητα. Αυτό είναι καθαρά δική μου άποψη, δεν χρειάζονται θαύματα για μερικές βελτιώσεις.

Στον νέο αυτό χώρο πληροφοριών που από τις 24 Αυγούστου βρίσκεται στον “αέρα” μπορεί ο κάθε πολίτης να λάβει πληροφορίες σχετικά με την παροχή ευρυζωνικότητας σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια αλλά και πληροφορίες και στοιχεία για την σύνδεση του. Βάσει του δελτίου τύπου της Επιτροπής, η κύρια λειτουργία του κόμβου είναι η παροχή διαγνωστικών εργαλείων για τον καταναλωτή σε συνεργασία με το Measurement Lab Partnership, Planet Lab Consortium & το ΕΔET.

Μπορεί να είμαστε πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη – ακόμα και τώρα – στην ποιότητα των υπηρεσιών αλλά και στις υποδομές [ προς πάροχους αλλά και καταναλωτές ] αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ένα τέτοιο εργαλείο δεν είναι καλοδεχούμενο.

Το πρώτο ευλογό ερώτημα τίθεται σχετικά με την διεύθυνση της “βιτρίνας” του κόμβου, που είναι ο Γεωγραφικός χάρτης. Τόσο πολύ “κοστίζει” ένα ποταπό subdomain που να προσφέρει ένα μικρό και εύκολο URL αντί του “http://mapsrv1.terra.gr/eettutilities/map.aspx”?  surprised

Το δεύτερο ερώτημα είναι η επιλογή της Τerra ΕΠΕ [ roadexplorer.gr ] για την παροχή γεωγραφικών πληροφοριών. Δεν είπα να πάει στην Google η ΕΕΤΤ, – καλά κάνουν και στηρίζουν Ελληνικές εταιρίες & υπηρεσίες – όμως η εικόνα & λειτουργικότητα του χάρτη θα μπορούσε να είναι καλύτερηlong face

Σίγουρα για τα δεδομένα και την υποδομή του κόμβου έπεσε πολύ δουλειά απ’ το ΕΔΕΤ, το οποίο είναι άξιο συγχαρητηρίων, πάντα ξεχωρίζει σε ό,τι κάνει!

Στα του χάρτη: Ομολογώ ότι τα δεδομένα που παρέχονται είναι πλήρη. Υπάρχει αρχικά ο γενικός Ευρυζωνικός χάρτης της Ελλάδας, που δείχνει τις περιοχές όπου παρέχεται η υπηρεσία [ μπλε χρώμα ] αλλά και ο χάρτης ταχυτήτων όπου  μαρκάρονται με διαφορετικό χρώμα, ανάλογα με την ταχύτητα πρόσβασης που υφίσταται, όλες οι περιοχές. Με χαρά διαπιστώνω ότι οι πλειοψηφία των αστικών κέντρων [ μικρών ή μεγάλων ] έχει σκούρο μπλε χρώμα [ 16 - 14 Mbps ] με το ανοιχτό μπλε [ 8 - 16 Mbps ] να καλύπτει τα περίχωρα.

Αρκετά χρήσιμο και το φιλτράρισμα για IP-TV όπου από τα 4 διαθέσιμα χρώματα, μένουν μόνο τα 2 προαναφερθέντα, τα μόνα ικανά να υποστηρίξουν IP-TV φυσικά… [ αν και με στενοχωρεί ότι κάποια νησιά έχουν ελάχιστα σημεία τέτοιου είδους πρόσβασης ]

Από ένα Γεωγραφικό Πληροφοριακό σύστημα βέβαια, δεν θα μπορούσε να λείπει η εύρεση διεύθυνσης. Όχι αναίτια όμως, καθώς – αν και δύσκολο να το πιάσεις – με την εύρεση της επιθυμητής διεύθυνσης, παρέχεται στο info box η απόσταση από το τηλεπικοινωνιακό κέντρο! Π.χ. το “έως 800 μέτρα” που δίνει για την δική μου διεύθυνση ίσως έχουν ορθότητα, αλλά καμία σχέση με την πραγματικότητα γιατί θα έπρεπε να έχω ταχύτητες της τάξης των 20Mbps [ έστω 20 - 30% = 14 καθαρά mbps ] αλλά ούτε με Forthnet, ούτε με Tellas έχω δει απροβλημάτιστα πάνω από 12Mbps. Σου θυμίζει κάτιrolleyes

