netfreaks.gr | internet crossroad

26 Sep 11

Windows 8 – προς την σωστή κατεύθυνση;


Έχουν περάσει σχεδόν 2 εβδομάδες απ’ την ημέρα που ο Steven Sinofsky [ Windows chief ] αποκάλυψε στους developers – κατά κύριο λόγο – και στον υπόλοιπο κόσμο τα Windows 8 ή έστω ένα μέρος αυτών. Όλα αυτά έλαβαν χώρα στο Build 2011 και ήδη υπάρχει αρκετό buzz σχετικά με το τι παρουσιάστηκε.

Φυσικά και δεν είδαμε τα Windows 8 όπως θα είναι, αφού παρουσιάστηκε μία άκρως πρώιμη έκδοση [ Developers preview ] με στόχο οι προγραμματιστές να εγκλιματιστούν από τώρα με το νέο touch UI των επερχόμενων Windows και φυσικά να αρχίσουν να δημιουργούν εφαρμογές επάνω σε αυτό ώστε να υπάρχει “υλικό” σε 6-12 μήνες που αναμένεται η εμπορική έκδοση του λειτουργικού συστήματος.

Σίγουρα η παρουσίαση αυτή και τα όσα διάβασες σχετικά να σε μπέρδεψαν. Κινούνται τα Windows στην σωστή κατεύθυνση; Θα είναι η επόμενη έκδοση καλύτερη και τι έχει να προσφέρει παραπάνω;

Επόμενος στόχος: κυριαρχία στα tablets

metro
Όλα γίνονται για τα tablets; Η Microsoft ένιωσε την ανάγκη να προσαρμόσει τα Windows στις νέες – όπως φαίνονται να διαμορφώνονται – ανάγκες τις αγοράς με την αύξηση πωλήσεων των tablets και γενικότερα των φορητών συσκευών. Είναι πολύ καλύτερο για την ίδια να έχει ένα προϊόν που μπορεί να τρέξει σε ό,τι πλατφόρμα κυκλοφορεί και για να το κάνει αυτό, ήταν απαραίτητη μια αλλαγή.

Αν και τα Windows 7 έχουν touch δυνατότητες, δεν είναι ικανά να τρέξουν ολοκληρωμένα σε μία φορητή συσκευή όπως ένα tablet και φυσικά δεν μπορούν να “χτυπήσουν” τον ανταγωνισμό της Apple με το iOS και της Google με το Android. Κι εδώ έρχεται το Metro interface. Ένα UI φτιαγμένο απ’ την αρχή για να υποστηρίζει touch συσκευές, με αρκετές ομοιότητες με αυτό των WP7. Θα μου πεις, υπάρχουν πολύ όμορφα UI φτιαγμένα επάνω από το Android από πολλές εταιρείες… και θα έχεις εν μέρει δίκιο. Όμως η διαφορά του Metro είναι ότι αποτελεί κομμάτι των Windows 8 [ μέρος του πυρήνα του OS ] κάτι που του δίνει ένα τεράστιο προβάδισμα σε σχέση με την χρήση πόρων του συστήματος αλλά και με την συμβατότητα με διαφορετικές συσκευές.

H Microsoft δεν στάθηκε απλά στο User Interface όμως. Η υποστήριξη για ARM συσκευές που ανακοινώθηκε – δεν υφίσταται ακόμα, τουλάχιστον σε αυτό το preview – είναι κάτι το εντυπωσιακό καθώς προσφέρει περισσότερες δυνατότητες σε κατασκευαστές και με κάνει να νιώθω σίγουρος ότι θα δούμε στο άμεσο μέλλον πολύ φθηνές φορητές συσκευές που θα τρέχουν… Windows. Και πως σου ακούγεται να μπορείς να “μοιράσεις” τις ρυθμίσεις σου ανάμεσα σε όλες τις Windows 8 συσκευές σου; ανεξαρτήτως πλατφόρμας το settings roam υπόσχεται ότι θα κάνει και αυτό. Και φυσικά δεν είναι μόνο αυτά τα touch-oriented features, αλλά λίστες αυτών υπάρχουν παντού στο web πλέον, αν και δεν είναι “πλήρης” καθώς θα αποκαλυφθούν ακόμα περισσότερα.

What else?

Ίσως αναρωτιέσαι τι γίνεται με το παλιό “καλό” κλασσικό περιβάλλον των Windows, αυτό που όλοι μισήσαμε και λατρέψαμε, μάθαμε και δουλεύουμε πάνω του. Δεν χάθηκε βεβαίως, είναι εκεί, βελτιωμένο, χωρίς όμως start menu [ αυτό θα απαιτήσει κάποια εξοικείωση ] αλλά με αρκετές βελτιώσεις.

