netfreaks.gr | internet crossroad

30 Dec 10

SystemGraph: η αυτοκαταστροφική αγωγή ( updated )


Ήθελα να γράψω πολλά περί αυτού του θέματος, εδώ και ώρες το σκεφτόμουν. Δεν θα αναπτύξω το 100% αυτών που ήθελα όμως.

Η ουσία της σκέψης μου σχετικά με το όλο σκηνικό περιγράφεται πλήρως στον τίτλο. Κάποιος/κάποιοι απ’ την SystemGraph θεώρησαν ότι ο σωστότερος δρόμος για την υπεράσπιση του ονόματος και της φήμης της εταιρείας ήταν ο δικαστικός και μάλιστα ζητώντας υπέρογκη αποζημίωση. Σπασμωδική κίνηση, δυστυχώς, χωρίς να σκεφτεί ένας άνθρωπος τις τεράστιες συνέπειες. την δημιουργία κλίματος “κατάφωρης αδικίας”, υπέρ του καταναλωτή, άσχετα με το ποιος έχει δίκιο, ποια πλευρά ήταν περισσότερο σωστή και ποια όχι.

Και δεν είναι μόνο η κίνηση της αγωγής, είναι ο συνδυασμός αυτής μαζί με τις παράλληλες κινήσεις του πρωταγωνιστή – αγανακτισμένου καταναλωτή που έψαξε το δίκιο του [ όποιο κι αν ήταν αυτό ] μέσω του Συνήγορου του καταναλωτή, δηλαδή εξώδικα. Έρχεται όλο μαζί και “δένει”.

Το μεγαλύτερο λάθος της SystemGraph είναι ότι δεν κατάφερε να ακουστεί η δική της τοποθέτηση, παρά μόνο μία προειδοποίηση σε κάποιο forum, ότι θα ακολουθήσουν νομικές κυρώσεις. Αφέθηκε στο έλεος του ένα σημαντικό κανάλι επικοινωνίας [ #systemgraph ], που ζημίωσε ανεπανόρθωτα την φήμη και το κύρος της εταιρείας στα μάτια των καταναλωτών, αυτό ακριβώς που υποτίθεται ότι προσπάθησαν να προστατεύσουν με την “αγωγή για προσβολή φήμης” όπως την αναφέρει ο E-Lawyer.

Ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι, θα το αποφασίσει η δικαιοσύνη, αλλά χαμένος της υπόθεσης υπάρχει ήδη κι αυτό δύσκολα αλλάζει.

Κλείνω με μερικά links που αναφέρουν ενδιαφέρουσες απόψεις – Στα 2 πρώτα θα διαβάσεις και περί του πως εξελίχθηκαν τα πράγματα:

Update

Η Systemgraph στις 14 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ότι αποσύρει την αγωγή. Ένα πολύ καλό νέο, καταρχάς για την ίδια την Systemgraph. Έχουν μεγάλο ενδιαφέρον τα όσα αναφέρει η ανακοίνωση και προσωπικά χαίρομαι που το θέμα θα λυθεί με την παρέμβαση του Συνήγορου του καταναλωτή, στον οποίο πάει η υπόθεση, όχι κατά της Systemgraph, αλλά όλων των εμπλεκομένων εταιριών. Γιατί τελικά, ίσως είναι άλλος ο “ένοχος” της υπόθεσης. Ανακοίνωση εξέδωσε στο maga.gr και ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης [ ο καταναλωτής που αναφέρω και στο αρχικό άρθρο ], με εξίσου ενδιαφέρον περιεχόμενο, ειδικά στο κομμάτι που αναφέρει ότι είναι κατά των υβριστικών επιθέσεων σε βάρος των εταιριών. Κάτι που έγινε στην περίπτωση αυτή, ίσως και “τυφλών” επιθέσεων, με όλο το buzz που είχε το θέμα στο twitter.

Σου άρεσε το θέμα; Πάρε το RSS feed για να διαβάζεις παρόμοια άρθρα!

Socialize


8 Σχόλια

 • lexx 30/12/2010 at 07:02

  Έκανε μαλακία η εταιρία για την εικόνα της. Αλλά πραγματικά νομίζω ότι ο καθένας βγάζει όλα τα καταναλωτικά του απωθημένα σε μια κατάσταση που δεν το σηκώνει. Έχει δαιμονοποιηθεί μια εταιρία που απλά ακολουθεί το policy της apple. Δεν σκεφτόμαστε καθόλου; Νιώθω εξωγήινος που μόνο εγώ το βλέπω αυτό.

