netfreaks.gr | internet crossroad

03 Feb 08

Kindle and others. The e-book readers story


image Διάβαζα προχθές ότι το Kindle εξαντλήθηκε και η ζήτηση συνεχίζει να είναι υψηλή. Παράξενο, για μένα. Δεν το συμπάθησα ποτέ. Είναι αρκετά “κλειστό” για να δεθώ μαζί του! Σίγουρα εξυπηρετεί απίστευτα τα προϊόντα του Amazon και μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία ως ένα βαθμό αλλά μέχρι εκεί.

Η τεχνολογία E-Ink έφερε στο φως πολλά προϊόντα που θα μπορούσαν να είναι το next best thing στον -νέο- χώρο της ανάγνωσης κειμένων, βιβλίων και άλλων μέσα από μία μικρή ανεξάρτητη συσκευή. Υπήρξαν όμως και προσδοκίες απ’τους καταναλωτές, που μέχρι στιγμής δεν νομίζω ότι έχουν εκπληρωθεί.

Πέραν του Kindle, ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα αρκετά παρόμοια προϊόντα όμως κανένα δεν είχε το “σύνολο” των λειτουργιών ώστε να με κερδίσει. Τον reader της Sony δεν τον κοίταξα καν ούτε πάνω από 1 λεπτό… με απογοήτευσε! Από εκεί και πέρα αξιόλογη προσπάθεια θεωρώ το iLiad της iRex που με την οθόνη αφής προσφέρει κάτι ξεχωριστό αλλά φυσικά δεν είχε το buzz γύρω του μέχρι στιγμής όπως το αντίστοιχο προϊόν της Amazon. Δεύτερο αποτέλεσμα της μικρής μου έρευνας ήταν το Cybook Gen3 που ναι μεν είναι συμπαθητικό σχεδιαστικά άλλα υστερεί σε connectivity [usb2.0 only?!] και σε μνήμη -επεκτασιμότητα μηδέν-!

Τρίτο και τελευταίο έυρημα ήταν το Readius της Polymer Vision που μπορώ να πω ότι με εντυπωσίασε σχεδιαστικά [έχει κάτι το πρωτότυπο έτσι όπως ξεδιπλώνει...] αλλά κοιτώντας στα χαρακτηριστικά είδα ότι το connectivity ναι μεν είναι πλούσιο αλλά θα ταίριαζε σε κάποιο κινητό [GSM, 3G/HSDPA, usb2.0 & bluetooth] κάτι που και σε αυτό το προϊόν με ξενέρωσε…[το WinCE λειτουργικό το είδα μετά και δεν είχα άλλη ξενέρα για να βγάλω raspberry ]

Καταλήγω λοιπόν παλι σε ένα ωραιότατο 0. Απορώ αν είναι τόσο δύσκολο να δημιουργηθεί ένα απλό προϊόν με επεκτάσιμη μνήμη, βασισμένο σε υπάρχουσα τεχνολογία [E-Ink] με Wireless σύνδεση -είτε λειτουργίας ως ανεξάρτητου device, είτε sync μέσω PC- που να σου επιτρέπει να έχεις τα βιβλία/άρθρα/blogs κι ότι άλλο θες να διαβάσεις στο χέρι σου. Όλα αυτά βέβαια με ένα κομψό design και χρηστικό User Interface! Ζητάω πολλά;

Μόνη μου ελπίδα βάσει αυτών των χαρακτηριστικών είναι η Apple που σίγουρα αν μπει στην αγορά -χάρην στην δεδομένη της κομψότητα όταν έχει να κάνει με συσκευες αλλά και την τεχνογνωσία της πλέον απ’τα iPod, iPhone- θα σκίσει. Αλλά κι αυτή με “φοβίζει” σχετικά με το ανοιχτό προφίλ που θέλω να έχει μία τέτοια συσκευή λόγω των online shop της. Αναρωτιέμαι αν σκέφτομαι εγώ περίεργα ή υπάρχουν κι άλλοι. What about you?

Σου άρεσε το θέμα; Πάρε το RSS feed για να διαβάζεις παρόμοια άρθρα!

Socialize


10 Σχόλια

  • dimitris 12/02/2008 at 05:34

    Γιατι δεν σου αρεσε το sony??

  • netfreak 14/02/2008 at 06:02

    Σε γενικές γραμμές δεν έχει σχεδόν τίποτα απ’αυτά που ζητάω… ένα άρθρο που με “καλύπτει” για το δημιούργημα της Sony είναι αυτό: http://blogs.zdnet.com/BTL/?p=2619

  • netfreak 13/04/2008 at 01:09

    Wow Κωνσταντίνα… πολύ ωραία ανάλυση!

