16 Feb 11
Συμβουλές για χαρούμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου
To Ars Technica έβγαλε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο με οδηγίες για τον καλύτερο τρόπο χρήσης μπαταριών ιόντων λιθίου [ Li-on ]. Όλοι έχουμε τουλάχιστον μία, σε φωτογραφικές μηχανές, smartphones, φορητούς υπολογιστές και γενικότερα σχεδόν σε κάθε σύγχρονη φορητή συσκευή.
Οι μπαταρίες αυτές, δεν διακρίνονται από την μεγάλη διάρκεια ζωής, αλλά αυτή η διάρκεια [ και η ποιότητα αυτής ] εξαρτάται και από εμάς. Μπορείς να διαβάσεις το άρθρο και να βγάλεις τα δικά σου συμπεράσματα ή να ακολουθήσεις μερικά απλά pointers που συνέλεξα από αυτό:
- Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου ”μισούν” τις ολοκληρωτικές αποφορτίσεις, ιδιαίτερα όταν αυτές γίνονται συνέχεια. Καλύτερα να μην τις αφήνεις να πέφτουν κάτω από το 20%.
- Ούτε το άλλο άκρο τους κάνει καλό. Φαίνεται ότι μισούν τα “άκρα” γενικότερα. Δηλαδή, μην την φορτίζεις στο 100% και την αφήνεις αχρησιμοποίητη, θα χάσει από την χωρητικότητα της μη μπορώντας να διατηρήσει αυτό το φορτίο.
- Ο μεγαλύτερος εχθρός, η ζέστη. Επιβαρύνει διαφορετικά κάθε συσκευή. Από την μία τα κινητά αντιμετωπίζουν μικρότερο πρόβλημα, ενώ τα laptops κάπως μεγαλύτερο. Για κινητά και άλλα gadgets, μπορείς να ακολουθήσεις την πιο γνωστή συμβουλή, αποφυγή της απευθείας έκθεσης στον ήλιο και αποθήκευση σε δροσερά σημεία. Για τα laptops από την άλλη, βοηθάει πολύ να αφαιρείς την μπαταρία όταν έχεις διαθέσιμη πρίζα κοντά. [ hey! i knew that. ]
- Μην τρέχεις βαριές εφαρμογές [ που απαιτούν με την σειρά τους αρκετή ενέργεια ] όταν η συσκευή είναι στην μπαταρία. Ναι, θα μου πεις τότε τι να την κάνω την μπαταρία, αλλά το άρθρο αναφέρει ότι οι πολύ γρήγορες αποφορτίσεις μιας μπαταρίας την επιβαρύνουν. Εσύ αποφασίζεις.
- Αν σκοπεύεις να μην χρησιμοποιήσεις κάποια μπαταρία ιόντων λιθίου για κάποιο διάστημα, φόρτισε την στο 40-50% και αποθήκευσε την στο πιο δροσερό σημείο που θα βρεις. Το άρθρο αναφέρει ακόμα και το ψυγείο [ εννοείται όχι χύμα! ] αλλά όχι τον καταψύκτη.
Χρήσιμες συμβουλές για όλους μας. Αρκετά από τα γραφόμενα ήταν γνωστά, άλλα πάλι όχι και για ορισμένα επικρατούν διάφοροι μύθοι, όπως π.χ. για το πως αντιλαμβάνεται μία Li-on battery έναν πλήρη κύκλο φόρτισης.
Δεν ισχύει δηλαδή ότι ένας κύκλος φόρτισης δεν απαρτίζεται από μία και μόνο σύνδεση και αποσύνδεση στο ρεύμα, αλλά λογίζεται έως ότου φτάσουμε στο 100%. Ως παράδειγμα για αυτό έχει την χρήση μιας μπαταρίας μέχρι να φτάσει στο 50%, την φόρτιση αυτής μέχρι το 100% και την επανάληψη της διαδικασίας την επόμενη μέρα. Οι 2 δηλαδή αυτές φορτίσεις συντελούν έναν κύκλο φόρτισης.
Happy charging.
Σου άρεσε το θέμα; Πάρε το RSS feed για να διαβάζεις παρόμοια άρθρα!
1 Σχόλιο
Η γνώμη σου
περίεργα, αλλά καλές όμως.
THNX