 • barak 30/12/2010 at 08:08

  Εμένα πάλι μου κάνει φοβερή εντύπωση πως κανένας δεν τα χώνει στην Apple που είναι και η βασική υπεύθυνη καθώς ο πελάτης όπως έγραψε πήγε στο iStorm κι εκεί του είπαν πως δεν αλλάζουν την οθόνη. Να πληρώνεις ένα μηχάνημα πανάκριβα και να μην στο αλλάζουν όταν χαλάει παρόλο που είναι εντός εγγύησης.

  Και στο φινάλε η Apple δεν πρέπει να παρακολουθεί τα social media και να επεμβαίνει όταν βλέπει περιπτώσεις δυσαρεστημένων πελατών;

 • Sugarenia 30/12/2010 at 10:54

  Κανένας δεν έχει δίκιο στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως τα βλέπω εγώ τα πράγματα.

  Ο πελάτης προφανώς είχε δίκιο αρχικά – γιατί πήρε 2.5Κ ένα μηχάνημα που δεν δούλευε – αλλά το έχασε με τον τρόπο που αντέδρασε. Δεν γίνεται αυτό που ζητάει – είναι σαν να παίρνεις ένα μηχάνημα ACER από το Πλαίσιο, να χαλάει και να το πηγαίνεις π.χ. στο εξουσιοδοτημένο service στο Multirama και να ζητάς να στο αλλάξουν. Ε δεν γίνεται.

  Η SystemGraph γιατί καταρχάς ΔΕΝ έφτιαξε το μηχάνημα. Έπρεπε να ζητήσει ταπεινά συγνώμη και να το ξαναπάρει πίσω, να το φτιάξει και να του δώσει και κανένα μικρό δωράκι. Και τί έκαναν; Ενοχλήθηκαν από την επίθεση του πελάτη και τρέχουν στα δικαστήρια για να δουν ποιος την έχει μεγαλύτερη (excuse my french).

  Η Apple γιατί δεν έχει επίσημη παρουσία στην Ελλάδα. Δείχνει που μας έχει γραμμένους τόσα χρόνια.

 • netfreak 30/12/2010 at 02:16

  Προσωπικά δεν ήθελα να μπω στην αναζήτηση του ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι.

  Για έναν απλό λόγο: Δεν γνωρίζουμε 100% το ιστορικό και είναι άδικο να βασιστούμε στα λεγόμενα της πλευράς που έχει την περισσότερη προβολή.

  @lexx: Το πως έχει εξελιχθεί η κατάσταση, ειδικά αυτό που βλέπω τώρα που ορισμένοι προσπαθούν να βγάλουν προβληματικό όλο το support της SystemGraph ( !! ) είναι κάτι ίσως αναμενόμενο, αν υπολογίσει κάποιος την ψυχολογία των καταναλωτών και την ύπαρξη ανθρώπων με όχι και τόσο… “σωστές” διαθέσεις ( γκουχ, ανταγωνισμός ).

  Όσον αφορά το policy της Apple. Το μόνο σωστό που έχει ακουστεί είναι ότι δεν υπερισχύει της εκάστοτε τοπικής νομοθεσίας. Στις σελίδες του AppleCare [ apple.com store ] το αναφέρει και η ίδια η Apple:

  AppleCare Protection Plan benefits are in addition to any legal rights provided by consumer protection laws in your jurisdiction.

  Θα συμφωνήσω σε γενικές γραμμές με την Ζαχαρένια, αλλά επαναλαμβάνω ότι δεν ξέρουμε ακριβώς τι έγινε. Το θέμα είναι το αποτέλεσμα, ένας καταναλωτής μπαλάκι και μια αγωγή, αυτά είναι τα μόνα standard.

 • Σ.Κ. 31/12/2010 at 05:43

  επικοινωνιακά είναι και οι δύο fail. Κατά τα άλλα φταίμε εμείς που έχουμε γεμίσει τον κόσμο Apple και η Apple μας γράφει κανονικότατα, αρχικά γιατί δεν έχει επίσημη παρουσία στην Ελλάδα και κατά δεύτερον προϊόντικά, φαντάζομαι το ξέρετε ότι το iPad δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει επίσημα στη χώρα μας….

 • Γιώργος Κούρτης 03/01/2011 at 11:15

  Το πρόβλημα δεν είναι αυτό ακριβώς δυστυχώς. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχω προσωπικά καμία εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα ( κάποιοι το ονομάζουν και δικαιοσύνη ).

