netfreaks.gr | internet crossroad

12 Jan 12

Φέρε το web στο desktop σου με το Pokki


Pokki UI
Υπήρξαν αρκετές προσπάθειες στο παρελθόν που θα σου επέτρεπαν να έχεις πρόσβαση σε αγαπημένα web sites, web apps ή οτιδήποτε άλλο είναι προσβάσιμο μέσω του browser χωρίς να χρειαστεί όμως να τον χρησιμοποιείς, αλλά να τα έχεις στο desktop σου. Δεν θυμάμαι κάποια από αυτές να έχει επιτυχία, ούτε καν το Mozilla Prism.

Το Pokki δεν έχει καμία σχέση με το Prism και μετά από μερικές μέρες συμβίωσης μαζί του είμαι πεπεισμένος ότι κάνει αυτό που υπόσχεται και μάλιστα με πολύ όμορφο & εύκολο τρόπο, κάτι πολύ σημαντικό. It freakin’ works!

Το Pokki είναι μια πλατφόρμα [ aka application framework? ] η οποία αφού εγκατασταθεί [ στο Windows PC σου για την ώρα, έρχεται υποστήριξη για Mac+Linux ] σου επιτρέπει να εγκαταστήσεις [ μην νομίζεις ότι θα σου φάνε χρόνο τόσες εγκαταστάσεις... ] κάποια από τις διαθέσιμες εφαρμογές με ένα κλικ. Οι εφαρμογές αυτές δεν είναι απλά μία “μεταφορά” του web interface ενός site, i.e. gmail σε ένα desktop application window, αλλά κάτι εντελώς διαφορετικό με την βοήθεια του Chromium, άρα WebKit rendering + V8 Javascript power με τον κώδικα της κάθε εφαρμογής να είναι HTML5/CSS3/Javascript ανοίγοντας την πόρτα σε τόσους πολλούς developers που έχουν αυτό το skillset, είτε να κάνουν port κάποιο web app, είτε να δημιουργήσουν ένα web app που θα είναι διαθέσιμο σε κάθε χρήστη μέσα από το desktop του.

Και τι μπορώ να κάνω μ’ αυτό το μαραφέτι;

Σαν τελικός χρήστης μπορείς να κάνεις την ζωή σου αρκετά ευκολότερη και να προσθέσεις λίγη ομορφιά χρησιμοποιώντας εφαρμογές μέσω του Pokki που δεν θυμίζουν τίποτα στις – κακά τα ψέμματα – κακάσχημες εφαρμογές που έχεις συνηθίσει στα Windows.

Gmail on PokkiΤο Pokki έκανε launch αρχικά με λίγες διαθέσιμες εφαρμογές, δημιουργημένες από τους ίδιους. Ξεχώριζαν το port του Gmail αλλά και του Facebook και κάποιες άλλες που είμαι σίγουρος ότι λίγο θα σε ενδιαφέρουν. Αυτή την στιγμή όμως έχει φθάσει έναν ικανοποιητικό αριθμό εφαρμογών [ και μερικά παιχνίδια - δεν δοκίμασα κάποιο ] και σίγουρα αυτές θα αυξάνονται λόγω τις ευκολίας – που ανέφερα παραπάνω – που μπορεί ένας developer να εκμεταλευτεί το SDK για να δημιουργήσει κάτι όμορφο και λειτουργικό.

Η πρώτη εφαρμογή που δοκίμασα ήταν αυτή του Gmail κι όπως βλέπεις κι απ’ το screenshot είναι μία πολύ όμορφη υλοποίηση και δουλέυει άψογα [ αν εξαιρέσεις τα instant notifications που μου κάνουν λίγα "νερά" ], προσφέροντας ότι θα ήθελε κάποιος για άμεση ανάγνωση & αποστολή email.

Έχω δοκιμάσει αρκετές ακόμα, μερικές με πολύ σωστή υλοποίηση, άλλες τις αφαίρεσα [ πάλι με ένα κλικ ] για διάφορους λόγους. Πέραν αυτής του Gmail, ξεχωρίζω το app για το Grooveshark [ super fast ], το mixtape [ aka from 8tracks ] αλλά και τις 2 εφαρμογές για το instagram, κυρίως το instagrille το οποίο βρίσκω άξιο να υπάρχει στο PC οποιουδήποτε instagram user που σέβεται τον εαυτό του.

Any more thoughs?

Είπαμε, “it works”, αλλά σίγουρα χρήζει βελτίωσης σε διάφορους τομείς. Και αρχίζω με το browsing των διαθέσιμων apps. Ειδικά πλέον που αυξάνονται σε αριθμό [ μέτρησα 81 ] θα πρέπει να προστεθεί η δυνατότητα φιλτραρίσματος ανά κατηγορία αλλά και να μπορεί ο χρήστης να δει ένα description και γιατί όχι, ένα rating system όπως κάθε σόβαρο App “store” έχει.

Ένα άλλο αρνητικό είναι ο χώρος που πιάνουν τα icons των εφαρμογών στην πολύτιμη taskbar μου. Θα ήταν βολικό να μπορώ να κάνω “hide” κάποιες εξ αυτών εφόσον δεν τις χρησιμοποιώ συχνά. Ίσως είναι καθαρά προσωπική απαίτηση αυτό γιατί έχω και το κόλημα να υπάρχουν όσο λιγότερα – μόνιμα – εικονίδια γίνεται σ’ αυτό τον χώρο. Βέβαια, το γεγονός ότι είναι σε beta αλλά και ουσιαστικά στην έκδοση 0.245 με κάνει να ελπίζω. Πιστεύω ότι το Pokki μπορεί να έχει ένα σπουδαίο μέλλον και το θεωρώ αρκετά ανώτερο από το “Chrome Web store” [ αν μπορεί να γίνει σύγκριση ] το οποίο λειτουργεί μέσα απ’ τον κανονικό browser.

Το κλειδί είναι κατά πόσο θα το “αγκαλιάσουν” οι developers ανά τον κόσμο. Αλλά εκεί υπάρχουν πολλές παράμετροι που παίζουν ρόλο. Ένας από αυτός είναι τα λεφτά. Θα υπάρχουν paid apps; διαφημίσεις; [ μόνο στο Grooveshark app είδα διαφημίσεις ] τι ακριβώς; Σ’ αφήνω με 2 ακόμα screenshots για να σε πείσω, αν και δεν παίρνω προμήθειες για την τόση καλή διαφήμιση:

More photos


Σου άρεσε το θέμα; Πάρε το RSS feed για να διαβάζεις παρόμοια άρθρα!

Socialize


3 Σχόλια

  • zetas125 23/01/2012 at 01:20

    Εξαιρετικό και πολύ όμορφο! Κακά τα ψέμματα εκτός από την χρηστικότητα, ένα πρόγραμμα πρέπει να σε τραβάει και οπτικά. Ειδικά εν έτη 2012.

    Για μένα το μεγαλύτερο αρνητικό που έχει είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει περιγραφή για τις εφαρμογές. Οπότε δεν ξέρεις τι είναι η κάθε μια.

  • webmate 27/03/2012 at 23:30

    συμφωνό με τον ζέτα αν και είναι όμορφο σχετικά

Η γνώμη σου

Ενημέρωση για νέα σχόλια


Copyright © 2006-2024 netfreaks.gr • All Rights Reserved • Powered by Wordpress • Design by Gerasimos Tsiamalos • seamless Hosting by Cityhost