    Με γεία το νέο σου απόκτημα και περιμένω εντυπώσεις όταν το παραλάβεις [σε προσκαλώ να γράψεις ένα review εάν θες ως “guest blogger” :D ]

  • Konstantina 12/04/2008 at 03:24

    Εγώ κατέληξα στο cybook,  (το περιμένω από Γαλλία) για τους παρακάτω λόγους:
    - μικρό βάρος και μέγεθος
    - δεν μου χρειάζεται να συνδέομαι απ’ ευθείας στο internet, κατεβάζω ότι βιβλίο θέλω και μετά το μεταφέρω στο cybook. Εαν ωστόσο διάβαζα εφημερίδα, ναι, θα ,ηταν χρήσιμο να την κατεβάζω απ’ευθείας στον reader.
    - η εσωτερική του μνήμη χωράει γύρω στα 100+ βιβλία, δεν νομίζω πως χρειάζεται παραπάνω, καθώς όσο πληθαίνουν γίνεται πιό χρονοβόρα η εύρεσή τους στον reader. Τα υπόλοιπα στο pc και μεταφέρω ότι θέλω. Ωστόσο, εάν θέλει κάποιος να έχει ολόκληρη την βιβλιοθήκη του μαζί, παίρνει μια sd 2g και είναι οκ.
    - κατεβάζω ότι θέλω, από όπου θέλω (με αγορά ή δωρεάν)
    - η εντύπωση που έχω από ό,τι έχω διαβάσει είναι πως είναι “ελαφρύ” το λειτουργικό του και αρκετά γρήγορο στους χειρισμούς
    - σε σχέση με ό,τι κυκλοφορεί τώρα στην αγορά, το sony δεν έχει έρθει ακόμα στην Ευρώπη (και δεν είναι σίγουρο πως θα έρθει), το kindle δεν μου αρέσει σχεδιαστικά και το irex έχει σίγουρα πιό πολλές δυνατότητες αλλά και την διπλάσια τιμή από το cybook και επίσης είναι πιό αργό σαν λειτουργικό.

  • Konstantina 10/05/2008 at 07:23

    Καλησπέρα και από εμένα,

    δυστυχώς ακόμα :-( (( περιμένω το cybook, οπότε δεν έχω κάτι να αναφέρω σχετικά με αυτό (εξαιρώ το ότι έχει αυξηθεί κατακόρυφα η περιέργειά μου καθώς η bookeen ανακοίνωσε πως η νέα αυτή παρτίδα έχει αναβαθμισμένο hardware (???) και software).
    Τώρα, το iliad 2nd edition είναι άλλη κατηγορία από μόνο του, δεν ανήκει στην κατηγορία των dedicated e readers. Γι’αυτό και λανσάρει το book edition, για να επεκταθεί προς τα “κάτω” αν και με την τιμή που έχει βλέπω λίγο δύσκολη – έως αδύνατη – την “επέκταση” αυτή.
    Το μόνο σίγουρο είναι πως η ιστορία με τα ebooks δεν πρόκειται να έχει φθίνουσα πορεία (όπως προβλέπουν διάφορες Κασσάνδρες) οπότε σίγουρα έχουμε να δούμε (και να ζηλέψουμε) πολλά στο σχετικά άμεσο μέλλον και όποιος μπορεί να περιμένει είναι βέβαιο πως θα ανταμοιφθεί.

  • Νικόλαος Καλαντζής 10/05/2008 at 08:08

    Γεια χαρά και από εμένα.

    Πρώτα από όλα, για το iLiad, μιλάμε για το the iLiad 2nd Edition?

    Νομίζω ότι είναι πολύ καλό απλά πολύ ακριβό. Η ιστορία με την πλοήγηση από touch screen νομίζω είναι η καινοτομία που προσωπικά περίμενα.

    Εγώ (δυστυχώς) πήρα το Sony PRS. To πρόβλημά μου είναι το ζήτημα με τα pdf και τα περιθώρια (ήθελα να διαβάζω papers από επιστημονικά περιοδικά, κυρίως από παλαιότερα τεύχη, τα οποία όμως τα έχουν σκανάρει με τέτοιο τρόπο που έχεις περισσότερο περιθώριο από ότι κείμενο! Έτσι δεν διαβάζονται στο sony).

    Επίσης με ενόχλησε το ότι δεν διαβάζει html! (H άλλη φιλοδοξία μου: να αποθηκεύω σελίδες από το δίκτυο και να τα χαζεύω στο ebook)… όλα πρέπει να τα κάνω RTF!

