netfreaks.gr | internet crossroad

28 Dec 10

Net neutrality 101


image
Η μάχη για την διατήρηση της ουδετερότητας του δικτύου [ σε ελεύθερη μετάφραση ], έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό. Όχι εδώ, προς Αμερική μεριά. Θα μου πεις κι εμένα τι με νοιάζει το αποτέλεσμα μιας μάχης εκεί αφού το internet είναι κάτι παγκόσμιο, αλλά σε νοιάζει. Γιατί οποιαδήποτε απόφαση θα δημιουργήσει ένα ντόμινο παντού.

Το θέμα είναι να ξέρεις τι “πολεμάς” κι έστω αν ξέρεις, να μπορείς να το διαδώσεις με απλό τρόπο, παντού. Κι εδώ βοηθάει πολύ το The Open Internet – που προσπαθεί με την βοήθεια απλών animations να εξηγήσει στον πιο άσχετο άνθρωπο τι σημαίνει net neutrality και πως τον επηρεάζει.

Η “ουδετερότητα του δικτύου” είναι ο όρος που περιγράφει [ αν μπορώ να το θέσω έτσι ] την αρχή της απρόσκοπτης πρόσβασης των χρηστών στο διαδίκτυο, χωρίς κανένα περιορισμό από πλευράς του παροχέα της υπηρεσίας [ ISP ].

Αν χαθεί το παραπάνω, θα μπορεί ο κάθε ISP να χρεώνει διαφορετικές τιμές για πρόσβαση σε διαφορετικές υπηρεσίες. Φαντάσου δηλαδή να σου αφαιρέσουν την δυνατότητα να “βλέπεις” το youtube και να σου προσφέρουν πρόσβαση με μόλις +5€ / μήνα!

Δηλαδή, internet δύο [ ή και περισσότερων ] ταχυτήτων όπου η πρόσβαση σε ελεύθερες υπηρεσίες, ιστοσελίδες και πρωτόκολλα δεν θα υπάρχει. Και όλα αυτά, φυσικά για το κέρδος. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα υπηρεσιών που θα συνέφερε κάθε ISP να τα “κόψει” και να τα χρεώνει έξτρα, όπως P2P ανταλλαγή αρχείων, video sites, online gaming κ.α.

Και στην Ελλάδα κατά το παρελθόν είχαμε βιώσει πρακτικές που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν παραβιάσεις της αρχής “network neutrality”, με τον ΟΤΕ να εμποδίζει το VoIP αλλά και την HOL να υλοποιεί traffic shaping τεχνικές σε P2P πρωτόκολλα, χωρίς όμως να χρεώνουν έξτρα αν ήθελες ντε και καλά να το χρησιμοποιήσεις. Τα παραπάνω τα χρησιμοποιώ σαν παραπλήσια παραδείγματα τέτοιων καταστάσεων, καθώς έγιναν για άλλους λόγους [ ανταγωνισμού και εξοικονόμησης bandwidth ] αλλά μπορείς να πάρεις μια ιδέα.

Στην Ελλάδα, υπεύθυνη για τέτοια θέματα είναι η ΕΕΤΤ, όπως στην Αμερική η FCC, χωρίς να ξεχνώ ότι υπάρχει επιτροπή και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα μπορούσε με μία απόφαση να καταρρίψει τα πάντα για εμάς.

Ο δικός σου ρόλος; Να ενημερώνεσαι ώστε εφόσον χρειαστεί να μπορείς να σταματήσεις τους ISPs από το να αλλάξουν τον τρόπο που “δουλεύει” το internet.

Και για αυτούς που θέλουν περισσότερο info πάνω στο θέμα, υπάρχει το post του Engadget με videos αποκλειστικά περί net neutrality.

Σου άρεσε το θέμα; Πάρε το RSS feed για να διαβάζεις παρόμοια άρθρα!

Socialize


1 Σχόλιο

  • Panagiotis Atmatzidis 31/12/2010 at 01:46

    Δυστυχώς, μετά την τελευταία τροπολογία, και το «ελεύθερο» που έδωσε η FCC στις εταιρίες παροχής υπηρεσιών ISP, που στις ΗΠΑ (μια χώρα 500.000 εκ ανθρώπων) είναι μόλις… 3!!! Φυσικά αυτές κόβουν και ράβου με «αρχηγό» την Verizon.

    Έχει ένα εξαιρετικό άρθρο το economist αυτού του μήνα σχετικά με την απόφαση της FCC και τις αλλαγές στον τομέα.

    Πάντως, το net neutrality έχει αποκτήσει έναν πανίσχυρο εχθρό: Την βιομηχανία του Hollywood. Από την στιγμή που βρήκαν τρόπους (ψάχνουν να βρουν) να πωλούν το content τους online το διαδίκτυο κινδυνεύει να γίνει payware εξ ολοκλήρου.

Η γνώμη σου

Ενημέρωση για νέα σχόλια


Copyright © 2006-2024 netfreaks.gr • All Rights Reserved • Powered by Wordpress • Design by Gerasimos Tsiamalos • seamless Hosting by Cityhost