netfreaks.gr | internet crossroad

30 Dec 08

Το Web στα μέτρα μου με το Greasemonkey [ Top 10 inside ]


image Greasemonkey… το απόλυτο εργαλείο για να φέρουμε το Web στα μέτρα μας. Ένα καταπληκτικό extension του Firefox που επιτρέπει την χρήση user scripts τα οποία έχουν διαφορετικά “effects” το καθένα σε συγκεκριμένες [ ή και όλες ] σελίδες που επισκεπτόμαστε. Eίτε αφαίρεση ενοχλητικών κομματιών [ ads? some sidebar? ], είτε προσθήκη λειτουργιών για ένα βελτιωμένο User Experience!

Πραγματικά, ο όγκος των user scripts για το Greasemonkey είναι τεράστιος και ανάλογα τις ανάγκες του καθενός, οι προκλήσεις για installations είναι πολλές! Για όσους δεν έχουν ακόμα το μικρό μαϊμουδάκι στην status bar τους, η διαδικασία είναι απλή:
Εγκατάσταση του Greasemonkey απ’το Firefox Add-ons, restart του Firefox και το παιχνίδι με τις δοκιμές των scripts ξεκινάει!

Κορυφαίο repository είναι το userscripts.org που περιλαμβάνει εκατοντάδες scripts και την δυνατότητα εύκολης εγκατάστασης τους με ένα click. – το Install button πάνω δεξιά σε κάθε script. Φυσικά, αν βρεθείτε με κάποιον σύνδεσμο απευθείας σε user script, το Extension αναλαμβάνει την αναγνώριση και κάνει prompt για εγκατάσταση.  surprised

Παρακάτω θα παραθέσω ένα καθαρά υποκειμενικό τοπ τεν [ top-10 ντε! ] με επιλογές scripts που μου φάνηκαν πραγματικά χρήσιμα τους τελευταίους μήνες.


Folders for Gmail [ Folders4Gmail original ]

Το βάζω πρώτο αν και είναι το μόνο από τα 10 που δεν χρησιμοποιώ πλέον! Weird me, αλλά βαρέθηκα το webmail και έβαλα και το gmail μου στον Thunderbird. Το συγκεκριμένο πάντως θα χαροποιήσει όσους από εμάς σπάζονται με τα labels της Google και επιθυμούν την οργάνωση των e-mails τους σε δενδροειδή, folder-like μορφή με top & sublabels!

Η χρήση του είναι απλή, αν και προϋποθέτει λίγο πείραγμα στα label names… Περισσότερες λεπτομέρειες στο userscripts page!

Google Image Relinker

Συνεχίζω με Google [ θες “βελτίωση” ρε γίγαντα, τι να κάνουμε;  cheese ] και με ένα script που μας βγάζει από περιττό κόπο στον τομέα της αναζήτησης εικόνων μέσω Google: “Ξαναγράφει” τους συνδέσμους για τις εικόνες στα αποτελέσματα της αναζήτησης ώστε να οδηγούν απευθείας στην εικόνα και όχι στην σελίδα που βρέθηκε με το γνωστό top frame από πάνω. Get it!

Linkify Ting

Ακόμα πιο “μικρό”, το Linkify Ting [ thing maybe dude? ] μετατρέπει ότι URLs βρίσκει που δεν είναι “clickable” σε *πραγματικούς* συνδέσμους. Χρήσιμο σε fora, blogs ή οποιαδήποτε άλλη σελίδα που συχνά παραθέτει συνδέσμους αβέρτα, ξεχνώντας την προσθήκη του a href ώστε να είναι ενεργοί.

Twitter Search Box

Περνάμε στο αγαπημένο microblogging tool, το Twitter! Λείπει απ’ την sidebar ένα search box μήπως; Εδώ είναι το Twitter Search Box για να διορθώσει τα πράγματα! Διαθέτει επίσης και link για για το advanced search… [ που να τρέχω τώρα...  rolleyes ]

Nested Twitter Replies

Και… συνεχίζω με το twitter! Nested Twitter Replies, αρκετά επεξηγηματικό σαν όνομα… προσθέτει στο twitter nested grouping των replies ανά χρήση. Κάτι τέτοιο – λίγο πιο προηγμένο βέβαια – παρουσίασε πρόσφατα και το Tweetree, αλλά και τα δύο κάνουν την δουλειά τους.

Smart Google Subscriber

A! Εδώ κι αν υπάρχει χρησιμότητα. Απευθύνεται στους χρήστες του Google Reader και κάνει πιο εύκολη την ζωή μας όταν θέλουμε να προσθέσουμε το feed μιας σελίδας στον reader! Με την βοήθεια ενός μικρού feed icon στο πάνω/δεξιά κομμάτι κάθε σελίδας μας δίνει την δυνατότητα να κάνουμε subscribe απευθείας στον Google Reader [ χωρίς ενδιάμεσες σελίδες για του feedburner, του Firefox κ.τ.λ.!

Επιπλέον, το Smart Google Subscriber ενημερώνει χρησιμοποιώντας διαφορετικά χρώματα εάν έχουμε ήδη όλα τα - ή μερικά - feeds της συγκεκριμένης σελίδας.