    Κατά τα άλλα το eInk είναι πολύ ξεκούραστο. Αυτό που εγώ ζητάω από ένα eBook δεν είναι να διαβάζω βιβλία per se, αλλά μικρά κείμενα (p.x. papers ή ιστοσελίδες) στον καναπέ και στο κρεβάτι (και ίσως και στα Starbucks). Επίσης, σε ταξίδια στο εξωτερικό να έχω μια αντίστοιχη πατάσταση και/ή να έχω πάντα μαζί μου κάποια reference textbooks της δουλειάς σε ηλεκτρονική μορφή. Ιδίως για φοιτητές μεταπτυχιακών είναι καλή ιστορία αυτή.

    Αυτή τη στιγμή ψάχνω να πουλήσω το Sony για να μαζέψω λεφτά για το iLiad V.2, όμως σκέφτομαι: αν είναι να πληρώσεις 400+ euro (το iLiad κάνει 599.00EUR!) γιατί να μην πάρεις το Asus Eee 900?
    Προφανώς άλλο το ένα άλλο το άλλο (και το eInk είναι μαγεία) αλλά και πάλι το σκέφτομαι…

  • netfreak 10/05/2008 at 01:14

    Xμ, κάτι έγινε με την Forthnet και “χάθηκε” το σχόλιο μου!

    Έλεγα λοιπόν Νίκο ότι λυπάμαι που σου έμεινε ο reader της Sony που τον είχα απορρίψει με την πρώτη ματιά…

    Επίσης πάνω κάτω ψάχνω αυτά που θέλεις από κάποιον E-Ink reader αλλά τελικά καταλήγο σε μικρό φορητό [το Wind της MSI που αναφέρω σε χθεσινό post] μέχρι να εμφανιστεί ο δεύτερος γύρος E-Ink Readers!

    Και νομίζω ότι θα γίνει σύντομα καθώς ήδη η Samsung ετοιμάζεται να μπει στο παιχνίδι και νομίζω ότι δεν θα μείνουν πολλές εταιρίες έξω απ’τον χορό!

  • Νικόλαος Καλαντζής 11/05/2008 at 08:19

    Για το MSI κι εγώ αρχικά ενθουσιάστηκα, αλλά από την άλλη, τουλάχιστον στην έκδοση που εμφανίζεται τώρα (που εμφανίζεται ότι θα αρχίσει να διατίθεται γιατί ακόμα είναι pre-order) δεν έχει SSD οπότε χμμμ και πάλι χμμμ. Νομίζω ότι θα κάτσω στο mainstream ΕΕΕ όταν με το καλό έρθει η ώρα.

    Όμως και πάλι, το σκεπτικό του eReader είναι διαφορετικό από του κάθε ΕΕΕ, και στην χρήση και στο μέγεθος και στην ποιότητα της εικόνας/κούραση στα μάτια.

    Με λίγα λόγια τα θέλω όλα :D

    Για τα eReader τώρα, το μέγεθος είναι σημαντικό για μένα, και το iLiad είναι νομίζω το μεγαλύτερο,είδα χθες και 1-2 βιντεάκια στο youtube και μου ήρθε να βάλω τα κλάματα κοιτάζοντας το Sony μου. Ιδίως το feature όπου με το στυλό επιλέγεις την διαγώνιο και κάνει ζούμ εκεί, και το κρατάει σε όλες τις σελίδες! Αυτό λύνει αυτόματα το πρόβλημα με τα άρθρα που ενώ έχουν έκταση Β5 είναι τυπωμένα σε Α4 με τεράστια περιθώρια, και ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΕ με το σόνυ.

  • Νικόλαος Καλαντζής 11/06/2008 at 06:55

    Λοιπόν, έχω παραλάβει το καινούργιο μου iRex iLiad v.2, έχοντας ήδη ανεβάσει το Sony στο ebay με έναν αγοραστή…

    Είμαι πολύ ικανοποιημένος!

    Εντάξει, θέλει δουλειά & ενασχόλιση για να εκμεταλευτείς στο έπακρο τις ικανότητες του iLiad (π.χ. να βάλεις browser και να συνδέεσαι είτε με LAN είτε με WiFi με το διαδίκτυο), αλλά υπάρχουν οδηγίες σε φόρα στο δίκτυο και στο επίσημο φόρουμ της εταιρίας, και δεν είναι εντελώς δύσκολο.

