netfreaks.gr | internet crossroad

16 May 11

Soluto για ένα ταχύτερο PCΦαντάσου μια εφαρμογή που θα καταλαβαίνει πότε τα έχεις πάρει στο κρανίο με το – Windows based – PC σου και θα σου εξηγεί ποιος, τι και γιατί βοηθώντας σε παράλληλα να το διορθώσεις για μία καλύτερη μελλοντική εμπειρία.

Αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει το Soluto. Επίτηδες μπήκε το bold, γιατί ακόμα δεν έχει φθάσει εκεί, αλλά και στην beta που είναι τώρα, προσφέρει κάτι πολύ σημαντικό όπως είναι η μείωση του boot time αλλά ταυτόχρονα δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων χρηστών και προγραμμάτων.

Σημαντικό είναι ότι το Soluto δεν απευθύνεται σε power-users, αλλά στον καθημερινό χρήστη που παλεύει να έχει μια καλύτερη εμπειρία με το PC του. Το μεγάλο πρόβλημα σε αυτή την πλατφόρμα είναι ο τεράστιος αριθμός από software vendors που ναι μεν είναι κάτι καλό, αλλά πολλές φορές προσθέτει προβλήματα στον χρήστη καθώς κάθε εφαρμογή αλληλεπιδρά διαφορετικά με τον kernel ή διάφορα services για να επιτύχει τον σκοπό της κάνοντας – συνήθως – ασταθές το ίδιο το λειτουργικό σύστημα.

Το μέλλον του Soluto

Όπως κατάλαβες απ’ την εισαγωγή, το Soluto μπορεί να σε βοηθήσει και τώρα, αλλά το ζουμί βρίσκεται στο μέλλον. Το μικρό αυτό startup απ’ το Israel έχει ήδη λάβει διακρίσεις [ i.e. Techcrunch Disrupt Winner ] αλλά και πολύ καλές κριτικές από μεγάλα blogs όπως το Lifehacker. Επιπροσθέτως έχει περάσει κι από μερικούς γύρους funding μαζεύοντας ένα πολύ καλό κεφάλαιο για να φτάσει στον στόχο του.

Ο στόχος; Μια πλήρης έκδοση με τα features που το έκαναν να ξεχωρίσει όταν έγιναν γνωστά. Ο συνδυασμός μιας low-level driver τεχνολογίας [ patent pending ] μαζί με την δύναμη της κοινότητας με στόχο την καλύτερη εμπειρία σε Windows based μηχανήματα. Η τεχνολογία αυτή ανακαλύπτει άμεσα ποιες εφαρμογές προκαλούν πρόβλημα στον υπολογιστή σου [ π.χ. αρχίσουν να σου τρώνε μνήμη με λαιμαργία ] και στις υποδεικνύει, ενώ η κοινότητα με την σειρά της σου προτείνει λύσεις που βοήθησαν χρήστες με αντίστοιχο πρόβλημα!

Το μικρό αυτό σύστημα ολοκληρώνεται με το PC Genome. Μια wiki-like βάση δεδομένων που απ’ την μία συλλέγει – ανώνυμα – δεδομένα σχετικά με χρήση εφαρμογών και προβλήματα κι απ’ την άλλη επιτρέπει στην κοινότητα να επέμβει σε διάφορα σημεία με σημειώσεις/επισημάνσεις κ.α. – Αυτά τα δεδομένα θα σε βοηθήσουν έμμεσα, καθώς άμεσα είναι χρήσιμα σε software vendors ώστε να βελτιώσουν τις εφαρμογές τους έχοντας ως προτεραιότητα τον χρήστη και την εμπειρία του χάρις στις υποδείξεις μέσα απ’ το Soluto.