  Από προσωπικές εμπειρίες ξέρω ότι η αγωγή δεν θα τελειώσει ποτέ, η κούραση θα συνεχίζει και αυτός που έχει δίκιο δεν θα το βρει ποτέ.

  Επίσης 50% ο δικαστής δεν θα καταλάβει ούτε για τι πράγμα μιλάνε ( Άλλο 50% είναι να καταλαβαίνει, υπάρχουν και έξυπνοι, όμως έπρεπε να υπάρχουν μόνο έξυπνοι και ικανοί).

  Παρά ταύτα αν ήμουν καταναλωτής θα είχα κάνει τα ίδια και χειρότερα, συνήθως τα καταφέρνω, Ίδια βλακεία είχα συναντήσει σε τράπεζα που δεν ήξερε να λογαριάζει τους τόκους. Ο συνήγορος του καταναλωτή δεν ήξερε τι να πει. Απορούσε. Εντάξει ήταν περίπου δύο με τρια ευρώ, και του είπα να την αφήσει την υπόθεση. Ε λοιπόν άλλες τράπεζες είναι πιο ξύπνιες, σου δίνουν αμέσως το τιράκι για να ηρεμήσεις και να μην χάνουν χρόνο, σου λένε εντάξει υπάρχει λάθος ( έχω βρει και σε άλλη ) κάνουν πίστωση και ησυχάζεις βαριέσαι κάνεις κάτι άλλο. Αλλά η βλακεία και η κακοπιστία δεν αντέχεται.
  Αλοστε αν δεν ήταν έτσι και αν ο κόσμος ήξερε αλλά και μπορούσε πρακτικά να διεκδικήσει τα δικαιώματά του τότε η συμπεριφορές όλων θα ήταν εντελώς διαφορετικές.

  Πάντως η SystemGraph EPE πρέπει να έχει δίκιο. Η εικόνα της καταστράφηκε. Η συμπεριφορά που περιγράφει ο καταναλωτής είναι απαράδεκτη. Θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για αλήτες.
  Ε δεν μπορεί μια εταιρία να είχε αυτή την συμπεριφορά.
  Δεν μπορώ να το πιστέψω.
  Σίγουρα θα έχει να αντιτάξει τους δικούς της ισχυρισμούς.
  Για αυτό το λόγο όταν πάω στο δημόσιο και σε περιπτώσεις παράξενες παίρνω και κανέναν μάρτυρα καλού κακού.

  Καλή τύχη SystemGraph να βρεις το δίκιο σου μέσα στο δικαστικό σύστημα.

  Καλού κακού όμως αν χρειαστεί ποτέ να αγοράσω από αυτή την εταιρία θα προσέχω.

 • Γιώργος Κούρτης 03/01/2011 at 11:39

  Να πω και κάτι ακόμα

  Ο καταναλωτής έσφαλε στο εξής:

  Ο καταναλωτής αφού δεν εξυπηρετήθηκε από το Service που ο πωλητής του μηχανήματος του υπέδειξε δεν έπρεπε να ασχοληθεί άλλο με αυτόν.

  Ο υπεύθυνος είναι σε κάθε περίπτωση ο πωλητής.
  ( Προσοχή η άποψή μου δεν προέρχεται από ενδελεχή ανάγνωση νομοθετικών κειμένων – και ενδέχεται να είναι λάθος – Όμως προέρχεται από ένα διαολεμένο ένστικτο που συνήθως μου βγαίνει σωστό ).

  Σε αυτόν θα κάνω τα παράπονά μου και την αγωγή όπως και κάθε νόμιμη ενέργεια.

  Άρα δεν έπρεπε να ασχοληθεί με μια εταιρία που δεν ήθελε για τον οποιονδήποτε λόγο να αντικαταστήσει το μηχάνημα.

  Η σχέση του είναι με το πωλητή.

  Με τον πωλητή ας τα βρει και ας τα ξεμπερδέψουν οι έμποροι.

  Δεν εξυπηρετήθηκα από το σερβις που μου υπέδειξες, εσύ μου το πούλησες εσύ αλλαξέ το.

  Ο πωλητής τι έκανε ;

  Ο καταναλωτής υπέπεσε σε τακτικά λάθη, κατέστρεψε μια εταιρία ξεφτιλίζοντάς την ενώ δεν κατάφερε και το ζητούμενο αποτέλεσμα.
  Η εταιρία δε πρόλαβε και έθαψε ακόμα πιο βαθιά το όνομά της με χειρισμούς που την αδικούν και εμείς τρώμε κόλυβα.

