09 Nov 10
Meet blekko - slash the web
Πολλοί προσπάθησαν τα τελευταία χρόνια να δημιουργήσουν κάτι διαφορετικό στον χώρο της αναζήτησης. Είναι μια πρόκληση να καταφέρεις κάτι σε αυτό τον χώρο που κυριαρχεί μία εταιρεία όπως η Google και αυτό από μόνο του προσέλκυσε πολλούς να δοκιμάσουν την τύχη τους. Και οι περισσότεροι απέτυχαν παταγωδώς.
Ιδιαίτερα δε, όταν η προσπάθεια τους χαρακτηριζόταν από τρίτους – ή και τους ίδιους – ως ο “διάδοχος της Google”. Λες να ισχύει κάτι τέτοιο και με την blekko; Τα αρχικά δείγματα γραφής δείχνουν πως όχι. Δεν στοχεύουν στο να “βλάψουν” την Google και το τεράστιο μερίδιο της, αλλά προτιμούν να αποτελούν μία εναλλακτική επιλογή για τον χρήστη που αναζητά ποιοτικά αποτελέσματα.
Είδες το bold στο “ποιοτικά” ε; Έχει σημασία. Γιατί η blekko εισάγει έναν νέο τρόπο αναζήτησης. Επιτρέπει σε εσένα, εμένα και όποιον θέλει, να προσαρμόσει τα αποτελέσματα ώστε να βρει αυτό που ακριβώς θέλει, όχι κάτι παραπλήσιο, όχι κάτι άσχετο που απλά μπορεί να θεωρηθεί “spam result” και να σου φάει πολύτιμο χρόνο.
Θα μου πεις όμως: Αυτό δεν κάνει η Google; Γι’ αυτό το λόγο “google” δεν έγινε ρήμα σε πολλές γλώσσες και σημαίνει αναζήτηση; Θα σου απαντήσω και ναι και όχι. Η Google βασίζεται κυρίως στους αλγορίθμους της, η blekko αντίστοιχα βασίζεται κυρίως στο user input.
Πως δουλεύει
H ειδοποιός διαφορά ακούει στο όνομα slashtags. Τα πάντα στην blekko γυρίζουν γύρω από αυτά. Με την δύναμη των slashtags προσαρμόζεις τις αναζητήσεις σου ώστε να βρεις αυτό που θέλεις. Φυσικά και μπορείς να ψάξεις και χωρίς αυτά. Η blekko δουλεύει σαν μία κανονική μηχανή αναζήτησης από πίσω, με τον δικό της web crawler που επισκέπτεται κάθε σελίδα που του επιτρέπει πρόσβαση.
Πίσω όμως στα slashtags. Τι είναι; Σκέψου τα σαν tags/keywords που με το πως τα χρησιμοποιείς οριοθετείς τι είδους αποτελέσματα θέλεις να εμφανιστούν. Δεν σταματάει εκεί όμως το θέμα. Υπάρχουν built-in slashtags τα οποία εξυπηρετούν σε πιο προχωρημένες ρυθμίσεις. Όπως το /date που επιστρέφει αποτελέσματα βάσει της πιο πρόσφατης ημερομηνίας και μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και “live search” καθώς μπορείς να δεις αποτελέσματα που προστέθηκαν λίγα μόλις πριν λεπτά. Ή το /people που επιστρέφει αποτελέσματα σελίδων σχετιζόμενων με κάποιο πρόσωπο.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα API slashtags όπως το /amazon που σου επιτρέπει να ψάξεις μέσα στο amazon [ duh! ] ή το /bing που συγκρίνει τα αποτελέσματα της blekko με αυτά του bing, το /twitter για αποτελέσματα σε ζωντανό χρόνο από το twitter, αλλά και το /youtube για αναζήτηση videos μέσα από το youtube. [ Δεν αναφέρονται αλλά εννοούνται τα /video /images ]
Δεν θα πρέπει να παραλείψω να αναφέρω τα topic slashtags που έχουν προστεθεί από τους ανθρώπους της blekko, καθώς όμως και τα δικά μας slashtags!
Ίσως το πιο σημαντικό: Το έγραψα και στην αρχή, το user input παίζει κυρίαρχο ρόλο. Έτσι, μπορείς να δημιουργήσεις τα δικά σου slashtags [ public / private ] που μπορούν να είναι σχετικά με ό,τι τραβάει η όρεξη σου ή να συνεισφέρεις σε ήδη υπάρχοντα ώστε να βοηθήσεις έμμεσα όλους όσους ψάχνουν μέσω blekko.
Άλλα features
Πολύ χρήσιμοι οι σύνδεσμοι σε κάθε αποτέλεσμα. Πέραν του λογικού “tag” που μπορείς να προσθέσεις μία σελίδα σε κάποιο slashtag, θεωρώ πολύ σημαντικούς τους συνδέσμους “seo” και “spam”. Ο πρώτος μεν, όπως είναι λογικό σου δίνει μία ανάλυση για την σελίδα/αποτέλεσμα, ο δεύτερος δε, σου δίνει την δυνατότητα να μαρκάρεις το συγκεκριμένο site ως spam. Για σένα μόνο! Δεν θα εμφανίζεται ποτέ ξανά στα αποτελέσματα σου, σαν να μην υπάρχει. Υπάρχουν ακόμα περισσότεροι τέτοιοι σύνδεσμοι που μπορούν να ενεργοποιηθούν εφόσον είσαι εγγεγραμμένος χρήστης.
Πέραν των συνδέσμων, υπάρχουν και άλλα χρήσιμα features όπως το slashtag /rank που σου δείχνει πως ακριβώς κάνει …rank η blekko κάθε αποτέλεσμα για την συγκεκριμένη αναζήτηση.
Verdict
Μία ακόμα μηχανή αναζήτησης, που όμως δουλεύει διαφορετικά. Αν αυτό θα της επιτρέψει να “επιζήσει” και να βγει από την beta δεν το γνωρίζω, έλαβε αρκετό funding όμως για να προχωρήσει και να γίνει αξιόπιστη στο μέλλον. Κακά τα ψέμματα, ακόμα δεν λειτουργεί ούτε καν στο 90% με πολλά topics/queries να εμφανίζουν λάθος αποτελέσματα.
Σημαντικό ρόλο θα παίξει κατά πόσο θα επεκταθεί και εκτός της Αμερικάνικης αγοράς. Ναι μεν αυτή την στιγμή συμπεριλαμβάνει αποτελέσματα σε άλλες γλώσσες και έχει κάνει crawl ξένα sites – όπως και το netfreaks.gr – αλλά απέχει πολύ από το να έχει σωστά localized results, κάτι που αυτόματα σημαίνει ότι για την ώρα είναι χρήσιμη εντός της Αμερικής, και σε χρήστες που κυρίως τους ενδιαφέρουν global results. [ μτφ: για Ελλάδα ξεχάστε την ]
To Θετικό είναι ότι έχουν ακουστεί πολύ καλά λόγια, καθώς ακόμα και η Google την καλωσόρισε με αυτό το σχόλιο:
Having great competitors is a huge benefit to us and everyone in the search space – it makes us all work harder, and at the end of the day everyone benefits from that.
Κι ένα Video για όσους το προτιμούν
Σου άρεσε το θέμα; Πάρε το RSS feed για να διαβάζεις παρόμοια άρθρα!
Κανένα Σχόλιο
Η γνώμη σου