17 Nov 10
Το Facebook, το νέο messaging system και το μέλλον
[ Ακολουθεί ένα guest-post από τον Απόστολο ( aka @apas ). Ο Απόστολος είναι από την Θεσσαλονίκη, κάνει πρωταθλητισμό στο σκι και blogάρει εδώ και 3 χρόνια στο blog του, apas.gr για τεχνολογικά θέματα. ]
Με τα στατιστικά να ξεφεύγουν κατά πολύ και συνολικά να φτάνουν τα πάνω από 4 billion σταλμένα messages στο Facebook (chat, messages και γενικότερα οποιοδήποτε private conversation) ο Zuck και η παρέα του πιστεύουν ότι πρέπει να αλλάξει το τωρινό messaging system και να εκσυγχρονιστεί. Βάση ακριβώς αυτής της ιδέας δούλευαν εδώ και ένα χρόνο περίπου στο Project Titan οι μηχανικοί του Facebook, το οποίο παρουσιάστηκε την Δευτέρα.
“A modern messaging system.” Έτσι χαρακτήρισε το νέο Messages ο Zuck με το που πήρε τον λόγο για να αρχίσει την παρουσίαση. Η νέα αυτή πλατφόρμα βασίζεται στα εξής main concepts:
και
Στην ουσία πρόκειται περί ένα unified inbox που θα περιέχει SMS, Facebook messages + chat και e-mails. Όλα τα μηνύματα θα περνάνε μόνο από ένα “channel” ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή “1 vs 1” συνομιλία καθώς και auto-filtering, δηλαδή θα βλέπει κανείς μόνο τα μηνύματα που πραγματικά τον ενδιαφέρουν — κατηγοριοποιημένα μέσα από το τεράστιο social graph που έχει το Facebook. Θα υπάρξουν επίσης για όλους διευθύνσεις username@facebook.com, αν και θα είναι optional η χρήση τους.
Ο Zuckerberg τόνισε πως δεν είναι email killer, ούτε σκοπεύει να γίνει. Είναι απλά ένα (social) messaging system βασισμένο (και) στο email.
Όλα αυτά λειτουργούν real-time είτε είναι κανείς on the road με το κινητό είτε στο PC. Στο iPhone τα updates θα έρχονται με Push notifications (that’s a win-win) ενώ στα υπόλοιπα κινητά μέσω SMS. Επίσης supported services είναι το Jabber, XMPP και IMAP ενώ παράλληλα φτιάχνεται νέο API για το inbox (read: imagine the possibilites).
To roll-out του νέου Messages θα ξεκινήσει με invites και σταδιακά θα γίνεται launched σε συγκεκριμένα user groups. Πιθανότατα μέχρι τον Φεβρουάριο το νέο messaging system θα είναι completely rolled-out σε όλους.
But what does this mean?
Στην ουσία το Facebook δεν το χαρακτηρίζει σαν email killer όπως είπαμε αλλά ως messaging system που βασίζεται (και) στο email. Πρακτικά όμως μπορεί να θεωρηθεί και ως Google Wave+Voice for the masses — ας μην ξεχνάμε το shut-down του Google Wave πρόσφατα (fail). Με λίγες λέξεις το νέο Messages είναι ένα all-unified, all-connected, cross-device και cross-service platform με άπειρο potential.
Φυσικά υπάρχουν τα γνωστά privacy concerns. Προσωπικά, σε αυτήν την περίπτωση τα αγνοώ. Το privacy είναι πολύ υποκειμενικό (αποτέλεσμα της συζήτησης μου στο Twitter με @mperedim και @sugarenia) ώστε να βγάλουμε γενικά συμπεράσματα, δηλαδή: εγώ ας πούμε δεν έχω πρόβλημα να “βλέπει” το Facebook τι λέω με τους φίλους μου —γιατί στην ουσία αρκετές φορές πλέον το Facbeook αντικαθιστά το κινητό/sms/τηλέφωνο— όμως η @Sugarenia επειδή μέσω email επικοινωνεί και “επαγγελματικά” να έχει κάποιο concern σχετικά με privacy και personal data safety.
Verdict? Είναι λίγο νωρίς να πούμε 100% ότι το νέο messaging system θα μας λύσει τα χέρια, θα μας βοηθήσει και θα εξελίξει την επικοινωνία μεταξύ μας ή οτιδήποτε άλλο παρόμοιο. Υπάρχουν πολλοί που “πιστεύουν” στο νέο αυτό product (όπως και εγώ) και άλλοι τόσοι που το επικρίνουν. Time will tell.
