netfreaks.gr | internet crossroad

29 Jan 08

Η Ε.Ε. “βάζει πλάτη” για τους χρήστες p2p δικτύων!


image Ναι!! Πλέον υπάρχει νομικό δεδικασμένο στην Ε.Ε. για την προστασία των στοιχείων κάθε χρήστη απέναντι στις ορέξεις κάθε RIAAς, Μαρίας και άλλων δυνάμεων  raspberry

Χάρη στην Ισπανική Telefonica που ζήτησε απ’το Ευρώπαϊκό δικαστήριο την εφαρμογή του νόμου απέναντι στις προαναφερθείσες δυνάμεις δεν θα γίνουμε Αμέρικα!

Συγκεκριμένα, ο νόμος αναφέρει ότι οι ISPs υποχρεούνται να δώσουν στοιχεία σε τρίτους μόνο όταν υπάρχουν κατηγορίες για εγκληματικές πράξεις, μόνο που η διανομή μουσικών ή άλλων αρχείων είναι θέμα αστικού δικαίου, όπως τόνισε το δικαστήριο [civil issue -?-]

Μεγάλη “νίκη”… να δω αντιδράσεις απ’το άλλο μέτωπο θέλω!! Και χαμόγελα από εσάς!

UPDATE: Διαβάζοντας τα comments του apostoli αλλά και το άρθρο απ’τo theregister.co.uk τα πράγματα είναι όντως κάπως περίεργα. Πρώτον: Όντως η απόφαση δεν είναι δεσμευτική για την εθνική νομοθεσία κάποιου κράτους-μέλους αλλά δεν ξέρουμε αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν νομική βάση η απόφαση. [όντως ένας δικηγόρος θα βοηθούσε]

Δεύτερον: Διαβάζοντας το άρθρο στην theregister νομίζω πως εκεί το βλέπουν σαν νίκη του αντίπαλου στρατοπέδου! Προφασιζόμενοι την νομοθεσία στην Αγγλιά. Μα η Αγγλία πάντοτε έκανε του κεφαλιού της σε διάφορα θέματα σχετικά με την Ε.Ε., και είναι λογικό να έχει ήδη θεσπίσει νόμο “υπέρ” των δισκογραφικών.

Tα λεγόμενα στο άρθρο όμως της BPI δεν τα βρίσκω σύμφωνα με την πρόσφατη είδηση για προστασία της IP ως προσωπικό δεδομένο αφού αναφέρουν ότι παρακολουθόντας IPs “ύποπτων” χρηστών και την κίνηση τους σε BitTorrent θα ενημερώνουν τους ISPs για να πάρουν δράση [ειδοποίηση, προσωρινή διακοπή, οριστική διακοπή]. Όμως αυτό δεν είναι παράνομο; Δράση του κάθε οργανισμού ως υποκατάστατο “αστυνομίας” και καταγγελίες σε providers?

Κάτι αντίστοιχο συζητήθηκε και στην Ελλάδα -κάτω απ’το τραπέζι- με την διαφορά ότι μιλούσε για διακοπή δυνατότητας προβολής “παράνομου” ιστότοπου [filtering δηλ.!] και μελλοντικά για διακοπή υπηρεσιών προς ιδιώτες… [το άρθρο εδώ]

[via] [η απόφαση σε pdf]

Σου άρεσε το θέμα; Πάρε το RSS feed για να διαβάζεις παρόμοια άρθρα!

Socialize


4 Σχόλια

  • apostolis 30/01/2008 at 04:11

    Ίσως θα έπρεπε να μας το εξηγήσει καλύτερα ένας νομικός, πάντως σε πρώτη ανάγνωση νομίζω ότι η απόφαση αυτή έχει άλλο νόημα. Το κύριο σημείο της απόφασης είναι το ακόλουθο:

    … It does not therefore preclude the possibility for the Member States of laying down an obligation to disclose personal data in the context of civil proceedings. However, it does not compel the Member States to lay down such an obligation. …

    Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία <u>δεν υποχρεώνει</u> τα κράτη-μέλη να επιτρέψουν την κοινοποίηση των προσωπικών δεδομέων σε περιπτώσεις αγωγών σε πολιτικά δικαστήρια από τα θιγόμενα μέρη.

    Επιπλέον όμως διευκρινίζει ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του κράτους-μέλους να το πράξει (δηλαδή να θέσει μία τέτοια υποχρέωση στους ISP’s).

    Αυτό κατά τη γνώμη μου σε καμμία περίπτωση δεν ισοδυναμεί με “δεδικασμένο στην Ε.Ε. για την προστασία των στοιχείων των χρηστών”.

    Επαναλαμβάνω, ότι το νόημα της απόφασης είναι πως απλά δεν απαγορεύει στα κράτη-μέλη να θεσπίσουν μία τέτοια υποχρέωση προς τους ISP’s.

  • netfreak 30/01/2008 at 07:02

    @apostolis: Παρ’όλο που συμφωνώ ότι είναι κάτι σαν οδηγία του δικαστηρίου αυτή η απόφαση, αναφέρεται και σε μελλοντικές υποθέσεις. Άρα για μένα υπάρχει δεδικασμένο που μπορεί να κάνει χρήση του ο οποιοσδήποτε Ευρωπαϊκός ISP ώστε να μην αποκαλύψει τα στοιχεία των πελατών του σε τρίτους για τέτοια θέματα.

    Φυσικά και διαχωρίζει την κοινοτική απ’την εθνική νομοθεσία -η διακριτική ευχέρεια που αναφέρεις- αλλά συνεχίζω να πιστεύω πως είναι ένα μεγάλο σκαλί για την προστασία των προσωπικών δεδομένων μας από τέτοιες εταιρίες/οργανισμούς.

  • apostolis 30/01/2008 at 10:49

    Η υποχρέωση προς τους ISPs να κοινοποιούν τα προσωπικά δεδομένα χρηστών σε υποθέσεις αστικού δικαίου (civil proceedings) ουσιαστικά δεν καλύπτεται ούτε από το ευρωπαϊκό αλλά ούτε και από κανένα εθνικό δίκιαιο κράτους-μέλους (η μόνη πρόβλεψη που υπάρχει αφορά στον ποινικό κώδικα). Προς το παρόν δηλαδή, το θέμα είναι un-regulated, επομένως οι ευρωπαίοι χρήστες είναι καλυμμένοι.

    Το πρόβλημα θα προκύψει, εάν μετά από πιέσεις μεγάλων εταιριών, που ασχολούνται με παραγωγές ήχου και εικόνας, τα κράτη-μέλη ή ακόμα και η ΕΕ αποφασίσουν να ρυθμίσουν (regulate) την περίπτωση αυτή, και προς ποια κατεύθυνση θα το κάνουν.

Η γνώμη σου

Ενημέρωση για νέα σχόλια


Copyright © 2006-2024 netfreaks.gr • All Rights Reserved • Powered by Wordpress • Design by Gerasimos Tsiamalos • seamless Hosting by Cityhost