Textarea Drag Resize

To Textarea Drag Resize επιτρέπει την εύκολη αλλαγή μεγέθους οποιουδήποτε textarea field για να γράφουμε πιο εύκολα... Όλα για την βολή μας.  cool smile

Download YouTube Videos as MP4

Αντίθετα με τα περισσότερα παρόμοια scripts, το Download Youtube Videos as MP4, δεν επικοινωνεί με κάποιο τρίτο site για την ανάκτηση του βίντεο απ’ το youtube αλλά το κάνει κατευθείαν! Προσθέτει ένα “download as mp4” link, στο info box του κάθε βίντεο [ πάνω δεξιά λέμεεεε ]

Google Reader – Colorful List View

Το προτελευταίο της λίστας, αυτό κι αν είναι υποκειμενική επιλογή καθώς πολλοί δεν τα πάνε *καλά* με τα χρώματα. Το συγκεκριμένο script προσθέτει απαλά χρώματα – διαφορετικά σε κάθε item – ως background για να ξεχωρίζετε τι διαβάζετε και η περιήγηση ανάμεσα σε πολλά feed items να είναι γρηγορότερη.

Google Reader Minimalistic

Πολύ Google έπεσε ε; Η τελευταία επιλογή, το Google Reader Minimalistic [ δεν είναι συμβατό με το προηγούμενο script ] αφαιρεί όσο περισσότερο *λευκό* γίνεται απ’ τον gReader για καλύτερο browsing από μικρής ανάλυσης οθόνες. Ιδανικό για την μόδα της εποχής, τα netbooks!

Ελπίζω να μην σας κούρασα και να βρείτε χρήσιμα ορισμένα απ’ τα παραπάνω scripts. Κι αν έχετε κάποιο που θέλετε να μοιραστείτε… ελεύθερα! Περιμένω ε;  raspberry

Σου άρεσε το θέμα; Πάρε το RSS feed για να διαβάζεις παρόμοια άρθρα!

Socialize


7 Σχόλια

 • lexx 30/12/2008 at 08:46

  Πολύ καλό post! thanks

 • netfreak 30/12/2008 at 10:20

  O Firefox μου έφαγε το comment…

  @Stazybο Hοrn: Περίεργο comment structure dude :p Κρατάω το 2ο που δίνεις για να το δοκιμάσω! Το Google Account Multi-login δεν μου δούλεψε. Με πέταγε σε google “error” pages :(

  @lexx :D

 • Stazybο Hοrn 30/12/2008 at 10:33

  από τη μια δεν περνούσαν 7 links μαζί, από την άλλη τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, από τη στιγμή που το κάθε script περιγράφεται αναλυτικά στην πηγή του. Πώς να σε πείσω ότι το Mark Until Current As Read στο google reader μ’ έχει σώσει, αν δεν το δοκιμάσεις ο ίδιος κι αν διαφέρουν οι ανάγκες μας, κι οι συνήθειές μας. Όταν έχω ένα κατεβατό posts σε feeds με πάνω από 500 νέα τη μέρα, απλώς τα γυρνάω σε list, τα σκανάρω με το μάτι, σταματώ όπου λέω να δώσω προσοχή, και με την ευκαιρία μαρκάρω ως διαβασμένα τα προηγηθέντα (πάντα διαβάζω από old σε new).

  Για να μη σου δουλεύει το multi-login, κάποιο conflict θα παίζει. Σε μένα είναι ΟΚ με 7 λογαριασμούς.

  υγ: copy paste έκανα τον κατάλογο από τη σελίδα μου με τα περί fx και tb, στο sidebar του blog μου. wink

 • netfreak 30/12/2008 at 10:41

  Heh, έχεις δίκιο… μάλλον πρέπει να αυξήσω το link limit @ commenting!

  Εγκαθιστώ το Mark Until Current As Read… δείχνει γαμάτο! :D

 • Stazybο Hοrn 30/12/2008 at 02:24

  YouTube Lyrics 3.01
  Google Reader – Mark Until Current As Read 1.2
  Radio David Byrne Now Playing
  Directory_Index_UI
  Google Account Multi-Login 0.0.4
  Tin Foil Hat
  Directory_Index_UI

  scripts/show/22569
  scripts/show/24955
  http://astithas.blogspot.com/2008/03/grease-monkey-business.html
  scripts/show/2598
  scripts/show/30491
  scripts/show/3548
  scripts/show/2598

 • mmjrules 31/12/2008 at 10:30

  Πολλά από τα userscripts που αναφέρεις, αλλά και άλλα έχουν γίνει πακέτο ανα site σε μορφή add-on για τον Firefox από την Gina Trapani, συντάκτρια στο Lifehacker.

  Μπορείτε να τα βρείτε εδώ:
  https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/user/60582

  Το Better Greader και Better Gmail2 περιλαμβάνουν όλα όσα αναφέρεις και μερικά ακόμα, όπως επίσης έξτρα skins και χρωματισμούς.

 • sotomi 31/12/2008 at 03:02

  πολύ βοηθητικά αυτά που αναφέρεις.
  άλλα δυο που χρησιμοποιώ:
  twitter auto refresh
  autopagerize

Η γνώμη σου

Ενημέρωση για νέα σχόλια


Copyright © 2006-2024 netfreaks.gr • All Rights Reserved • Powered by Wordpress • Design by Gerasimos Tsiamalos • seamless Hosting by Cityhost