Το παρών – η beta


Μπορεί τα παραπάνω να ακούγονται ουτοπικά, ίσως όμως η beta που είναι διαθέσιμη εδώ και καιρό να σε πείσει για το potential αυτής της εφαρμογής. Επικεντρώνεται στο boot time του υπολογιστή σου και σε βοηθάει να το μειώσεις εξηγώντας σου παράλληλα τι κάνει η κάθε εφαρμογή που βλέπεις φορτωμένη. Η παραπάνω εικόνα είναι πραγματικό screenshot απ’ το πρώτο run που έκανα στο Soluto κι αυτή που ακολουθεί είναι partial screenshot μετά από το 1ο μου “soluto-tweaked” boot:

Βελτίωση σχεδόν 2 λεπτών [ 1:48 to be exact ] με αφαίρεση/καθυστέρηση μόλις 8 εφαρμογών! Κάτι που βελτίωσα ακόμα περισσότερο στο μέλλον χωρίς να πρέπει να παίξω με το msconfig και να αφαιρώ entries στα τυφλά. Υπάρχει ακριβής επεξήγηση σχεδόν για κάθε εφαρμογή. Κάπως έτσι:

Σου εξηγεί τι αφορά η εφαρμογή και ποια είναι η προτιμώμενη ενέργεια βάσει του community input. Αν δεν σε καλύπτει αυτό, το κουμπί advanced είναι εκεί για να σου δώσει μία πλήρη εικόνα και στοιχεία όπως: πόσο καιρό την έχεις, πόσοι απ’ τους χρήστες του Soluto την έχουν, γιατί τρέχει στο boot, διάφορα στατιστικά στοιχεία, συνδεδεμένα processes κ.α.

Αν όμως δεις ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για κάποια εφαρμογή μπορείς – ανώνυμα ή όχι – να μπεις στο Wiki mode και να βοηθήσεις άλλους με τις δικές σου γνώσεις:

Αντί επιλόγου

Γνωρίζω ότι μερικές φορές είμαι υπερβολικός σε παρουσιάσεις εφαρμογών/προϊόντων, ίσως πολύ ελαστικός μαζί τους, αλλά στην περίπτωση του Soluto έχω πολύ καλούς λόγους για να το κάνω αυτό. Ακόμα και σε μία πρόχειρη beta που δεν κάνει ούτε το μισό αυτών που υπόσχεται μπορεί να σε βοηθήσει σε κάτι που υπάρχει όντως πρόβλημα και μάλιστα το κάνει πολύ καλά! Φαντάσου όταν βγει η ολοκληρωμένη έκδοση…

Υ.Γ.: Ήδη κυκλοφορεί μια νέα Alpha έκδοση [ διαφορετική απ' την beta διαθέσιμη στους χρήστες ] που περιλαμβάνει 2 νέα major features, ανυπομονώ :)

Σου άρεσε το θέμα; Πάρε το RSS feed για να διαβάζεις παρόμοια άρθρα!

Socialize


3 Σχόλια

 • everydaypanos 17/05/2011 at 00:36

  To Ισραήλ γίνεται η Silicon Valley της Ευρώπης (MS Security Essentials)

  Downloading…

 • ouaou 04/06/2011 at 11:24

  Κι αυτό ομως ενισχυει αυτό που προσπαθει να περιορισει… και τρεχει συνεχεια στο παρασκηνιο… Γι’άυτες τις δουλειες μονο το hijackthis.

  • netfreak 05/06/2011 at 19:07

   Κι όμως θα διαφωνήσω. Από την μία το hijackthis απευθύνεται σε power users και από την άλλη μπορεί να συγκριθεί μόνο με την “beta” έκδοση του Soluto που βελτιώνει το boot time. Η πλήρης έκδοση θα κάνει πολλά περισσότερα.

   Επιπροσθέτως, η beta έκδοση έχει την επιλογή “Exit right after boot” ( στο Advanced ) κάτι που καταρρίπτει τον ισχυρισμό σου ;)

Η γνώμη σου

Ενημέρωση για νέα σχόλια


Copyright © 2006-2024 netfreaks.gr • All Rights Reserved • Powered by Wordpress • Design by Gerasimos Tsiamalos • seamless Hosting by Cityhost