netfreaks.gr | internet crossroad

27 Oct 10

Narvoo - Social networking με ταινίες


image
Θα μου πεις, ακόμα ένα social networking site? Θα σου απαντήσω ναι, γιατί όχι; Ειδικά όταν από πίσω κρύβονται Έλληνες. Και για να είμαστε πιο ακριβείς, ή ίδια ομάδα από την Κύπρο που είχε δημιουργήσει τον …πρόγονο.

Και ο πρόγονος δεν είναι άλλος από το “Ajaxilicious” για το οποίο είχα γράψει σε ένα από τα πρώτα μου άρθρα εδώ, πριν από περίπου 4 χρόνια!

Και κατά τύχη, είδα τώρα το redirect που γίνεται πλέον στο Narvoo, προκαλώντας μου άμεσο ενδιαφέρον για το τι είχαν καταφέρει στην εξέλιξη του τα παιδιά.

Το project [ global ] είναι πολύ φρέσκο, μόλις 2 εβδομάδων σε μία κάποια είδους public beta version και ήδη αριθμεί σχεδόν 3000 χρήστες και ~14000 ταινίες στην βάση δεδομένων του την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Not bad huh?


Exploring

Ξεκινώντας απ’ την αρχική σελίδα, ομολογώ ότι μου αρέσει πολύ το design. Φρέσκο και με ωραίο typography. Θέτει τις βάσεις για ένα καλό user experience.

Η εγγραφή είναι ανοιχτή προς όλους και μπορεί να γίνει είτε …παραδοσιακά [ και γρήγορα, δεν ζητάει πολλά στοιχεία ] ή μέσω του twitter/facebook λογαριασμού σου. Downside, ότι – για την ώρα; – δεν σου επιτρέπει να επεξεργαστείς το προφίλ σου εφόσον είσαι μέλος μέσα από αυτές τις υπηρεσίες. Οπότε δεν μπορώ να μάθω τι ακριβώς έχεις την δυνατότητα να επεξεργαστείς εκεί! Δεν λείπει φυσικά και η δυνατότητα του προσωπικού, μοναδικού URL ώστε να δίνεις σε φίλους για να δουν το public profile σου. Λίγο δύσκολο να βρεις τη ρύθμιση με την μία, αλλά υπάρχει!

Και αφού γίνεις μέλος, ώρα για σύνδεση με άλλους χρήστες. Τι social networking site θα ήταν αν δεν μπορούσες; Τα παιδιά επέλεξαν το “twitter system” με following/followers ώστε να χτίσεις “σχέσεις”.

Το πιο σημαντικό: οι ταινίες. Απ’ ότι κατάλαβα υπάρχει μια συσχέτιση με την βάση δεδομένων του IMDB. Δεν το έψαξα παραπάνω ομολογώ αν και είδα ότι εφόσον δεν βρεις κάποια ταινία μέσω αναζήτησης, μπορείς να “ψάξεις βαθύτερα” κάτι που ίσως ενεργοποιεί κάποιο fetcher για το συγκεκριμένο query και η ταινία εμφανίζεται.

Μέσα απ’ το Explore μπορείς να περιηγηθείς σε διάφορες κύριες κατηγορίες ταινιών όπως π.χ. top movies, top comedies, ή ακόμα και επιλογές από featured ή infuential χρήστες.

Κάθε ταινία, έχει την δική της σελίδα με σχεδόν ό,τι θα ήθελες να ξέρεις. Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες όπως το poster, ένα overview, ratings άλλων χρηστών καθώς και το imdb rating, το trailer, καθώς και πολλά έξτρα όπως δυνατότητα σχολιασμού, λίστα του cast, sharing, τους χρήστες έχουν αλληλεπιδράσει με την ταινία, ακόμα και το twitter buzz για αυτήν. Θα μπορούσα να συνεχίσω με όλα τα features, αλλά δεν βγαίνει η παράγραφος!

Όμως, κάπως πρέπει να προσθέσεις κι εσύ την ταινία κάπου, right? Γι’ αυτό υπάρχουν οι λίστες. Έχεις την δυνατότητα να δημιουργήσεις public ή private λίστες με τις αγαπημένες σου ταινίες [ ή και όχι; μπορείς να έχεις άνετα μία hate list ] καθώς και να προσκαλέσεις άτομα ώστε να εμπλουτίσετε μαζί μια λίστα [ collaboration ]. Ένα ωραίο παράδειγμα είναι η λίστα ονόματι “Chuck Norris Overload” – αν δεν την ανέφερα ίσως ο Chuck Norris μου έριχνε το blog.

Αυτό που θα ήθελα – εκτός αν είμαι τυφλός και δεν το βλέπω – θα ήταν ένα γενικό “like” function για κάθε ταινία πέραν της δυνατότητας προσθήκης της σε λίστες.

Πέραν των γενικών λειτουργιών που αναφέρω παραπάνω, υπάρχουν και άλλα features που είναι άξια αναφοράς. Ένα απ’ αυτά είναι το recommendation block που βλέπεις εφόσον έχεις συνδεθεί και φαντάζομαι ότι δουλεύει με κάποιον αλγόριθμο σύστασης βάσει “είδους” της ταινίας. Δεν έχω ακόμα αρκετά δεδομένα στον λογαριασμό μου για να το ελέγξω. Ε, και τα “alerts” άξια αναφοράς είναι, ειδοποιήσεις δηλαδή, για το πότε μια ταινία θα βγει στις αίθουσες [ sorry, US release based ] σε DVD ή R5 DVD, έστω απλά για να έχεις μία ιδέα του τι και πότε.

Σίγουρα υπάρχουν και άλλα features που ίσως δεν πήρε το μάτι μου, αν βρεις κάτι ενδιαφέρον, πες το και σε εμάς!

Εν κατακλείδι

Ομολογουμένως έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στο Narvoo και υπάρχουν οι προοπτικές να πετύχει. Δεν λείπουν όμως τα σημεία στα οποία μπορεί να υπάρξει βελτίωση. Είτε είναι μικρά, ασήμαντα bugs, είτε βελτίωση της λειτουργικότητας και του interface [ π.χ. άλλο το dashboard, άλλη η “αρχική” ενώ είσαι συνδεδεμένος κ.α. ] που ίσως αποτρέψουν κάποιους χρήστες να καταλάβουν απ’ την αρχή τι γίνεται ώστε να “δεθούν” και να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την υπηρεσία.

Το business model υπάρχει απ’ ότι είδα και ήδη “τρέχουν” τρόποι αποκόμισης εσόδων για την συντήρηση του project, το θέμα είναι η αποδοχή από το ευρύτερο κοινό και κατά πόσο κάποιοι θα το προτιμήσουν για τα features του, αντί του IMDB που μπορεί να μην είναι τόσο “social”, αλλά παραμένει η μεγαλύτερη βάση δεδομένων για ταινίες.

Feel free to follow me at narvoo!

 

Σου άρεσε το θέμα; Πάρε το RSS feed για να διαβάζεις παρόμοια άρθρα!

Socialize


1 Σχόλιο

Η γνώμη σου

Ενημέρωση για νέα σχόλια


Copyright © 2006-2024 netfreaks.gr • All Rights Reserved • Powered by Wordpress • Design by Gerasimos Tsiamalos • seamless Hosting by Cityhost