netfreaks.gr | internet crossroad

05 May 07

Web Education.


image Είναι γεγονός πως το internet πάντα είχε ως στόχο την ελεύθερη διάδωση της γνώσης και γενικότερα είναι εδώ και χρόνια το “μέσο” με τον μεγαλύτερο όγκο πληροφορίας. Αυτή την στιγμή είμαστε στην εποχή του “Web 2.0” [sic] και αυτό σημαίνει συμμετοχή των χρηστών στην διαμόρφωση περιεχομένου [βλ. Wikipedia], συνεργασία μεταξύ των χρηστών και γενικότερα πολλοί διαφορετικοί τρόποι να βρεις ή να μάθεις κάτι. [Κείμενο, ήχος, εικόνα]

Σήμερα θα κάνω μια συνοπτική παρουσίαση τριών διαφορετικών υπηρεσιών που εστιάζουν στην γνώση [είτε δωρεάν, είτε με κάποιο αντίτιμο] και έχουν ως κύριο χαρακτιριστικό την πρωτοτυπία που διακρίνει τον τρόπο παρουσίασης του περιεχομένου τους.

image Ξεκινάμε απ’το SuTree -νομίζω είναι και το πιο παλιό- που παρουσιάζεται ως μία κοινότητα γνώσεων [knowledge community] και περιέχει πάνω από 5000 βιντεάκια που μπορούν να χαρακτηριστούν είτε ως tutorials, είτε ως lessons [με σειρά μαθημάτων άνα θέμα] αλλά και ως ομιλίες [lectures] σχετικά με κάποιο τομέα.

Το κυριότερο είναι ότι η επιλογή των Βίντεο γίνεται απ’τους χρήστες-μέλη της κοινότητας και αυτά γίνονται δεκτά ή όχι μετά από εξέταση του περιεχομένου τους απ’την ομάδα διαχείρησης. [που ομολογώ ότι κάνει καλή δουλεία] Αρά το περιεχόμενο είναι ελεγχόμενο [ως ένα βαθμό], ποιοτικό και χωρισμένο σε πολλές κατηγορίες [και υπο-κατηγορίες] κάτι που το κάνει εύκολο στην αναζήτηση.

image Συνεχίζοντας στην επόμενη υπηρεσία, το Koonji [web 2.0 naming strikes again!] παρέχει κι αυτό “tutorials” σε μορφή οδηγιών βήμα προς βήμα μεταμορφώνοντας έτσι το περιεχόμενο σε πιο ευχάριστη έκδοση σε σχέση με το μονότονο “κατεβατό”.
Σημαντικό ρόλο παίζει και εδώ η κοινότητα που βαθμολογεί τα koonjis [έτσι ονομάζονται] βοηθώντας τους υπόλοιπους που θα ψάξουν για αντίστοιχο περιεχόμενο. Έξτρα της υπηρεσίας μπορεί να χαρακτηριστεί και η δυνατότητα πρότασης προϊοντων που μπορούν είτε να συνδεθούν με κάποιο koonji είτε να συνοδεύονται και με κάποιο review [ή περισσότερα] από κάποιον χρήστη.

image Επόμενος σταθμός μας το Guruza, μια κοινότητα με ερωτήσεις από χρήστες και απαντήσεις από “experts”. Παρόμοιες υπηρεσίες έχει το Yahoo και είχε και η Google. [άλλα έκλεισε  rolleyes ]
Μέσω του Guruza μπορείς να θέσεις μία ερώτηση και ένας ή περισσότεροι experts θα “ειδοποιηθούν” και θα προσπαθήσουν να καλύψουν τις απορίες σου. Εσύ διαλέγεις πια απάντηση σε κάλυψε περισσότερο και έτσι αυτή χαρακτιρίζεται ως σωστή. Σε κάθε ερώτηση [ανάλογα με το πόσο σε “καίει” ή απάντηση] μπορεί να τεθεί ένα ποσό ως ανταμοιβή σε αυτόν που θα απαντήσει “σωστά” [βλ. παραπάνω] αλλά και να μην υπάρχει χρηματική ανταμοιβή, no problem! Σίγουρα πολλοί θα αναρωτηθείτε τι με εμποδίζει απ’το να κάνω π.χ. μιά ερώτηση θέτοντας ως αντάμοιβη $ 10 και όσες απαντήσεις και να πάρω να μην πληρώσω ποτέ. Το έχουν σκεφτεί αυτό πριν από εσάς αφού πρώτα πρέπει να κάνετε “funding” στον λογαριασμό σας [προσθήκη ενός ποσού για χρήση στην υπηρεσία] και φυσικά ανάλογα με το αν πληρώνετε ή όχι χαρακτηρίζεται και η βαθμολογία σας απ’το σύστημα του Guruza κάτι που θα παίζει ρόλο στο να μην σας παραθέτουν απαντήσεις στο μέλλον.

Τελείωνοντας εδώ θέλω να τονίσω ότι οι παραπάνω υπηρεσίες ίσως δεν είναι αυτό που ψάχνετε αλλά και ούτε είναι οι μοναδικές που υπάρχουν οπότε αν βρείτε κάτι καλύτερο.. submit it wink

Σου άρεσε το θέμα; Πάρε το RSS feed για να διαβάζεις παρόμοια άρθρα!

Socialize


Κανένα Σχόλιο

Comments are closed.

Η γνώμη σου

Ενημέρωση για νέα σχόλια


Copyright © 2006-2024 netfreaks.gr • All Rights Reserved • Powered by Wordpress • Design by Gerasimos Tsiamalos • seamless Hosting by Cityhost