netfreaks.gr | internet crossroad

11 Aug 11

Wind και DNS, a fail story


Εδώ και μερικές ημέρες – κοντεύει εβδομάδα – οι συνδρομητές της Wind – πρώην Tellas – έχουν “μερική” πρόσβαση στο διαδίκτυο. Δεν είναι ότι “κόβει” προς τα κάπου πρόσβαση η ίδια η Wind εσκεμμένα, αλλά, – ακόμα χειρότερο – οι DNS servers της έχουν σοβαρό πρόβλημα με αποτέλεσμα αρκετά domains να μην κάνουν resolve.

Μετά από μερικές δοκιμές με το παλιό καλό nslookup καταλήγω ότι κάποιος έχει βάλει το χέρι του και πολλά DNS zones έγιναν corrupted γιατί η “αδυναμία” είναι επιλεκτική. Απ ότι διάβασα, αρκετοί έσπευσαν να ενημερώσουν την εταιρεία για το πρόβλημα, όπως έκανα και εγώ… ή μάλλον, κατάφερα να κάνω μετά από αρκετή προσπάθεια, 3-4 τηλέφωνα και πολλά νεύρα. [ το ότι δεν είμαι πελάτης τους με δυσκόλεψε αρκετά. ]

Αυτό που μου κάνει περισσότερη εντύπωση είναι η απουσία ενημέρωσης από την ίδια την Wind προς τους πελάτες της. Όσο κι αν έψαξα, δεν βρήκα τίποτα, ούτε στο καινούργιο site της Wind, ούτε στα social media! Πραγματικά δυσκολεύομαι να κατανοήσω τον λόγο. Δεν θα έπεφτε κάπως η κίνηση στα call center τους εάν κρατούσαν ενήμερους τους πελάτες; Αντίθετα είδα αρκετά – επαναλαμβανόμενα – posts/tweets/anything για προσφορές και διαγωνισμούς…

Παρόμοιο πρόβλημα είχε προχθές και η Akamai. Χωρίς να είναι συγκρίσιμα μεγέθη, η αντίδραση της ήταν τελείως διαφορετική. Όχι μόνο διόρθωσαν το πρόβλημα μέσα σε 30 λεπτά, αλλά παρείχαν και άμεση ενημέρωση προς κάθε ενδιαφερόμενο για το πρόβλημα.

Φυσικά, αν είσαι συνδρομητής Wind και κάνεις χρήση των nameservers της, δεν θα δεις ούτε αυτό το post μέχρι να λυθεί το πρόβλημα… εκτός αν χρησιμοποιείς ήδη OpenDNS ή Google DNS. Για ακόμη μια φορά φαίνεται ότι δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε τα DNS των Ελληνικών ISPs, γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν είναι λίγα τα προβλήματα τους, ούτε απουσιάζουν οι περίεργες τακτικές – π.χ. αγνόηση των TTLs.

Σου άρεσε το θέμα; Πάρε το RSS feed για να διαβάζεις παρόμοια άρθρα!

Socialize


7 Σχόλια

 • Giorgos 11/08/2011 at 12:45

  Το ίδιο πρόβλημα έχω και εγώ με hol!

 • Christos 12/08/2011 at 21:10

  Τι ειναι τα TTLs?

  • netfreak 12/08/2011 at 22:06

   Με δικά μου λόγια: το “TTL” σε DNS zones ορίζεται ως το μέγιστο χρονικό όριο που κάθε entry/record θα μπορεί να γίνεται cached από άλλους nameservers ώστε να μην γίνεται συνέχεια “έλεγχος” για αλλαγές.

   Για παράδειγμα σε ένα dns zone ενός domain το TTL είναι 86400 [ συνήθως ακριβώς το ίδιο - σε δευτερόλεπτα - ισχύει και για όλα τα records του domain ] που σημαίνει οι DNS servers ανά τον κόσμο θα έχουν 24 ώρες [ 86400 δευτερόλεπτα ] για να “δουν” τις αλλαγές και εν τω μεταξύ υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιούν το παλιό cached value.

   Σε πολλές περιπτώσεις όμως, έχω δει Ελληνικούς ISPs να βλέπουν τις αλλαγές σε 48 ή και παραπάνω ώρες.

   • Christos 14/08/2011 at 15:18

    Μαλιστααα πολυ όμορφα πράγματα!
    Ευχαριστώ για την απαντηση.

   • George 18/08/2011 at 21:01

    συμπληρωματικα για τους αναγνωστες TTL = Time To Live, δόκιμος όρος σε διάφορες τεχνολογιες

 • Βαγγέλης 14/08/2011 at 15:08

  Ελλάς το μεγαλείο σου 2 μέρες στην δουλειά ήμασταν χωρίς διαδίκτυο
  η wind μας θύμισε πως είναι ελληνική εταιρία με την προχειρότητα που
  αντιμετώπισε το πρόβλημα.

 • sysadmin 19/01/2013 at 03:09

  pige 2013 kai DNS akoma psofioi, eleos…

Η γνώμη σου

Ενημέρωση για νέα σχόλια


Copyright © 2006-2024 netfreaks.gr • All Rights Reserved • Powered by Wordpress • Design by Gerasimos Tsiamalos • seamless Hosting by Cityhost