netfreaks.gr | internet crossroad

26 Mar 11

Firefox 4: tips & add-ons


Firefox 4 Tips & AddonsΟ Firefox 4 έφθασε, μαζί του έφερε αρκετές αλλαγές και όπως κάθε major έκδοση που σέβεται τον εαυτό της, δημιούργησε την ανάγκη για νέα tweaks και ώθησε τους developers να δημιουργήσουν νέα καταπληκτικά add-ons.

Μπορεί ακόμα να είναι νωρίς, αλλά ήθελα να μοιραστώ όσα μάζεψα τις τελευταίες μέρες. Τα περισσότερα έχουν να κάνουν με βελτιστοποίηση του interface αλλά και με προσθήκη καλύτερης λειτουργικότητας.

Fonts issue

Ο Firefox 4 έρχεται με ενεργοποιημένο το hardware acceleration, κάτι που όμως φαίνεται να επηρεάζει τις γραμματοσειρές και το πόσο καθαρές δείχνουν. Μία εύκολη λύση είναι η απενεργοποίηση του από την διαδρομή Options > Advanced > General tab & untick “Use hardware acceleration when available“. Κάτι που όμως ίσως επηρεάσει αρνητικά με την σειρά του την “ταχύτητα” του Firefox όπου το Hardware acceleration βοηθούσε.

Η εναλλακτική λύση περιλαμβάνει ένα μικρό add-on. O Λόγος για το Anti-Aliasing Tuner που σου επιτρέπει να παραμετροποίησεις πως γίνεται rendered το κείμενο μέσα από το Direct2D/DirectWrite. Περιλαμβάνει αρκετά options, με σημαντικότερα το επίπεδο contrast [ αντίθεσης ] αλλά και το επίπεδο ClearType καθώς και επιλογές για Anti-aliasing και φυσικά επιλογή τρόπου rendering. Προσωπικά διαπίστωσα ότι δουλεύει μια χαρά με τα default values χωρίς να σε αποτρέπω απ’ το να κάνεις τις δικές σου δοκιμές.[ σημείωση: οι αλλαγές δεν γίνονται real time! ]

Save tabs on exit

Ένα από τα αγαπημένα μου features στον Firefox ήταν η δυνατότητα αποθήκευσης του session κατά την έξοδο της εφαρμογής. Κάτι που δεν είδα με το που έκανα το upgrade στην V4. Μετά από λίγο ψάξιμο είδα ότι υπάρχουν 2 τρόποι να το επαναφέρεις.

Ο απλός, μέσα από τα Options και το General tab θέτοντας “Show my windows and tabs from last time” στην επιλογή “When Firefox starts”. Δουλεύει μια χαρά, αλλά χωρίς warning window όταν πας [ ηθελημένα ή ...καταλάθος ] να κλείσεις τον Firefox.

Εδώ η εναλλακτική απαιτεί από σένα να μπεις στο μαγικό about:config και να κάνεις τα εξής:

 • Γράψε browser.showQuitWarning ώστε να φιλτράρεις το setting που θέλουμε.
 • Ένα διπλό κλικ αρκεί για να γίνει toggle σε “true”. Είσαι έτοιμος!

Πλέον θα βλέπεις το γνωστό warning window για να σώσεις τα tabs πριν κλείσεις τον Firefox [ φυσικά δεν ισχύει σε εντολές "Restart Firefox" - σου κρατάει αυτόματα το session η ίδια η εφαρμογή ].

