netfreaks.gr | internet crossroad

15 Aug 08

WiMAX εδώ… WiMAX εκεί… η Cosmoline ζει;


image
Με την νέα χιλιετία έκανε την εμφάνιση του ένα νέο, πολλά υποσχόμενο πρότυπο ασύρματης δικτύωσης! Το ονόμασαν WiMAX και γοργά δημιουργήθηκε το απαραίτητο forum για να υποστηρίξει την νέα αυτή “διέξοδο” όσον αφορά την ασύρματη μετάδοση δεδομένων σε μεγάλες αποστάσεις. Kαι όταν λέμε μεγάλες αποστάσεις; Στην θεωρία μέχρι και 30 χιλιόμετρα αλλά στην πράξη αυτά να είναι 10χλμ εμβέλειας!

Το 2003 το πρότυπο υιοθετήθηκε απ’ την Ευρωπαϊκή ένωση και είχε αρχίσει να παίρνει μεγάλη δημοσιότητα με παρουσιάσεις, έρευνες κ.α., καθώς όπως αναφέρω και παραπάνω είναι ελπιδοφόρο και οι πολλές εφαρμογές του το χρίζουν ίσως ένα απ’ τα πρότυπα του κοντινού μέλλοντος. Το ποθητό WiMAX ήρθε και στην Ελλάδα 1-2 χρόνια μετά και φυσικά η ΕΕΤΤ “μοίρασε” στις ενδιαφερόμενες εταιρίες κάποιες δοκιμαστικές άδειες ώστε να παραχθούν συμπεράσματα. [ οι άδειες που έχουν δοθεί στον ΟΤΕ/Δημόσιο δεν λογαριάζονται ]

Και αφού νιώσαμε ώριμοι να υποδεχθούμε μία τόσο νέα τεχνολογία που σαφέστατα θα μπορούσε να βγάλει την Ελλάδα online απ’ άκρη σ’ άκρη και χωρίς χιλιάδες μίλια καλωδίων και σκαψίματος, η ΕΕΤΤ προχώρησε σε πλειστηριασμό για την άδεια ανάπτυξης εμπορικού δικτύου WiMAX! Αυτό όμως ήταν ακριβώς πριν 2 χρόνια, όταν τότε η Cosmoline έδωσε 20 εκατομμύρια € για την άδεια, πετώντας έξω απ’ το παιχνίδι εταιρίες όπως η HOL, η Vodafone, η Forthnet και η Tellas! Αν αναλογιστούμε ότι η Cosmoline έδωσε για την συγκεκριμένη άδεια το 20πλάσιο της τιμής εκκίνησης, μπορούμε να φανταστούμε ότι – λογικά – αποσκοπούσε στην όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γίνεται εκμετάλλευση της άδειας και παροχή υπηρεσιών σε “πεινασμένους” για γρήγορο Internet Έλληνες αλλά και επιχειρήσεις…

Αμ δε… Φτάσαμε στο 2008 με πολλά προϊόντα [ σταθμοί & clients ] να έχουν πιστοποιηθεί [ το 2011 αναμένονται πάνω από 1000 πιστοποιημένες συσκευές ], πιλοτικά δίκτυα σε πολλές χώρες αλλά και λειτουργικά στο Πακιστάν και στην Ολλανδία να υφίστανται και στην Ελλάδα η Cosmoline να μην ακούγεται καν… Παραμένει ένας μικρός παίχτης στον χώρο της τηλεφωνίας και προσφέρει απλά το γνωστό “FREE Internet”! Δεν με ενδιαφέρουν τα συμφέροντα που βρίσκονται από πίσω… Με νοιάζει η ΕΕΤΤ να μην αναπαυθεί με τα 20 εκκ. ευρώ και να κάνει τον κινέζο!

Και δοκιμές να γίνονται ήδη [ μυστικά πάντα... σσσ! ] εγώ δεν θα στοιχημάτιζα ούτε 1€ ότι η Cosmoline μέσα στα επόμενα 2 χρόνια θα καλύψει 20% του πληθυσμού σε 7 γεωγραφικές ζώνες… Και δεν με ενδιαφέρει ούτε η “εικονική” κάλυψη αυτού του ποσοστού για να μπορέσει να κρατήσει την άδεια της η Cosmoline. Πρέπει η ΕΕΤΤ να τρίξει λίγο τα δόντια για αυτή την νέα τεχνολογία που θα μπορούσε να προσφέρει υπηρεσίες σε μέρη της Ελλάδος που είναι αποκομμένα απ’ τον “τεχνολογικό πολιτισμό”.

