30 Oct 08
Σκέψεις και νέα γύρω απ’ το OpenID
Το OpenID “γιγαντώνεται” μπορεί να πει άνετα κάποιος μετά την ανακοίνωση της Google ότι πλέον θα εξυπηρετεί και αυτή ως OpenID Provider. Δεν είναι μόνο αυτή όμως. Είναι και η Microsoft που θα παρέχει OpenID μέσω του Windows Live, ενώ είναι ήδη στο “παιχνίδι” εταιρίες & υπηρεσίες όπως Yahoo, AOL, WordPress, Blogger Inc και τέλος, ετοιμάζονται και τα δύο μεγαλύτερα social networking platforms να “χορέψουν”. [ Facebook* & MySpace ]
Ναι, το OpenID δείχνει να είναι το μέλλον όσον αφορά το user authentication στο World Wide Web, αλλά οι κινήσεις που γίνονται μπορώ να πω ότι με ανησυχούν. Το OpenID φυσικά και θα δουλεύει σωστά όταν υπάρχει καθολική [ ή έστω μεγάλη ] υποστήριξη του ώστε να έχει αξία το ένα account για πολλές υπηρεσίες…
Όμως οι “γίγαντες” [ όχι φασολάκια ] που αναφέρω στην αρχή διαφέρουν λίγο ως προς την υποστήριξη του OpenID! Ναι μεν γίνονται πλέον providers οπότε με τον λογαριασμό σας εκεί θα μπορείτε να μπείτε στις υποστηριζόμενες απ’ την πλατφόρμα υπηρεσίες, αλλά αρνούνται να γίνουν “relayers” της πλατφόρμας. Κάτι που σημαίνει ότι αν έχεις OpenID μέσω του Yahoo ή ξεχωριστού provider σαν το myOpenID [ like me ] δεν μπορείς να έχεις πρόσβαση! Μόνο το αντίθετο, δηλαδή χρήση του google account ως OpenID σε άλλες υπηρεσίες τρίτων.
Όπως αναφέρει και το TechCrunch, και μόνο η υιοθέτηση από Google [ & MS λέω εγώ ] είναι θετική για το “κίνημα” - -, αλλά με προβληματίζει το γεγονός ότι κάθε *μεγάλη* εταιρία στον χώρο θα μπορεί [ ή κάνει ] το ίδιο με αποτέλεσμα να χάνεται ουσιαστικά η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής OpenID provider! Θα πρέπει να πάω με τους “μεγάλους” αν θέλω 1 account για όλα στο μέλλον… Θα δείξει πως θα εξελιχθεί το πράγμα, το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουμε αρκετά επεισόδια να δούμε!
*: Είναι καθαρά στο επίπεδο φημών το συγκεκριμένο για το Facebook, αλλά έχει λογική υπόσταση καθότι το Facebook Connect δεν φαίνεται να “περπατάει”…
Σου άρεσε το θέμα; Πάρε το RSS feed για να διαβάζεις παρόμοια άρθρα!
2 Σχόλια
Η γνώμη σου
Ίσως να παραβλέπεις λίγο τα οφέλη για τους “μικρούς”, αν και ο συλλογισμός σου απηχεί ταυτόσημες θέσεις μ’ αυτές που εκφράστηκαν στο άρθρο του TechCrunch. Προσωπικά, μόλις πριν από λίγο ολοκλήρωσα την προσθήκη ενός OpenID widget σε self hosted WP blog. Πιστεύω πως παρέχοντας (μέσω του OpenID) τη δυνατότητα σε όσους θέλουν να πιστοποιήσουν την ταυτότητά τους κατά το σχολιασμό αποφεύγουμε τον κίνδυνο πλαστοπροσωπίας μεταξύ των χρηστών, αλλά παράλληλα προσελκύουμε και νέους χρήστες, παρέχοντας υπηρεσίες άμεσης εγγραφής, χωρίς τη γνωστή διαδικασία υποβολής ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.
Όχι, δεν κάνω στην άκρη τους “μικρούς”… Φυσικά και κερδίζουν πολλά απ’ αυτές τις κινήσεις και την υιοθέτηση από μεγάλες εταιρίες. Αλλά το κοιτάω σαν χρήστης, απ’ αυτή την οπτική γωνία δεν με “συμφέρει”. Και δεν μιλάω για τώρα που η χρήση του OpenID είναι περιστασιακή αλλά όταν θα θέλω να το αξιοποιήσω παντού…