Σου άρεσε το θέμα; Πάρε το RSS feed για να διαβάζεις παρόμοια άρθρα!
7 Σχόλια
Η γνώμη σου
Ευχαριστώ για το guest-post opportunity, Βίκτωρα. Keep it up buddy.
Χαίρομαι που η ταπεινή μου άποψη βοήθησε έστω και λίγο στη συγγραφή αυτού του post
Μια διασαφήνιση όμως: το πρόβλημα μου με το Facebook δεν είναι τα privacy concerns (εκεί τα ‘χουν κάνει θάλασσα anyway προ πολλού). Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν μου λύνει κάποιο πρόβλημα, γι’αυτό και δεν το χρησιμοποιώ σχεδόν καθόλου.
Δηλαδή δεν έχω κάποιο θέμα με το e-mail, το κινητό μου τηλέφωνο ή το IM, μια χαρά τα χρησιμοποιώ όταν και όπως θέλω για να επικοινωνήσω με τους φίλους μου. Δεν χρειάζομαι τη μαύρη τρύπα του Facebook να μου τα “ενώσει” όλα.
Ή απλά είμαι αντικοινωνική
Έχεις δίκιο πως δεν είναι αυτό το (γενικότερο) πρόβλημα, αλλά στάθηκα σε αυτό λόγω των συζητήσεών μας. Και same applies και για ποια channels of communication χρησιμοποιείς — very subjective.
sorry, αλλά δεν βγάζω νόημα
Μα όλα παρακολουθούνται, γιατί αν το facebook υπογράψει ένα user agreement και δεν το τηρήσει πως θα το μάθουμε;
Η μόνη οδός που υπάρχει είναι η κρυπτογραφία. Αν δεν διαδοθεί αρκετά δεν γίνεται ‘δουλειά’.
Είναι ενδιαφέρον το θέμα. Πάντα από την οπτική γωνία του ό,τι κάνει το Facebook πλέον είναι ενδιαφέρον. Μην ξεχνάμε ότι έχει ένα τεράστιο user base πλέον ( κι ας είναι ένα ποσοστό ενεργό… ) και κάθε “εργαλείο” που προστίθεται μπορεί να διαμορφώσει αγορές.
Το θέμα δεν είναι τι βλέπει το Facebook. Αναρωτηθήκαμε ποτέ τι βλέπει η Google από τα gmail data? It happens. Το θέμα είναι να το έχουν υλοποιήσει σωστά ώστε να μην βρεθούν οι χρήστες προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
Σίγουρα πάντως οι κατ’ επάγγελμα cheaters δεν θα το χρησιμοποιήσουν… μπορεί να μπερδευτεί το σύμπαν, θα ‘χει πλάκα. Φυσικά ούτε πρόκειται να το χρησιμοποιήσουν χρήστες όπως η Ζαχαρένια, ή κι εγώ. Είναι too-much μερικές φορές να τα έχεις όλα ενοποιημένα, κάτω απ’ την ίδια πλατφόρμα.
Προσωπικά βλέπω σίγουρα πολλούς επικριτές όταν γίνει το roll-out, αλλά δεν μπορώ να προβλέψω αν θα δημιουργήσει νέο τρόπο επικοινωνίας.
@atma Αν οποιαδήποτε υπηρεσία παραβιάσει τους όρους που έχουν τεθεί, φυσικά και μπορείς να την καταγγείλεις εφόσον λάβεις γνώση. Το θέμα της κρυπτογράφησης των επικοινωνιών είναι τεράστιο. Δεν υπάρχει αυτή την στιγμή κάποιο standard ώστε να υλοποιηθεί χωρίς να το ακολουθεί ένα τεράστιο κόστος. Όλα είναι optional λύσεις και στις περισσότερες των περιπτώσεων αρκετά δύσκολες προς την υιοθέτηση από τον μέσο χρήστη.
“Μέσος χρήστης”. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Εκεί παίζεται όλο το παιχνίδι για το mass-adoption και όλα τα άλλα. Geeks και tech savvy είμαστε η μειοψηφία, δεν θα πρέπει να κρίνουμε τα πάντα βάση των δικών μας μόνο κριτηρίων.