Βελτιώσεις που εντοπίζονται και στο UI, όπως με το νέο Windows Explorer ο οποίος θα συνοδεύεται με ribbon interface – χωρίς να είναι απαραίτητο να το χρησιμοποιείς, ολοκαίνουργιο task manager και αρκετά ακόμα… μέχρι και νέα μπλε οθόνη! :)

Τα Win8 θα έχουν υποστήριξη για εφαρμογές που τρέχεις τώρα στα 7 και εκτός απ’ τον παραδοσιακό τρόπο εγκατάστασης εφαρμογών, θα υπάρχει και ένα App store με “κανονικές” και metro εφαρμογές. Το πως θα δουλεύει αυτό, που θα είναι διαθέσιμο και ό,τι άλλο θα το μάθουμε σύντομα, ελπίζω σε καλά νέα.

Υπάρχουν δύο ακόμα πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά που είναι και “κλειδί” ώστε να απαντήσω θετικά στον τίτλο του post. Το πρώτο έχει να κάνει με την χρήση των πόρων του συστήματος απ’ το λειτουργικό. Πολύ καλά νέα εδώ, ακόμα χαμηλότερη κατανάλωση μνήμης και λιγότερα processes, κάτι που είναι απαραίτητο ώστε τα Windows 8 να μπορούν να ανταποκριθούν σε διαφορετικά σενάρια hardware. Και το δεύτερο: Instant boot. Κάτι αντίστοιχο με αυτό που γίνεται στο OS X, ένα υβρίδιο της Microsoft των sleep+hibernation προσφέρει απίστευτους χρόνους στο boot up ενός μηχανήματος. [ και με την "ομορφιά" του UEFI το οποίο "σπρώχνει" πλέον η εταιρεία ]

Η απάντηση

Υπάρχουν σίγουρα πολλά ακόμα τα οποία θα μπορούσα να αναλύσω, όπως π.χ. το Refresh/Reset setting το οποίο θα δράσει σαν ασπιρίνη στον πονοκέφαλο αρκετών χρηστών σχετικά με την “ανανέωση” του λειτουργικού τους, ή για την απίστευτη υποστήριξη πολλαπλών monitors, αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος μου σήμερα. Σίγουρα και τα περισσότερα από τα παραπάνω τα έχεις διαβάσει ή τα έχεις δει ήδη. Το θέμα είναι.. τα Windows είναι προς στην σωστή κατεύθυνση;

Η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί από τώρα, αλλά έτσι δείχνει! Για μένα τουλάχιστον η Microsoft με εντυπωσίασε στο πως αντιμετώπισε το ζήτημα της επόμενης έκδοσης προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα σε καινοτόμες λειτουργίες και διατήρηση κεκτημένων. Μην ξεχνάς, πρόκειται για το πιο διαδεδομένο λειτουργικό σύστημα παγκοσμίως και μερικές φορές είναι εύκολο να υπερεκτιμήσεις κάτι που φτιάχνεται για το 5% των χρηστών και να υποτιμήσεις απ’ την άλλη κάτι που προορίζεται για αυτό το πλειοψηφικό 95% και θα τρέχει σε “ανοιχτό” hardware, με την έννοια της ύπαρξης σχεδόν απεριόριστων συνθέσεων από πολλούς κατασκευαστές.

Οι επόμενοι μήνες έχουν αρκετό ενδιαφέρον αφού θα προχωράμε πιο κοντά σε ωριμότερες εκδόσεις και θα αποκαλύπτονται ακόμα περισσότερα.

[ 1st image from bigdigo ]

Σου άρεσε το θέμα; Πάρε το RSS feed για να διαβάζεις παρόμοια άρθρα!

Socialize


2 Σχόλια

  • Apostolos 26/09/2011 at 16:30

    Ναι, θα συμφωνήσω. Το Metro UI είναι ένα πολύ innovative approach στο UX/UI design. Φαίνεται decent enough και μπορεί να αντιμετωπίσει στα ίσια, πιστεύω, το iOS της Apple. Μένει όμως να αποδειχθεί στις αγορές από τους χρήστες. We’ll see.

  • telas 10/10/2011 at 15:03

    πολύ καλό άρθρο!

Η γνώμη σου

Ενημέρωση για νέα σχόλια


Copyright © 2006-2024 netfreaks.gr • All Rights Reserved • Powered by Wordpress • Design by Gerasimos Tsiamalos • seamless Hosting by Cityhost