netfreaks.gr | internet crossroad

16 Jun 11

Ασφαλής πλοήγηση με Firefox


Είναι το web ασφαλές; Φυσικά και όχι, υπάρχουν πολλών ειδών κίνδυνοι τους οποίους πρέπει να ξέρεις πως να αποφύγεις. Ευτυχώς όμως που για κάποιους απ’ αυτούς δεν χρειάζεται να ανησυχείς και τόσο, φρόντισαν άλλοι για σένα.

Κάτι που θα έπρεπε να κάνεις ήδη, αλλά φαντάζομαι ότι αμελείς, είναι να φροντίζεις ώστε τα στοιχεία που ανταλλάσσεις με διάφορες υπηρεσίες, sites ή οτιδήποτε online περνάνε μέσω μίας ασφαλούς, κρυπτογραφημένης σύνδεσης. Ειδικά εάν έχεις συνδεθεί στο 1ο “ξεκλείδωτο” hotspot που βρήκες μπροστά σου. Μην ξεχνάς ότι τον τελευταίο καιρό, το να υποκλέψει κάποιος τέτοια στοιχεία έγινε αρκετά πιο εύκολο με την διάθεση προγραμμάτων, ακόμα και Android εφαρμογής ακριβώς για αυτό τον σκοπό.

Enter HTTPS

Ένας τρόπος για να διασφαλίσεις ότι τα στοιχεία σου δεν θα υποκλαπούν από κάποιον τρίτο – ειδικά σε public δίκτυα – είναι η χρήση HTTPS κατά την πλοήγηση σου σε sites όπου στέλνεις ή λαμβάνεις ευαίσθητα δεδομένα. Δυστυχώς όμως αυτό, δεν εξαρτάται μόνο από εσένα, καθώς θα πρέπει και το site να το υποστηρίζει έχοντας εγκατεστημένο ένα SSL Certificate. [ και φυσικά να φροντίζει ώστε το περιεχόμενο να είναι συμβατό ώστε να μην υπάρχει "leak" ]

Στον χώρο του χρήματος και γενικότερα των οικονομικών συναλλαγών, το HTTPS έχει υιοθετηθεί εδώ και πολλά χρόνια και όταν προχωρήσεις σε σελίδα όπου “παίζουν” ευαίσθητα δεδομένα το switch απ’ το http γίνεται αυτόματα με στόχο την άμεση προστασία σου. Παράλληλα, όλοι οι σύγχρονοι browsers έχουν αναπτυχθεί με γνώμονα την δική σου προστασία σε τέτοια θέματα και παρέχουν απαραίτητες πληροφορίες όταν βρίσκεσαι σε ασφαλές περιβάλλον όπως για παράδειγμα τον τύπο/επίπεδο κρυπτογράφησης, τον φορέα πιστοποίησης κ.α.

Όμως, το πρόβλημα υπάρχει στην πλειοψηφία των υπόλοιπων sites που επισκέπτεσαι. Αν και έχουν γίνει βήματα προς την σωστή κατεύθυνση με το Facebook και το Twitter ως πρόσφατα παραδείγματα αφού δίνουν πλέον την δυνατότητα να είσαι συνδεδεμένος μόνιμα μέσω HTTPS, υπάρχουν πολλά sites που ενώ έχουν εγκατεστημένα πιστοποιητικά ασφαλείας, δεν κάνουν βέλτιστη χρήση αυτών.

Solution: HTTPS Everywhere + HTTPS Finder

Κι εδώ ερχόμαστε στο ζουμί του άρθρου, γιατί στον Firefox υπάρχει λύση και βρίσκεται σε 2 πολύ έξυπνα plug-ins. Το πιο σημαντικό εξ αυτών είναι το HTTPS Everywhere που έχει μια πολύ απλή χρήση καθώς ανακατευθύνει τις σελίδες που ζητάς προς την “ασφαλή” έκδοση τους. Υποστηρίζει από μόνο του αρκετά sites, τα δημοφιλέστερα παγκοσμίως [ π.χ. WordPress.com ] αλλά σου επιτρέπει να φτιάξεις δικά σου rules ώστε να επεκτείνεις αυτή την υποστήριξη.

Το θέμα είναι ότι τα rules αυτά δεν είναι τόσο εύκολο να δημιουργηθούν. Θέλει… μεράκι. Κι εδώ μπαίνει στο παιχνίδι και δρα συμπληρωματικά το HTTPS Finder που ψάχνει και σε ειδοποιεί εάν μια σελίδα υποστηρίζει σύνδεση μέσω HTTPS, επιτρέποντας σου μάλιστα να δημιουργήσεις rule για αυτήν την σελίδα με ένα κλικ για χρήση απ’ το HTTPS Everywhere. Pretty neat!

Τα δύο αυτά plugins είναι μία αρκετά καλή λύση ώστε να θωρακίσεις την προστασία σου απέναντι σε οποιονδήποτε κακόβουλο, σίγουρα όμως δεν εξαλείφουν το πρόβλημα. Το Internet μπορεί να κρύβει κινδύνους σε διάφορες γωνίες, αλλά δεν χρειάζεται πανικός, χρειάζεται σωστή εκπαίδευση και καθαρή σκέψη για αξιοποίηση εργαλείων και τεχνολογιών που ήδη υπάρχουν. Είναι στο χέρι του καθενός.

Σου άρεσε το θέμα; Πάρε το RSS feed για να διαβάζεις παρόμοια άρθρα!

Socialize


Κανένα Σχόλιο

Comments are closed.

Η γνώμη σου

Ενημέρωση για νέα σχόλια


Copyright © 2006-2024 netfreaks.gr • All Rights Reserved • Powered by Wordpress • Design by Gerasimos Tsiamalos • seamless Hosting by Cityhost