netfreaks.gr | internet crossroad

12 Feb 08

Hosting overselling: pain in the ass


imageLet’s talk about overselling… Ο πονοκέφαλος κάθε ιδιοκτήτη website και η χαρά κάθε ανεγκέφαλου ιδιοκτήτη εταιρίας hosting! Η πρώτη αφορμή για να γράψω για το overselling στον τομέα του hosting ήταν η νέα “προσφορά” της Yahoo για “all-you-can-eat web hosting” [διαβάστε σχετικά] αλλά μπορώ να πω ότι οι τελευταίες εξελίξεις με την Mediatemple και το άρθρο αυτό με έκαναν να το πάρω απόφαση.

Με την χρήση επιχειρηματικής λογικής -που όμως θα πρέπει να συμπορεύεται με την ηθική- το overselling δεν είναι κακό, θα το εξηγήσω παρακάτω. Όμως τι είναι αυτό το overselling?
Ένας διακομιστής [server] έχει συγκεκριμένα resources [υπολογιστική ισχύ, μνήμη, χώρο ακόμα και bandwidth -εύρος γραμμής-] που μπορούν να χωριστούν είτε σε ισοδύναμα πακέτα, είτε σε άνισα. -ανάλογα με τις ανάγκες των πελατών-

Κάνοντας overselling μία εταιρία στριμώχνει όσα περισσότερα hosting accounts μπορεί σε ένα μηχάνημα ξεπερνώντας κατά πολύ τα όρια του. Που ποντάρει; Ποντάρει στο ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των accounts θα κάνουν χρήση των resources που τους αναλογούν -είτε είναι χώρος, είτε υπολογιστική ισχύ/requests, είτε traffic- έτσι τα “ανεκμετάλευτα” resources θα μπορούν να πωληθούν σε άλλους εφόσον τα έχουμε και “κάθονται”. Αυτό όμως μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες, κυρίως για τους χρήστες των υπηρεσιών! Πέραν των πιθανών προβλημάτων που θα παρουσιαστούν στα μηχανήματα που θα αγκομαχούν να εξυπηρετήσουν φόρτο μεγαλύτερο απ’αυτό που αντέχουν υπάρχουν και τα περίφημα “Terms of service” που συνήθως λίγοι διαβάζουν, ειδικά σε “αξιόπιστες” εταιρίες του χώρου -μεγάλα ονόματα- και παγιδεύονται χωρίς να κάνουν κάτι.

Για παράδειγμα στο TOS της Yahoo σχετικά με το web hosting αναφέρεται στην παράγραφο 9.6 -τα δίνω αποσπασματικά-:

 • Yahoo! Web Hosting is also a shared web hosting service, which means a number of customers’ web sites are hosted from the same server. To ensure that Yahoo! Web Hosting is reliable and available for the greatest number of users, a customer’s web site usage cannot adversely affect the performance of other customers’ sites.
 • You further agree that if, at Yahoo!‘s sole discretion, You are deemed to have violated this section, Yahoo! may suspend or terminate Your account without notice to You and with no liability to Yahoo!.

Επιλέξτε προσεκτικά την εταιρία που θα σας φιλοξενήσει…

Αντιλαμβάνεστε ότι είναι στην διακριτική ευχέρεια της εταιρίας να σας “κόψει” εφόσον “θεωρεί” ότι κάνετε μεγάλη χρήση των πόρων του συστήματος που “ίσως” επηρεάσει τους υπόλοιπους πελάτες…
Το overselling όταν γίνεται σωστά και με όρια δεν είναι κακό. Ίσα ίσα, βοηθάει οικονομικά την επιχείρηση αλλά και τους πελάτες της να απολαμβάνουν περισσότερους πόρους στα πακέτα φιλοξενίας τους αλλά φυσικά θέλει πολλά: Συνεχές monitoring και planning, λογικό όρια και λογικά πακέτα αλλά και τεχνολογική υποδομή για απότομη αύξηση πελατολογίου ή αύξηση χρήσης των πόρων του υπάρχοντος.

