26 May 08
OpenDNS: Αξιόπιστη υπηρεσία DNS
Μπορώ να πω ότι ήθελα εδώ και καιρό να κάνω μία μικρή παρουσίαση του OpenDNS αλλά είτε θέματα επικαιρότητας, είτε θέματα αμνησίας [ προσωρινής ] με απέτρεπαν!
Πριν πω περισσότερα για το OpenDNS νομίζω αξίζει να αναφέρω δύο λόγια για το τι εστί Domain Name System [ DNS ]. Μπορεί πολλοί να το ξέρετε, το πως λειτουργεί και σε τι χρησιμεύει αλλά θα “χαραμίσω” μερικά bytes για να κάνω μία επεξήγηση όσο πιο απλά γίνεται. DNS λοιπόν είναι ένας “μεταφραστής” των διευθύνσεων IP σε ονόματα χώρου [ domains ] ή ακόμα και γενικότερα σε hostnames. Όπως καταλαβαίνεται είναι θεμέλιος λίθος αυτού που σήμερα ονομάζουμε World Wide Web καθώς επιτρέπει την συσχέτιση αριθμών που θα ήταν δύσκολο να απομνημονευτούν σε λέξεις, συνθέσεις λέξεων και γενικότερα σε ονόματα χώρου! Εξυπηρετητές αυτής της υπηρεσίας/πρωτοκόλου ονομάζονται οι Nameservers. Αυτοί αναλαμβάνουν την διαδικασία “μετάφρασης”, είτε πρόκειται για κάποιο μηχάνημα που φιλοξενεί μερικά sites, είτε για ολόκληρους ISPs που αναλαμβάνουν να “σερβίρουν” στους πελάτες τους το “μεταφρασμένο” σε ονόματα διαδίκτυο.
Θα “πιαστώ” απ’τις τελευταίες μου λέξεις για να τονίσω το πόσο χρήσιμη υπηρεσία είναι το OpenDNS. Στην Ελλάδα, οι ISPs έχουν στις περισσότερες των περιπτώσεων άθλιους nameservers που είτε είναι out-dated [ κρατούν δηλαδή αρχείο “μεταφράσεων” που στην ουσία έχει αλλάξει ], είτε αργούν να αφωμιόσουν τις αλλαγές που πραγματοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο με αποτέλεσμα η πλοήγηση στο διαδίκτυο να είναι θέμα τύχης. – για το αν θα βλέπουμε αυτό που πραγματικά υπάρχει πίσω από ένα domain!
Κι εδώ έρχεται το OpenDNS που προσφέρει την “εναλλακτική” διαθέτοντας δύο nameservers που θα αντικαταστήσουν αυτούς που μας παρέχει ο ISP μας. Αποτέλεσμα; Καλύτερη και ασφαλέστερη πλοήγηση χάριν στο δίκτυο του OpenDNS [ super cache! ], άμεση ενημέρωση για τυχόν αλλαγές [ π.χ. μεταφορά ενός site σε νέο server ] αλλά και πολλά πρόσθετα καλούδια μέσα απ’το dashboard για τους εγεγραμένους χρήστες! Ναι, όλα αυτά είναι δωρεάν – όπως και η εγγραφή – και περαν απ’την απλή χρήση των nameservers μπορείτε όχι μόνο να παρακολουθείτε τα στατιστικά σας αλλά και να “φιλτράρετε” σελίδες βάσει περιεχομένου.
Η διαδικασία “εγκατάστασης” [ σε εισαγωγικά γιατί δεν είναι ακριβώς εγκατάσταση ] των OpenDNS nameservers στον υπολογιστή μας ή ακόμα και σε όλοκληρο το τοπικό μας δίκτυο είναι υπόθεση 2 λεπτών και δεν απαιτεί καμία άλλη ενέργεια. Για χρήση όμως των πρόσθετων υπηρεσιών μέσω λογαριασμού με ύπαρξη δυναμικής IP θα πρέπει να γίνει εγκατάσταση μίας μικρής εφαρμογής που θα ενημερώνει το OpenDNS για αλλαγές στην IP σας ώστε να συσχετίζει την νέα με το δίκτυο σας και να προσφέρει αξιόπιστα στατιστικά & άλλες υπηρεσίες!
