05 Jun 08
Inside Google: Ταξίδια/Διακοπές
Μιας και μπήκαμε στο καλοκαίρι… και όλο και περισσότερο σκεφτόμαστε τις διακοπές μας είπα να γράψω σχετικά με κάποια στατιστικά που “έπεσαν στα χέρια” μου από πολύ αξιόπιστη πηγή [ Thanks!!! ] και έχουν να κάνουν με την συμπεριφορά των χρηστών πάνω στις αναζητήσεις τους μέσω Google για ταξιδιωτικούς προορισμούς και ξενοδοχεία. Τα στατιστικά αυτά είναι άκρως ενδιαφέροντα [ για μένα σίγουρα... για σας ελπίζω! ] και μέσω μίας γρήγορης ανάλυσης μπορούν να βγουν κάποια συμπεράσματα. Να τονίσω ότι αφορούν Ευρωπαΐους χρήστες:
- 51% των χρηστών κάνουν αναζητήσεις με non-branded keywords
Τι σημαίνει αυτό; Ότι η – οριακή – πλειοψηφία δεν θα ψάξει για κάποια συγκεκριμένη αεροπορική/ακτοπλοϊκή εταιρία, γνωστό ξενοδοχείο κ.τ.λ. αλλά θα προτιμήσει να κάνει μία γενικότερη αναζήτηση ανάλογα με την περιοχή που τον ενδιαφέρει. Άρα η “branded αναζήτηση” θα ακολουθήσει αφού καταλήξει σε κάποιον προορισμό!
- 13 αναζητήσεις αποτελούν τον Μ.Ο. των χρηστών πρωτού κάνουν κάποιο booking σε ξενοδοχείο
Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να το αναλύσω τόσο αυτό. οι 13 αναζήτησεις είναι ένας αρκετά μεγάλος αριθμός κάτι που δείχνει ότι οι χρήστες προσπαθούν να βρουν περισσότερα και ποιοτικότερα αποτελέσματα χρησιμοποιώντας διαφορετικούς συνδιασμούς.
- Μέσο όρο 26 επισκέψεις κάνει ο χρήστης πρωτού κάνει το booking
- 28 ημέρες κατά Μ.Ο. είναι το διάστημα απ’την πρώτη αναζήτηση του χρήστη μέχρι να κλείσει [ booking ] το ξενοδοχείο
- 47% των “αγορών” πραγματοποιείται περίπου 1 μήνα [ 4 εβδομάδες ] μετά την πρώτη αναζήτηση.
Aυτά τα δύο τρία τα έβαλα μαζί γιατί νομίζω δείχνουν μία “αβεβαιότητα” πρωτού ο χρήστης σιγουρευτεί για την επιλογή του. Ίσως σε αυτό το μεσοδιάστημα να εξετάζει και εναλλακτικές που ίσως είχε αρχικά απορρίψει ή να κάνει άλλου είδους έρευνα.
- Διπλάσια “ανάπτυξη” γνωρίζουν τα μεγάλα [ long tail ] queries σε σχέση με αυτά που είναι μικρότερα των 3-4 λέξεων.
Κι εδώ φαίνεται ότι ο χρήστης δεν είναι χαζός και δεν θα “βολευτεί” με μία γενική αναζήτηση. Θα προσπαθήσει να στοχεύσει την αναζήτηση του όσο καλύτερα μπορεί ώστε να προσπεράσει τυχόν άσχετα αποτελέσματα που όμως μπορεί να περιέχουν δημοφιλή keywords.
Και δύο τελευταία:
- 19% και 15% αντίστοιχα είναι η ανάπτυξη σχετικά με brands και προορισμούς.
- Η μέρα με τις περισσότερες αναζητήσεις σχετικά με το θέμα είναι η Τρίτη. Ακολουθούν Δευτέρα & Πέμπτη
Νομίζω ότι τα στοιχεία [ αν και λίγα ] είναι αρκετά σημαντικά σχετικά με τις συνήθειες των χρηστών όταν κάνουν χρήση της μηχανής του Google για κάποιο ταξίδι και πως αυτές μπορούν να επηρεάσουν την τουριστική αγορά. Οι δικές μου αναλύσεις μπορεί να είναι και τελείως λάθος, μπορείτε βασιστείτε μόνο στα στοιχεία για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα
Σου άρεσε το θέμα; Πάρε το RSS feed για να διαβάζεις παρόμοια άρθρα!
3 Σχόλια
Η γνώμη σου
@Giorgos: Δυστυχώς δεν μπορώ να αποκαλύψω την πηγή μου… [ σαν ΑΡΔ νιώθω ] αλλά τα στοιχεία είναι αληθή και προέρχονται από τα “κεντρικά”.
@KGP: Ε ναι, συμπεριλαμβάνονται και οι Έλληνες αλλά πιστεύω ότι θα υπήρχαν αλλαγές [ ειδικά στο διάστημα που ακολουθεί για το booking μετά από μία αναζήτηση ] στα στατιστικά αν είχαμε μεγάλο κομμάτι της πίτας. Ευρωπαϊοι δεν είμαστε; :p
Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, πολύ ωραίο post.
Θα ήμουν αδιάκριτος αν σε ρωτούσα ποια είναι η προέλευση των στοιχείων; Είναι googler?
me to euroPEOUS christes simperilanvaneis kai tous ellines? giati echei endiaferon
-an kai sinfona me tin empiria mou pleon den eime toso “makria” se schesi me tous allous christes…ascheta an eimaste mizeroi kai griniarides mia zoi…-