Tab badge για χρηστικά tabs

Ένα απλό μα τόσο χρήσιμο add-on, βρίσκει στους τίτλους των tabs ενημερώσεις για updates από υπηρεσίες όπως gmail, twitter και facebook και σου ενσωματώνει τον αριθμό με έντονο κόκκινο background, ιδανικό για τα app tabs! [ hint: restartless add-on! ]

InstantFox για μια καλύτερη Awesome Bar

Ένα φρέσκο add-on, το InstantFox μετατρέπει την νέα awesome bar σε μία πολύ-μηχανή αναζήτησης που με λίγο χρόνο θα σε κάνει να ξεχάσεις το search στα δεξιά. Χρησιμοποιεί “trigger letters” για κάθε είδους αναζήτηση, π.χ. “g” για κανονική αναζήτηση μέσω Google και υποστηρίζει εκτός των άλλων, αναζητήσεις σε: google images, maps, youtube, ebay, amazon, twitter, bing, yahoo, wikipedia, Wolfram Alpha, ακόμα και υπολογισμούς ( calculator ) ή πρόγνωση καιρού. Αρκετά έξυπνο, απλό σε υλοποίηση ιδανικό για εσένα που θες κάτι παραπάνω απ’ την Awesome bar.

Φυσικά, Αν απλά θες να αλλάξεις το που ψάχνει η awesome bar χωρίς κάποιο έξτρα add-on, μπορείς να το κάνεις εύκολα μέσω της αλλαγής του Keyword.URL.

Το δικό σου inteface

Meet Stratiform, καταπληκτικό add-on για όποιον θέλει να φέρει εικαστικά τον Firefox στα μέτρα του [ αν και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να επιτύχεις κάτι τέτοιο ] σου επιτρέπει να αλλάξεις χρώματα και στυλ σε μπάρες εργαλείων & add-ons, tabs και στο κουμπί του menu του Firefox.

Και συνεχίζοντας από αυτό που ανέφερα τελευταίο, δεν θα μπορούσα να παραλείψω το “Movable Firefox button” που κάνει αυτό που φαντάζεσαι, σου επιτρέπει να μετακινείς το νέο firefox button σαν να ήταν οποιοδήποτε άλλο στοιχείο της μπάρας εργαλείων.

Για το τέλος άφησα ένα μικρό, αλλά σημαντικό add-on που προσθέτει ξανά στην μπάρα διευθύνσεων το RSS icon για σένα που θες να παίρνεις τα feeds εύκολα, με ένα κλικ.

Ολοκληρώνοντας

Ο Firefox 4 έχει ήδη γίνει η αγαπημένη μου έκδοση αυτού του browser και θεωρώ ότι θα κυριαρχήσει στις προτιμήσεις των χρηστών, τα 25 εκατομμύρια ( and counting ) downloads μέχρι τώρα, αποδεικνύουν αυτή την δυναμική. Έχει βελτιωθεί σε πολλά σημεία, ιδιαίτερα στον τομέα διαχείρισης μνήμης. Ακόμα και τα benchmarks που έκανε το CNET δείχνουν ακριβώς αυτό, ότι είναι στην κορυφή.


Κανείς όμως δεν είναι τέλειος, γιατί ακόμα κι εγώ είδα μερικά προβλήματα στην διάθεση μνήμης που όμως λύθηκαν με φρέσκια εγκατάσταση του Firefox [ στο γραφείο ]. Υπάρχει και σχετικό νήμα για μείωση της χρήσης μνήμης στο MozillaZine, εάν νιώθεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις καλύτερα.

Για όποιον θέλει να βρει όλα τα αναφερόμενα add-ons μαζί, υπάρχει το σχετικό collection που δημιούργησα.

Σου άρεσε το θέμα; Πάρε το RSS feed για να διαβάζεις παρόμοια άρθρα!

Socialize


10 Σχόλια

 • diab 26/03/2011 at 22:27

  δεύτερη μέρα και μου κράσαρε πάντως. δε καταλαβαίνω γιατί δεν κάνουν διαφορετικές διεργασίες τα tabs (το tabs on top είναι μόνο για ομορφιά φαντάζομαι).

  νομίζω πως απλά έκανε ένα catch-up σε πράγματα που ο chrome έχει κάνει προ πολλού..