Και θέλω να τελειώσω με μία παράγραφο που βγαίνει απ’την προσωπική μου εμπειρία ως hosting unit manager εδώ και 3 χρόνια. Ό,τι πληρώνεις, παίρνεις.. υπάρχουν πολλά είδη εταιρίων φιλοξενίας. Άλλες παρέχουν άψογο support, άλλες είναι “απρόσωπες” και μπορώ να αναφέρω πολλές περιπτώσεις ακόμα. Είναι δική σας επιλογή με ποιον θα συνεργαστείτε αλλά να έχετε πάντα στο νου ότι δεν υπάρχει κάτι όπως το “Unlimited storage & bandwidth”, είναι τεχνικά ανέφικτο! Αλλά και όπου ακούτε -βλέπετε μάλλον- πολλά κεράσια, κρατήστε ένα μικρό καλάθι μέχρι να σιγουρευτείτε για την ποιότητα της εταιρίας. And always read the terms of service!  wink

Σου άρεσε το θέμα; Πάρε το RSS feed για να διαβάζεις παρόμοια άρθρα!

Socialize


5 Σχόλια

 • Apostolos 12/02/2008 at 09:47

  καταπληκτικό άρθρο, συγχαρητήρια.

  απλά να προσθέσω, ότι το “μετριοπαθές” overselling, αυτό δηλαδή που όπως αναφέρεις κι εσύ περιβάλλεται από

  Συνεχές monitoring και planning, λογικό όρια και λογικά πακέτα αλλά και τεχνολογική υποδομή για απότομη αύξηση πελατολογίου ή αύξηση χρήσης των πόρων του υπάρχοντος.

  έχει βοηθήσει στο να πέσουν οι τιμές χαμηλά, και να μπορεί πλέον κάθε χρήστης να έχει το site του σε δικό του χώρο, ξεχνώντας geocities και λοιπές υπηρεσίες που κυριαρχούσαν προ ‘00s

 • netfreak 13/02/2008 at 01:58

  Σε ευχαριστώ για τα καλά λόγια! [btw Απόστολος ή Αποστόλης;]

  Είναι θετικό να υπάρχουν σωστοί επαγγελματίες στον χώρο, όχι μόνο για έναν υγιή ανταγωνισμό -που τελικά θα είναι προς ώφελος του χρήστη των υπηρεσιών- αλλά και για να μην υπάρχει ακόμα ένα aspect του διαδικτύου που θα “κατακρίνεται” από πολλούς.

  Συμφωνώ 100% με την προσθήκη σου αλλά το κακό overselling έχει καταστρέψει αρκετές εταιρίες -κυρίως στο παρελθόν που είχε τα “πάνω” του- του χώρου.

 • Dimitris 14/02/2008 at 02:02

  Πολύ καλή δουλειά Hitman. Η αλήθεια είναι πως η MT ξεκίνησε πριν περίπου 1,5 χρόνο τον Grid Server της, ένα project το οποίο υποσχόταν πολλά αλλά δεν κατάφερε τελικά να έχει την αναμενώμενη επιτυχία, κυριώς λόγο του overselling. Από τότε η MT έχει βελτιώσει αισθητά την υπηρεσία, και με μια συντήρηση κάθε μήνα την κρατά σε αποδεκτά επίπεδα.

  Ερώτηση: Έχει παρατηρηθεί overselling και στους Dedicated της MT?

 • netfreak 14/02/2008 at 02:16

  Δημήτρη δεν γνωρίζω… για την ακρίβεια virtual Dedivated προσφέρει αφού είναι VPS πακέτα. Εκεί όμως το πόσοι virtual servers θα “σηκώσει” το μηχάνημα περιορίζονται αισθητά. [Ανάλογα με την σύνθεση του]

 • CyberCr33p 09/08/2011 at 14:56

  Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι περισσότεροι webhosts είναι ότι κάνοντας overselling και υπερφορτώνοντας τους servers αυξάνονται τα μηνύματα από τους πελάτες που ρωτάνε γιατί αργεί το site τους ή γιατί δεν φορτώνει καθόλου. Και οι τεχνικοί πρέπει να λύσουν το πρόβλημα, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αρκετά χρονοβόρο. Και το μεγαλύτερο πάγιο έξοδο σε ένα webhost είναι το κόστος του προσωπικού και όχι να πάρει μερικούς επιπλέον servers.

Η γνώμη σου

Ενημέρωση για νέα σχόλια


Copyright © 2006-2024 netfreaks.gr • All Rights Reserved • Powered by Wordpress • Design by Gerasimos Tsiamalos • seamless Hosting by Cityhost