Give it a try
Σου άρεσε το θέμα; Πάρε το RSS feed για να διαβάζεις παρόμοια άρθρα!
5 Σχόλια
Η γνώμη σου
apo taxytita exeis kanena prob?
εγώ πάλι δεν κατάλαβα τι κάνει το OpenDNS :S
μπορείς να το εξηγήσεις plz?
re si to ksanaeksigeis?…den katalava kai pali
@jimbo: Δεν μπορώ να πω ότι παρατήρω προβλήματα ταχύτητας. Τα ping replies των OpenDNS nameservers είναι σχετικά καλά [ 100-150ms ] αλλά και μεγαλύτερα να ήταν δύσκολα θα “έκοβαν” κάποια απ’την ταχύτητα σου. Φυσικά αυτή η ρύθμιση επηρεάζει κυρίως το HTTP protocol [ browsing ] και όχι άλλα…
Σύντομα θα υπάρξει εκτενέστερο δίκτυο στην Ευρώπη όποτε δεν θα υπάρχει ούτε αυτή η “καθυστέρηση” των miliseconds.
@unseen: Θα προσπαθήσω!Λοιπόν, ο ISP σου, π.χ. Forthnet ή OTEnet διαθέτει δύο nameservers για τους χρήστες των υπηρεσιών τους [ συγκεκριμένους συνήθως ανά γεωγραφική περιοχή ] που αναλαμβάνουν να μεταφράσουν την IP σε hostname. π.χ.
76.74.254.125 = unseen.wordpress.com [ που στην ουσία είναι η IP του wordpress.com αλλά ανταποκρίνεται και στο subdomain του blog σου ]
Αυτοί οι nameservers συνήθως ανακτούνται αυτόματα απ’τα modem/routers μας όταν υπάρχει σύνδεση. Αλλά μπορούν να αλλάξουν, είτε στο τοπικό μας μηχάνημα μέσω των TCP/IP settings, είτε απευθείας στο modem!
Τώρα, το OpenDNS παρέχει και αυτό nameservers που όμως είναι πολύ “καλύτεροι” σε σχέση με αυτών των Ελληνικών ISPs! Τι εννοώ με το καλύτεροι; Aς αναφέρθω στην Forthnet που έχω και εμπειρία: υπάρχει μεγάλη αργοπορία για να συγχρονιστεί ο nameserver της Forthnet με τις διάφορες αλλαγές που γίνονται ανά τον κόσμο σε οποιονδήποτε διακομιστή με αποτέλεσμα είτε να υπάρχει καθυστέρηση εμφάνισης αλλαγών [ συνήθης ανανέωση/ενημέρωση εγγραφών ανά 7 ώρες! ], είτε εμφάνιση λανθασμένων ιστοτόπων. Επίσης οι ISPs συνήθως “ξεχνάνε” να διαγράψουνε εγγραφές [ records ] που “ανήκαν” στο δίκτυο τους [ π.χ. φιλοξενία ενός site ] ακόμα κι όταν αυτό έχει μεταφερθεί με αποτέλεσμα οι χρήστες του ISP να βλέπουν μόνο το παλιό site, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος να βλέπει το νέο/σωστό!
Ελπίζω να σε βοήθησα και όχι να σε μπέρδεψα. Μίλησα κυρίως για την λογική των DNS servers και την θέση του OpenDNS αλλά δεν αναφέρθηκα στα επιπλέον καλούδια του OpenDNS – εφόσον γίνει εγγραφή & συσχέτιση μιας IP/σύνδεσης με τον λογαριασμό μας.
Το OpenDns το χρησιμοποιώ χρόνια τώρα και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Super!