Το menu item με τις ιστοσελίδες ISPs δεν νομίζω ότι χρήζει ανάλυσης, εν αντιθέσει με το επόμενο, αυτό των WiFi HotSpots. Κι εδώ ομολογώ ότι τα στοιχεία με απογοητεύουν. Αν και σαν υλοποίηση είναι χρήσιμο, με φίλτρα για ελεύθερα & έναντι αντιτίμου [ και με κατηγορίες ] HotSpots αλλά και λίστες με τα αποτελέσματα ως σημεία ενδιαφέροντος, στην πράξη όσο απομακρυνόμαστε απ’ το κέντρο της κάθε πόλης [ δεν εννοώ κάθε δήμου ε... ] τα αποτελέσματα λιγοστεύουν, μέχρι και στα 1-2 ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Τελευταίο είναι το Κ.Ο.Μ.Ε.Χ., ή αλλιώς τα διαγνωστικά εργαλεία του M-Lab.

Εδώ δεν είχαμε κάποια νέα εργαλεία που αναπτύχθηκαν για το Ελληνικό κοινό, αλλά μετάφραση των σελίδων και των εργαλείων που υπήρχαν, καθώς και προσθήκη Ελληνικού server στην ερευνητική αυτή πλατφόρμα. Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να αναλύσω εγώ τα διαγνωστικά εργαλεία, είναι αρκετά αξιόπιστα – πλέον, με τον Ελληνικό κόμβο – και χρήσιμα για τον κάθε ενεργό καταναλωτή ώστε να ξέρει τι του γίνεται. Ωστόσο, να πως τα περιγράφει η ίδια η ΕΕΤΤ:

Επί του παρόντος, οι χρήστες έχουν πρόσβαση στα ακόλουθα εργαλεία:
1) Network Diagnostic Tool, για τη μέτρηση της πραγματικής ταχύτητας πρόσβασης και τη λήψη πληροφοριών διάγνωσης προβλημάτων που περιορίζουν την ταχύτητα της ευρυζωνικής σύνδεσης.
2) Glasnost, που ελέγχει κατά πόσο ένας τηλεπικοινωνιακός πάροχος περιορίζει ή παρεμποδίζει την υπηρεσία ανταλλαγής αρχείων μεταξύ των χρηστών (Bittorrent).
3) Network Path and Application Diagnosis, που επιτρέπει τον εντοπισμό τεχνικών προβλημάτων στον υπολογιστή ή στη σύνδεση από την οικεία/γραφείο του χρήστη.
4) Pathload2, εναλλακτικό εργαλείο για τη μέτρηση της πραγματικής ταχύτητας πρόσβασης.

Το σύστημα M-Lab σύντομα θα υποστηρίζει και τα εργαλεία: DiffProbe, το οποίο ελέγχει κατά πόσο ένας τηλεπικοινωνιακός πάροχος υποβαθμίζει επιλεκτικά συγκεκριμένες υπηρεσίες Διαδικτύου, και NANO, το οποίο ελέγχει κατά πόσο ένας τηλεπικοινωνιακός πάροχος υποβαθμίζει επιλεκτικά όχι μόνο συγκεκριμένες υπηρεσίες αλλά και εφαρμογές ή προορισμούς στο Διαδίκτυο.

Nice! Ξεχυθείτε στα tests λοιπόν! Εγώ ήδη εντόπισα μερικά προβλήματα στο NetWork Diagnostic Tool και το Pathload2 [ Tellas ετοιμάσου... σου ‘ρχομαι με αποδείξεις ]

Εν κατακλείδι, θα κλείσω όπως ξεκίνησα. Σημαντικότατος κόμβος, που έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης ώστε να είναι πραγματικά λειτουργικός.

Σου άρεσε το θέμα; Πάρε το RSS feed για να διαβάζεις παρόμοια άρθρα!

Socialize


Κανένα Σχόλιο

Comments are closed.

Η γνώμη σου

Ενημέρωση για νέα σχόλια


Copyright © 2006-2024 netfreaks.gr • All Rights Reserved • Powered by Wordpress • Design by Gerasimos Tsiamalos • seamless Hosting by Cityhost