  Ευτυχώς όμως υπάρχει η γενναία Ελληνική Δικαιοσύνη από την οποία θα περιμένουμε την μελετημένη και σοβαρή της απόφαση και δε τελεσίδικη μπορεί φέτος μπορεί του χρόνου μπορεί σε 3 χρόνια μπορεί σε 4 χρόνια μπορεί σε 5 χρόνια μπορεί σε 6 χρόνια μπορεί σε 10 χρόνια μπορεί και ποτέ.
  Διότι η γενναία αόματη δικαιοσύνη έχει το δικαίωμα να βγάλει απόφαση. ΟΧΙ ΤΗΝ  ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ. Όταν έχει χρόνο θα το μελετήσει, όταν έχει χρόνο θα το αποφασίσει, όταν έχει χρόνο θα το καθαρογράψει όταν έχει χρόνο …

  Κάλιο μια λάθος απόφαση σήμερα από μπακάλη παρά μια σωστή απόφαση σε 5 χρόνια από δικαστή ( αν υποθέσουμε ότι θα πέσουμε σε δικαστή πιο ικανό από μπακάλη)

  Τα προβλήματα στα οποία αναφερόμαστε με εταιρίες είναι τίποτα μπροστά στην τραγωδία της της Ελληνικής δικαιοσύνης (όχι ότι άλλες δικαιοσύνες είναι και καλά καλύτερες).

 • Wow 10/01/2011 at 10:51

  Το πρώτο Mac που ειχα ήταν το Μacintosh Plus το 1998. Έκτοτε έχω αγοράσει (λόγω επαγγέλματος) τα περισσότερα από τα μοντέλα που κυκλοφόρησαν. Επιστρέφοντας στην ελλάδα αρχές του 90, έχω βιώσει όλη την παράνοια της Apple στην ελλάδα. Το μεγαλύτερο λάθος ήταν η επαφή μου με την systemgraph, παρ΄ότι έχουν περάσει αρκετά χρόνια δεν έχω ξεπεράσει την άθλια αντιμετώπιση που έτυχα αυτής της εταιρίας. Εκτός του ότι θεωρούν πως απευθύνινται σε ηλίθιους, οι φωτεινοί αυτοί παντογνώστες έχουν την χειρότερη συμπεριφορά απέναντι στους πελάτες που θα διαμαρτυρηθούν ή διαφωνίσουν μαζί τους. Άφθονη ειρωνία, μπόλικη αδιαφορία, εκβιαστικές τοποθετήσεις, έντεχνα ψέματα και όλα αυτά σε πελάτη που έκανε το λάθος να τους δώσει τα λεφτά του για την αγορά εξοπλισμού. Αυτά βέβαια όταν νομίζουν πως δεν διαθέτεις αρκετή βαρύτητα ως πελάτης. Ακόμη κρατάω την απίθανη αλληλογραφία που είχα από την εταιρεία αυτή, και επειδή ο χρόνος μου είναι πολυτιμότερος απο το να ασχοληθώ με αντίστοιχες καταστάσεις, έκανα αυτό που θεώρησα σωστό: απέτρεψα αρκετές δεκάδες συνεργατών να αγοράσουν έστω και ένα ποντίκι από τη systemgraph. Αυτά τα γράφω με αφορμή την απίθανη αυτή μύνηση -αλλά χαρακτηριστική της νοοτροπίας τους- και κάνοντας την διευκρίνηση πως δεν απευθύνομαι στους υπαλλήλους της εταιρίας, αρκετούς από τους οποίους κατά καιρούς έτυχε να γνωρίσω και οι περισσότεροι είναι ικανοί τεχνικοί και αξιοπρεπείς άνθρωποι. Απλά, οι δημιουργοί αυτής της εταιρίας ειναι απλά Α Π Α Ρ Α Δ Ε Κ Τ Ο Ι ! Μακρυά, τώρα που σταμάτησαν και οι ανεξάρτητες εισαγωγές, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να πλησιάσεται το μαγαζί τους γιατί η αγορά αλλάζει, αλλά οι νοοτροπίες όχι…

Η γνώμη σου

Ενημέρωση για νέα σχόλια


Copyright © 2006-2024 netfreaks.gr • All Rights Reserved • Powered by Wordpress • Design by Gerasimos Tsiamalos • seamless Hosting by Cityhost