  • netfreak 27/03/2011 at 02:44

   Weird, τι έκανες όταν σου κράσαρε;

   Σχετικά με τον διαχωρισμό των processes ανά tab θα συμφωνήσω, αλλά για να μην το έχουν επιχειρήσει τόσο καιρό… δεν ξέρω γιατί.

   Δεν θεωρώ ότι έκανε απλά catch-up με τον Chrome, γιατί συνεχίζω να τον θεωρώ πληρέστερο browser. Εκτός αν αναφέρεσαι αποκλειστικά στο interface όπου ναι, δανείστηκε πολλά καλά στοιχεία του Chrome.

   • diab 27/03/2011 at 20:14

    κι εγώ τον θεωρώ πληρέστερο browser γι αυτό άλλωστε και τον χρησιμοποιώ. βελτιώθηκε και πολύ σε ταχύτητα. άλλωστε σου δίνει τη δυνατότητα να τον φέρεις στα μέτρα σου.

    είχα ανοιχτά γύρω στα 30 tabs όταν κράσαρε..

 • TwistedTool 30/03/2011 at 19:39

  freak, σε ευχαριστώ ιδιαιτέρως για το κολπάκι περί save tabs on exit!

  Να’σαι καλά, φίλε μου!

  Περιμένω κι άλλες προτάσεις για νέα add-ons :)

 • Petrakeas 05/04/2011 at 13:56

  Ο λόγος που δεν το χρησιμοποιώ ακόμα είναι το antialiasing στο font rendering. Είχα βρει και εγώ το “tuner” και ο μόνος τρόπος να βγάλω “καθαρό” κείμενο (όπως στις άλλες windows εφαρμογές) ήταν με cleartype και GDI natural. Ωστόσο η απόσταση των γραμμάτων δεν είναι η σωστή.. Οπότε προς το παρόν firefox3..

  • netfreak 05/04/2011 at 15:32

   χμ, εγώ μέσα σε 2 μέρες συνήθισα το text με το Tuner εγκατεστημένο. Είναι σίγουρα θέμα του πως βολεύεται ο καθένας. Θεωρώ όμως ότι στην 4.0.1 [ or something ] θα έχει λυθεί το θέμα :)

 • DailyWeb 06/04/2011 at 16:35

  Χρησιμοποιώ FF4 σε Mac και μου έχει κρασάρει αρκετές φορές. Ξέρει κάνεις κάτι σχετικά;

 • Petrakeas 06/04/2011 at 17:12

  Στο mac είναι αρκετά πιο αργός και δεν έχει και Hardware acceleration. Μου έχει κρασάρει και μένα εκεί. Δεν ξέρω αν θα έχει στο μέλλον. Στο Linux νομίζω έχει.. (?)

  • netfreak 06/04/2011 at 17:18

   ehm:

   Experience super-fast graphics acceleration of video and Web content with a new layers-based graphics system that takes advantage of Direct2D and Direct3D on Windows and OpenGL on Mac.

   Λένε ψέμματα; [ προσωπικά δεν το έχω κοιτάξει να πω την αλήθεια ]

 • Petrakeas 06/04/2011 at 17:22

  Χμ.. Νομίζω πως δεν είδα κάτι τέτοιο στο macbook μου. Είναι μερικά demos όπως αυτά:
  http://people.mozilla.com/~vladimir/demos/photos.svg

  http://maps.google.com/ (ok αυτό δεν είναι demo αλλά έχει τεράστια διαφορά :P )

  τα οποία έχουν απίστευτη διαφορά με hardware acceleration. Και στο mac φαινόταν ότι δεν έτρεχαν smoothly.. Τι να πω.. Δεν ξέρω..

Η γνώμη σου

Ενημέρωση για νέα σχόλια


Copyright © 2006-2024 netfreaks.gr • All Rights Reserved • Powered by Wordpress • Design by Gerasimos Tsiamalos • seamless Hosting by Cityhost