    Και συνεχώς εμφανίζονται διάφορα εμνδιαφέροντα 3rd party free applications etc, όπως πχ η το wikireader (ή κάπως έτσι) με το οποίο μπορείς να έχεις ένα μεγάλο (πολύ μεγάλο) κομμάτι της wikipedia offline σε μία flasch card.

    Η πλοήγηση είναι πολυ εύκολη και πρακτική, οι σημειώσεις επί της σελίδας επίσης, αν και δεν έχω δοκιμάσει να τις κάνω export ακόμα.

    Γενικά πολύ ικανοποιημένος, και το πήρα σε 3 εργάσημες από την παραγγελία (το Σάββατο μετράει;).

  • Konstantina 12/06/2008 at 10:22

    Καλησπέρα,

    Ακολουθούν μερικές πληροφορίες για όποιον ενδιαφέρεται για το Cybook Gen 3:

    Το παρέλαβα πριν από 4 εβδομάδες περίπου και μετά από καθημερινή χρήση κατέληξα στα εξής:

    1)Είναι ένα εθιστικό τοσοδούλι πανάλαφρο πραγματάκι και το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όποιον θέλει κάποιο e-book για να διαβάζει για ψυχαγωγία.
    2)Η οθόνη του είναι τόσο ξεκούραστη σαν να διαβάζεις ένα κανονικό βιβλίο. Το φόντο είναι γκρι ανοιχτό και τα γράμματα μαύρα, στην αρχή σε ξενίζει λίγο αλλά μετά δεν το προσέχεις καν.
    3)Επίσης ξεχνάω και να το φορτίσω, το φόρτισα μία φορά πριν 3 μέρες αν και έκανα μεγάλη χρήση (ειδικά στην αρχή, που ήθελα να τα δω όλα, άλλαζα τις σελίδες συνέχεια, έμπαινα έβγαινα στην βιβλιοθήκη κλπ).
    4)Υπάρχει μεγάλη πληθώρα δωρεάν βιβλίων on line, σε βαθμό που αν κάποιος θέλει μπορεί να μην αγοράσει βιβλίο για χρόνια και απλά να κατεβάζει. Ειδικά σε βιβλία που έχουν περάσει 50+ από την έκδοσή τους, υπάρχουν τα πάντα δωρεάν.
    5)Ανταποκρίνεται άμεσα στους χειρισμούς, χωρίς καθυστερήσεις.
    6)Η αλλαγή μεγέθους της γραμματοσειράς είναι πολύ χρήσιμη όπως και η αναζήτηση με λεξικό και ο σελιδοδείκτης.
    7)Το γεγονός ότι δεν αναγράφεται αριθμός σελίδας είναι κάτι που δεν με ενοχλεί καθόλου, στο κάτω μέρος εμφανίζεται η μπάρα προόδου και αυτό μου φτάνει.

    Τα μειονεκτήματα:

    1)Η θήκη της bookeen. Είναι άθλια. Είναι 100% πλαστικό, όχι δέρμα, ούτε καν απομίμηση δέρματος, μιλάμε για πλαστικό σακούλας σουπερμάρκετ. Σε τέτοιο βαθμό πλαστικό που τρίζει ενοχλητικά. Το μόνο καλό είναι πως είναι αρκετά ενισχυμένη χωρίς να έχει πρόσθετο όγκο.
    2)Η δυνατότητα ταξινόμησης στην βιβλιοθήκη, γιατί απλά δεν υπάρχει, καθώς δεν μπορείς να τα ταξινομήσεις σε φακέλους κατ’ επιλογήν. Ελπίζω να λυθεί αυτό με την επόμενη αναβάθμιση.
    3)Αν (κούφια η ώρα) αντιμετωπίσω πρόβλημα, είναι λίγο χρονοβόρα και ακριβή η διαδικασία (να το στείλω έξω, να το ελέγξουν κλπ).

    Συμπέρασμα: μία από τις καλύτερες αγορές που έχω κάνει ποτέ, με ακολουθεί σχεδόν παντού και αν το χειριστώ με προσοχή (αν και έπεσε ήδη μία φορά κάτω από ύψος ενάμιση μέτρο περίπου, μέσα στην θήκη και δεν έπαθε τίποτα, ελπίζω να μην ξαναγίνει όμως) θα με ακολουθεί για αρκετά χρόνια ακόμα.

Η γνώμη σου

Ενημέρωση για νέα σχόλια


Copyright © 2006-2025 netfreaks.gr • All Rights Reserved • Powered by Wordpress • Design by Gerasimos Tsiamalos • seamless Hosting by Cityhost