Εν τέλει τι το ψάχνω; Στην Ελλάδα είμαστε… κάτι θα γίνει και ή θα “χαθεί” η άδεια και θα πάμε 2 με 3 χρόνια πίσω ή θα γίνει μια γελοία υλοποίηση για τα μάτια του κόσμου και την ευχαρίστηση των αρμόδιων φορέων…  cool mad

Σου άρεσε το θέμα; Πάρε το RSS feed για να διαβάζεις παρόμοια άρθρα!

Socialize


5 Σχόλια

 • JOHNY MANDEL 22/08/2008 at 01:42

  Η COSMOLINE OXI MONO ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΤΥΧΗ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ wimax ΑΛΑ ΟΥΤΕ ΓΙΑ TO EΡΓΟ(ΔΟΡΥ) ΠΟΥ ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΗ ΝΑ ΤΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ.  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ WIMAX,ΛΙΓΗ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΟ 20% ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ.  Ο ΕΕΤΤ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΗΝ COSMOLINE ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΓΙΝΗ ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗΝ COSMOLINE ΚΑΙ ΣΤΗΝ KB IMPULS HELLAS (ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ DEMCO).
  KAΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΕΤΤ ΘΑ ΠΡΕΠΗ ΝΑ ΠΑΡΗ ΣΟΒΑΡΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΙΣ COSMOLINE KAI KB IMPULS HELLAS.

  ΕΠΙΣΗΣ Η ΑΔΑΕ ΘΑ ΠΡΕΠΗ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΗ ΣΟΒΑΡΑ ΜΕ ΤΗΝ COSMOLINE KAI KB IMPULS HELLAS .

 • Σ.Κ. 23/08/2008 at 04:13

  Αυτό αναρωτιόμουν κι εγώ όταν είδα την είδηση για το Wi-Max στο Άγιο Όρος γιατί είχα διαβάσει ότι η Cosmoline είχε την αποκλειστική άδεια.

  Σε κάθε περίπτωση πρόσφατα η εταιρεία πήρε ένα ικανό στέλεχος της αγοράς για CEO (Πολιτόπουλος) και αναμένουμε.

  Έχω στείλει κι ένα ερωτηματολόγιο για ένα θέμα που ετοιμάζω στο περιοδικό ΕΠΙΛΟΓΗ και είμαι περίεργος αν θα απαντήσουν. Πάντως το Wi-Max έχει πολλά να μας δώσει και ελπίζω να μην χρειαστεί μια 20ετία για να το δούμε στην Αθήνα..

 • netfreak 25/08/2008 at 04:40

  @Johny Mandel: Πραγματικά ενδιαφέρον το σχόλιο σου σχετικά με το τι παίζει με Cosmoline και “συνεργάτες” για το WiMAX… Ελπίζω αυτά [ και πολλά περισσότερα που φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν ] να φτάσουν στα μάτια/αυτιά των υπευθύνων και να υπάρξουν κυρώσεις.

  @Σ.Κ.: Σίμο, η Cosmoline έχει μία άδεια για εκμετάλλευση ορισμένων [ 7 για την ακρίβεια ] γεωγραφικών περιοχών – ζώνες -.

  Υπάρχουν άδειες για συγκεκριμένες περιοχές που ο ΟΤΕ πειραματίζεται με το WiMAX, μία απ’ αυτές μάλλον περιλαμβάνει την χερσόνησο του Άθω.

 • Σ.Κ. 25/08/2008 at 12:43

  Στην επίσημη ενημέρωση γράφει: “Τα μέχρι στιγμής συμπεράσματα από τη λειτουργία του δικτύου WiMAX στο Άγιον Όρος είναι ενθαρρυντικά αφού το σύστημα έχει λειτουργήσει απρόσκοπτα ακόμα και σε εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Παράλληλα με το δίκτυο WiMAX στο Άγιον Όρος, ο ΟΤΕ έχει εγκαταστήσει και αξιολογεί 2 ακόμη πιλοτικά συστήματα WiMAX, στην Ανατολική Αττική και την Ιπποκράτειο Πολιτεία”

  Άρα στην Αθήνα κάποιες περιοχές τις καλύπτει… Μακάρι να υπάρξει γρήγορη ανάπτυξη και σε άλλες περιοχές.

 • hugo 07/01/2009 at 03:10

  Den iparxoun mono aftes oi 2 etereis pou exoun adeia WImax. Exoun egatstathei 15 stathmoi mesa ston lekanopedio kai dinontai pilotika.

Η γνώμη σου

Ενημέρωση για νέα σχόλια


Copyright © 2006-2024 netfreaks.gr • All Rights Reserved • Powered by Wordpress • Design by Gerasimos Tsiamalos • seamless Hosting by Cityhost