netfreaks.gr | internet crossroad

23 Dec 09

Η γνώση είναι δύναμη. Και υπάρχει άφθονη στο Internet.


Πάντα ήθελα να μπορώ να μάθω για οτιδήποτε μου κεντρίσει το ενδιαφέρον. Το Google είναι φίλος μας, αλλά μερικές φορές επιστρέφει ό,τι θέλει αποτελέσματα, γι’ αυτό και πάντα έχω την “καβάτζα” μου που περιέχει επιλεγμένα sites/communities για να μου λύσουν την Χ απορία ή καταλάβω την Υ διαδικασία.

Η δομή του περιεχομένου είναι που το κάνει εύκολα προσβάσιμο. Και φυσικά το κατά πόσο καλά έχει αναλυθεί παίζει μεγάλο ρόλο. Γι’ αυτό σε πολλές περιπτώσεις η γνώση που παρέχουν τα “επιλεγμένα” είναι υπερπολύτιμη!

Πρώτο, καλύτερο & εκτός συναγωνισμού: Academic Earth

Φυσικά εκτός συναγωνισμού… αφού μέσω του Academic Earth μπορείς να παρακολουθήσεις μαθήματα από κορυφαίους καθηγητές μερικών εκ των καλύτερων πανεπιστημίων της Αμερικής. Τζάμπα. Απ’ τον καναπέ σου.

Για οτιδήποτε σου κάνει όρεξη, από Ψυχολογία και Φιλοσοφία, μέχρι Επιχειρηματικότητα και Πληροφορική. Τα videos χωρίζονται σε κανονικά μαθήματα [ full courses με πολλά lectures ] ή Guest lectures από κορυφαίους στο χώρο τους επιστήμονες.

Και για να μην κουραζόμαστε, υπάρχουν μέχρι και θεματικές playlistssmile


Instructables / wikiHow / eHow

Αυτά πάνε μαζί γιατί μοιάζουν.

Το Instructables περιέχει έναν τεράστιο αριθμό από άρθρα με οδηγίες χωρισμένα σε απλά βήματα με φωτογραφίες και πολλές φορές με συνοδευτικά βίντεο για να το πιάσεις καλύτερα το θέμα.

Σε παρόμιο μοτίβο και το WikiHow, αν και όπως προδίδει η ονομασία του έχει στοιχεία από wikipedia με την κοινότητα να είναι αυτή που τροφοδοτεί τα περίπου 68.000 άρθρα!

Σε απλά η αναλυτικά βήματα, με φωτογραφίες ή/και με βίντεο, ο καθένας μπορεί να γράψει ένα άρθρο με αναλυτικές οδηγίες για να επιτύχουμε κάτι.

Μπορεί να είναι τρίτο σε σειρά από αυτή την μικρή παρέα, αλλά μόνο αμελητέο δεν είναι το eHow, έχοντας 500.000 άρθρα & βίντεο στην βάση δεδομένων του, προερχόμενα στις περισσότερες των περιπτώσεων από επαγγελματίες.

How Stuff Works?

Ένας διαφορετικός τρόπος εκμάθησης… μέσω αποριών. Πως δουλεύει αυτό, πως καταφέρνουμε εκείνο, γιατί συμβαίνει το άλλο. Άρθρα γεμάτα πληροφορία, αλλά και πολλά κουίζ για να ακονίσουν το μυαλό. Αυτό είναι το HowStuffWorks

Stack Overflow & Co

Και για το τέλος, μία κοινότητα με μοναδική μορφή ερωτοαπαντήσεων που εξελίχθηκε σε κάτι παραπάνω με τον καιρό. Ξεκίνησε με τον προγραμματισμό [ Stack Overfow ], συνέχισε με το Server Administration [ Server Fault ], προχώρησε με τους χρήστες που θέλουν να έχουν τον έλεγχο [ Super User ] και συνεχίζει να δημιουργεί “niche” branches πάνω στην ίδια λογική.

Ερωτήσεις που βαθμολογούνται, όπως και οι απαντήσεις με σκοπό να δημιουργούνται νήματα γεμάτα χρήσιμες πληροφορίες. dead simple!

Καλό διάβασμα!  cheese

Σου άρεσε το θέμα; Πάρε το RSS feed για να διαβάζεις παρόμοια άρθρα!

Socialize


2 Σχόλια

 • eirini 24/12/2009 at 04:32

  πολυ καλος!!! ευχαριστω smile ειδικα το πρωτο δεν το ηξερα καθολου.
  υγεια και χρονο να εχεις βασικα… το 2ο ελαχιστο το 1ο στο full το χουμε:)

 • Nikos 24/12/2009 at 02:50

  Ωραίο το άρθρο παιδιά!

  Συμφωνώ με την άποψη ότι πρέπει να γνωρίζεις εναλλακτικές και όχι μόνο να βασίζεσαι στο Google. Έτσι λοιπόν και εγω με την σειρά μου θα δώσω δύο εξαιρετικές κοινότητες για διεύρυνση των γνώσεων μας:

  1- Lynda.com Χιλιάδες video tutorials και σεμινάρια για software, graphics, web design και πολλά άλλα! Δεν είναι δωρεάν το site, το μηνιαίο κόστος συνδρομής όμως είναι πολύ χαμηλό

  2- Freestuff.gr Η γνωστή ελληνική τεχνολογική κοινότητα.

  Καλές γιορτές!

Η γνώμη σου

Ενημέρωση για νέα σχόλια


Copyright © 2006-2024 netfreaks.gr • All Rights Reserved • Powered by Wordpress • Design by Gerasimos Tsiamalos • seamless Hosting by Cityhost